01
Apr
08

Brouwerij Van Steenberge

Voor de tweede maal organiseerden de leden van het Zythos Bier Forum een ‘gathering’, een bijeenkomst om de andere discutanten met bier achter het klavier wat beter te leren kennen.  Vorig jaar waren de bierliefhebbers van de ‘Orde van de Zatte Mus’ onze gastheer op hun ’24 Uur van het Bierpatrimonium’ (2de editie op 19 april e.k.), nu werden we hartelijk verwelkomd door brouwerij Van Steenberge in Ertvelde, deelgemeente van Evergem in het prachtige Meetjesland.  Afgesloten werd er in het overbekende biercafé ‘Het Waterhuis aan de Bierkant’ in Gent, al gooiden sommige die-hards er ook nog een bezoekje aan ’t Vliegend Varken’ in Leuven tegenaan.

Jef Versele

Van Steenberge - muur Koen De Cock
Jef Versele (boven) tapt Augustijn
terwijl Koen De Cock (onder rechts) ons opwacht voor het brouwerijbezoek.

Een Augustijn, geschonken door Jef Versele, 7de generatie in lijn van deze onafhankelijke familiebrouwerij, warmt ons op voor een uitgebreid en hoogst interessante rondleiding door brouwingenieur Koen De Cock.  Aangezien het bottelen er voor deze dag bijna opzit, starten we het bezoek in de bottelarij.  Hier razen per uur zo’n 20.000 flesjes door de spoel-, afvul-, etiketteer- en palletiseermachines.  Voor grote flessen zakt de capaciteit naar een 4000 flessen per uur.  Eerst worden de flessen gereinigd en gespoeld.  Flessen die niet voldoen aan de vooropgestelde strenge eisen worden verwijderd.  Het vullen met bier gebeurt onder druk nadat de flessen vacuüm werden gezogen en gevuld met CO2.  Voorzien van kroonkurk en etiketten worden de flessen in bakken gezet die op hun beurt ‘gepalletiseerd’ worden.  Alles gebeurt machinaal: het volledige proces vergt drie arbeiders.

Gert Brouns bij de Maischketel
Vertegenwoordiger Gert Brouns in de brouwzaal naast de maischketel.

Enkele trappen voeren ons naar de brouwzaal.  Pils-, pale-ale en munichmout worden stapsgewijs geschroot en hier PLC-gestuurd in de beslagketel gestort.  Voor sommige recepten voegt men handmatig caramel- of roostmout toe of soms ook rijst dat eerst met een beetje moutbeslag opgekookt wordt.  Het brouwwater, dat vóór gebruik ontijzerd wordt, komt uit twee waterputten van 15 à 20 meter diep.  Een derde put van zo’n 70 meter diep wordt zelden gebruikt om de waterlaag, bijna drooggelegd door de textielnijverheid in West-Vlaanderen, niet verder te belasten.  Na het maischen -mengen en opwarmen van het beslag tot de versuikeringstemperatuur van 72°C- wordt het mengsel gefilterd in de filterkuip en gedurende 1 tot 1,5 uur gekookt in de kookketel met binnenkoker.  Hier wordt de wort rondgepompt.  Aangezien de druk in de kookketel te hoog is, wordt de hop, onder de vorm van pellets of -in mindere mate- extracten, eerst in een kleinere ketel toegevoegd.  Soms, zoals voor de tripel, gebeurt tegen het einde van het kookproces nog een extra hopgift: ‘late hopping’.

Lageren
Na het gisten, hier de lagering.  Ssst !

Na filtratie in de whirlpool en een passage door de platenkoeler pompt men de wort naar de dubbelwandige gisttanks waar suikers vergist worden tot alcohol en koolzuur.  Nadien volgt de lagering: het bier komt gedurende een aantal weken tot rust en rijpt.  Na filtrage door de kiezelgühr- en de platenfilter, is het bier klaar om te worden gebotteld in flessen of in vaten.  De nagisting in één van de 7 warme kamers is de laatste stap: het bier is klaar voor consumptie.

Enkele cijfertjes:
Brouwerij Van Steenberge brouwt 4 à 5 brouwsels per dag.
De brouwactiviteit vangt aan om 4 uur ’s morgens en duurt tot 11 uur ’s avonds.
Zo brouwt men 6,5 miljoen liter bier per jaar!
Daarvan gaat 65% naar het buitenland.
Voor al dat brouwen en bottelen (ook voor andere brouwerijen) zijn 14 arbeiders in dienst.

March en Augustijn flessen
Kijk wie piept daar van achter een Augustijntje?
’t Is March, aka Gunter Mertens,
virtuele cafébaas van het Zythos Bier Forum.

Tijd om te proeven en even te bekomen van een vat vol informatie.  We starten met het bittere (90-95 EBU) ‘Over The Edge’, gebrouwen in opdracht voor ‘the best Belgian Beer Bar in the U.S.A.’: ‘Sharpe Edge‘ in Pittsburg.  Het oranjeblonde, 9,5 vol.%alc. sterke bier met een romig schuim is moutig en stevig bloemig, hoppig in de neus.  De smaak is licht moutig en vrij zoetig, maar de hop regeert.  Hoewel de bitterheid naar onze normen erg stevig is, blijft de ervaring aangenaam.  De nasmaak is erg droog en blijft lang nazinderen.  Een tweede bier is ‘Klokke Roeland’, een klepper van maar liefst 11,5 vol.%alc. en gebrouwen voor bierkroeg ‘Het Waterhuis aan de Bierkant’, dat met dit bier, na Gandavum, een tweede huisbier op kaart heeft.  Het amberkleurige bier presenteert zich caramelmoutig en zoetig.  Alcohol is duidelijk aanwezig, maar uit zich gelukkig niet rechtevenredig met het ware alcoholgehalte.  Een romig mondgevoel.  Een zachte bitterheid bekroont dit bier.  Opgepast voor de klop van de klepel !

Bron: http://www.vansteenberge.com
Met dank aan Jef Versele, Koen De Cock en Gert Brouns.

Advertenties

3 Responses to “Brouwerij Van Steenberge”


  1. 1 joinke
    06/04/2008 om 21:58

    Mooie reportage!

  2. 02/10/2009 om 08:44

    Hoi Steven,
    Website moet zijn http://www.vansteenberge.com
    Groetjes
    Filip

  3. 02/10/2009 om 22:15

    Bedankt voor de melding Filip!

    Hoe gaat het trouwens tegenwoordig? Lang geleden dat we elkaar nog eens tegen het lijf liepen.

    Groetjes
    Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 444,556 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2008
M D W D V Z Z
« Mrt   Mei »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: