19
mrt
08

Trendy in Mechelen

De Vismarkt en de Lamot-site.

De trein missen in Mechelen hoeft geen catastrofe te zijn.  Op anderhalve kilometer wandelen van het station vind je immers de Vismarkt die vrij recent werd opgekalefaterd tot een trendy buurt en een uithangbord van de stad.  Gevestigde waarden als ‘Den Akker’ of ‘De Gouden Vis’ en ‘De Stille Genieter’ in de aanpalende Nauwstraat, hebben in hun zog het gezelschap gekregen van een aantal moderne horecazaken.  Een absolute aanrader is ’t Ankertje aan de Dijle, een satellietcafeetje van brouwerij Het Anker, waar ik graag de nieuwe Hopsinjoor had geproefd.  ‘Het Ankertje’, in mijn jeugdige jaren nog een rudimentair groezelige kroeg met de naam ’t Stamineeke, was op dit zondags middaguur nog gesloten. 

‘t Ankertje aan de Dijle

Die Hopsinjoor ontkroonde ik aldus thuis (17/03):  Het aroma van de goudblonde Hopsinjoor (8 vol.%alc.), het vierde en allicht laatste bier uit het Gouden Carolus gamma, is geladen met een stevige maar verfijnde dosis hop.  Niet verwonderlijk, want, zo meldt de productfiche, er worden liefst vier hopsoorten op verschillende tijdstippen in het brouwproces toegevoegd om een maximaal aroma te bekomen: Belgische Golding, Duitse Spalt, Franse Tradition en Saaz.  We merken ook fruitige tonen, wat citrus (allicht ook afkomstig van de hop ?) en een weinig ijzer.  Mout en een licht zoetje bepalen initieel de smaak.  Estervorming geeft een weinig banaan.  De smaakstempel (gist) van de brouwerij is herkenbaar.  Het einde evolueert in crescendo naar een strak bittere nasmaak die lang blijft hangen.  Deze versie kwam me duidelijk wat bitterder, minder zoetig en gistig over dan de sample die ik had van de 75 cl. versie op het Zythos Bierfestival.

Lamot-site

Terug naar de stad, terug naar Mechelen.  Tegenover de Vismarkt, aan de andere oever van de Dijle en verbonden door een voetgangersbrug, vinden we de Lamot-site.   In 1994 kwam daar een einde aan 367 jaar brouwgeschiedenis. 


23 Personeelsleden van de brouwerij Lamot in Mechelen
hieven op 22 december 1994
samen met brouwmeester Emiel Philips
en exploitatiedirecteur Kris De Craene
het laatste glas.
(
bron)


De brouwerij kende een een grote bloei vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.  In 1922 werd een nieuwe brouwerij gebouwd voor de productie van lage gistingsbieren met een jaarlijkse capaciteit van 60.000 tot 70.000 hl.  Lamot was ook actief op het overnamefront: onder andere brouwerij Cuykens uit Lier, bekend om zijn Caves, kwam in Mechelse handen.  In 1970 nam Bass Charrington een meerderheidsparticipatie in brouwerij Lamot: Bass Pale Ale werd opgenomen in het distributienetwerk van Lamot, terwijl Pilsor Lamot zijn weg naar Engeland vond.  De groep Bass Belgium, zoals in 1975 gevormd, ging vanaf 1981 deel uitmaken van het Jupiler-concern, waardoor eerst de bieren verdwenen en later dus ook de brouwerij.  (lees meer) Ik herinner me nog levendig het rode etiket van de Pilsor Lamot die mijn grootvader zaliger steevast dronk.

Brouwketel Lamot in Grand Café Lamot

brouwketel Lamot 02  Brouwketel Lamot 03

De site is nu gerestaureerd en werd reeds in 2003 bekroond met de ‘Thuis in de Stad’-prijs voor reïntegratie van verloren stadsdelen binnen de stad.  Een deel industrieel erfgoed en de gekende houten gevel ‘Pekton’ moesten onder zwaar burgerprotest wijken voor het reconversieproject.  De site herbergt nu een warenhuis, heel wat kleinere shops, een hotel, een ondergrondse parkeergarage, een wellnesscentrum, bedrijfsruimtes en appartementen en een congres- en erfgoedcentrum.   Zelf bezoek ik het Grand Café Lamot en de oude overgebleven brouwketel die samen met een deel van de brouwzaal nog prominent aanwezig is binnen de hedendaagse constructies van glas en beton.

Gouden Carolus Classic

Ik proef er de Gouden Carolus Classic (8,5 vl%alc.).  Hier geen loze benaming: dit ís een ware klassieker.  Het Mechelse Keizersbier presenteert zich prachtig bruin robijnrood met een rijkelijke lichtbeige schuimkraag.  Het aroma is kruidig, lichtgebrand en herbergt wat caramel.  De smaak trekt de lijn van het zoete niet door.  Mout- en hopbitter harmoniëren in de mond.  De nasmaak drijft verder op een bitter elan, zonder complexen.  Brouwerij Het Anker is voor mij de laatste jaren opnieuw één van de uitblinkers binnen ons brouwlandschap, iets waar de Mechelaar absoluut trots op moet zijn.

Bronnen:
Mechelen mapt: Lamot-site
RIM (Restauratie Integratie Mechelen): dossier Lamot
Brouwerij Het Anker

Met speciale dank aan Walter Thys.


2 Responses to “Trendy in Mechelen”


  1. 1 mr x
    19/03/2008 om 11:37

    grand café lamot was echt het lekkerste waar ikben gaan eten in men leven.. de serveerders waren pracht van mensen tot ze me gisteren hebben meegedeeld dat er ontslagen zijn gevallen.. door een zekere kok die 8 man heeft buiten gekregen.. ik ben solidair en kom niet meer eten ik grand café lamot… spijtige zaak bedankt kok

  2. 09/06/2012 om 17:59

    Very cool. I like the idea of having a liunep which only varies the hop. Would be a great opportunity to see the different flavors and aromas that come from specific hops. What hop(s) was used in the Tomahawk?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: