09
apr
08

Brouwerij ’t Nieuwhuys investeert

Nieuwe locatie en installatie.

In het West-Vlaamse Bavikhove heeft brouwerij Bavik vorige week haar gloednieuwe volautomatische brouwzaal voorgesteld.  Er werd meer dan 2 miljoen euro geïnvesteerd om zo aan de steeds groeiende vraag naar hun bieren te voldoen.  Voor een reportage van de opening, gekruid met prachtige foto’s, verwijs ik je graag door naar het artikel op de bierblog van William Roelens.

Op veel kleinere schaal produceert brouwerij ’t Nieuwhuys in Hoegaarden haar Alpaïde.  Een tweede creatie wordt sinds enige tijd aangekondigd: Rosdel, een amberkleurig bier.  Bij een eerder bezoek benaderden de proefbrouwsels steeds dichter de kwaliteit die brouwer Jan De Wachter voor ogen heeft.  Nu ik wat verderop bij brouwerij Kerkom het nieuwe Ka[ta]rakterbier voor het VBPF had opgehaald, hoopte ik dat in Hoegaarden de tijd rijp was voor een glas Rosdel.

Mieke, even zachtaardig vriendelijk als altijd, moest mij helaas teleurstellen: “De productie van Rosdel kan voorlopig niet aangevat worden omdat de vraag naar Alpaïde, ons huisbier dat voorrang heeft op het nieuwe bier, het aanbod overstijgt en we gewoon de tijd én de ruimte niet hebben om meer te brouwen”.  Toch heeft Mieke ook goed nieuws: “Vier huizen verder hebben we een pand gekocht waar we een nieuwe brouwerij zullen installeren met een grotere capaciteit.  Zo hoeven we ook niet langer in de brasserie zelf te brouwen, wat ons van veel gedoe zal besparen.”  Nu dient inderdaad het achterste deel van hun zaak telkens omgebouwd te worden tot brouwerij, waardoor er bovendien ook alleen tijdens de sluitingsdagen gebrouwen kan worden.  Men huurde al een opslagplaats in de buurt en er werd onderzocht of men daar eventueel ook kon brouwen, maar dat bleek schier onmogelijk.  “Gelukkig hebben we het nieuwe pand gevonden”, verzucht Mieke, “het was stoppen of investeren, maar alleen door te investeren kom je vooruit, ook al brengt het wat risico’s met zich mee.  Het kan nog wel een tijdje duren voor alles operationeel is, naargelang onze gezondheid het toelaat”.   Veel succes bij deze !

Tip: een slideshow van Vader Abt met foto’s van zijn bezoek aan ’t Nieuwhuys.

 


11 Responses to “Brouwerij ’t Nieuwhuys investeert”


 1. 09/04/2008 om 11:38

  Bavik is nog geen slechte pils en een Petrus kan mij ook wel bekoren. Ik vroeg me nu af of Hapkin ook door hen gebrouwen wordt. Dat lust ik ook wel en gelijkt een beetje op duvel.

 2. 09/04/2008 om 12:26

  Bedankt voor je reactie Maaike

  Hapkin wordt gebrouwen door het concern Alken-Maes. Na hun overname van brouwerij Louwaege in Kortemark, waar Hapkin vandaan komt, vond ik de ‘nieuwe’ Hapkin ondermaats. Toen ik onlangs nog eens een Hapkin degusteerde, was hij gelukkig weer van wat beter niveau.

  Mijn favoriet (hoewel ook al wat van zijn pluimpjes verloren) van brouwerij Bavik is de Petrus Aged Pale.

  Leuke blog heb je trouwens.

  Groeten
  Steven

 3. 09/04/2008 om 12:56

  … en Alken-Maes is sinds kort dan weer eigendom van Heineken…

 4. 4 joinke
  10/04/2008 om 12:54

  Ik ben al jarenlang fan van de binkbieren: ambachtelijk gebrouwen, eerlijke prijs en bovendien erg lekker. Nu is het Ka[ta]rakterbier geen nieuw bier maar een soort upgrade van bloesembink. Er werd meer stroop aan toegevoegd en een ander (geheim) ingrediënt. Maar dat wist u waarschijnlijk wel 🙂
  Persoonlijk vind ik het een beetje spijtig dat hij meestapt in de katakterhype die de streek treft. Anderzijds, hij moet ook aan zijn portemonnee denken en als de smaak van het bier er niet onder lijdt kan ik er best mee leven!

  Groetjes

  Een pajotter die momenteel in Sint-Truiden woont

 5. 10/04/2008 om 13:28

  Een bier lanceren en daarbij een graantje meepikken van ‘Katarakt’: ik heb er niet echt een probleem mee. Als het bier maar goed is. Boelens deed een aantal jaren geleden hetzelfde met ‘Waase Wolf’.

  Iemand een idee wat het geheim ingrediënt zou kunnen zijn? Ik dacht toen ik het proefde aan appelsap … maar dat kan ook met het programma te maken hebben natuurlijk.

  Groetjes

  Steven
  een Zuiderkempenaar die binnenkort naar de poort van het Pajottenland verhuist. 😛

 6. 6 Mark
  10/04/2008 om 13:53

  Als ge iemand nodig hebt om uw voorraad bier tijdelijk bij te houden, moet ge ’t maar zeggen hé, Steven… 😉

 7. 10/04/2008 om 15:45

  Ja, maar ’t lukt voorlopig nog wel ! 😀

  Toch bedankt, Mark. 😉

 8. 8 joinke
  04/05/2008 om 22:04

  Ondertussen Ka(ta)rakter bier geproefd: ik twijfelde even of ik nog kunstmatige kersensnoep in mijn mond had. Ontgoocheld dus, er bleef niets meer over van de bloesembink. Nee, niets voor mij!

 9. 04/05/2008 om 23:11

  Ook niet meteen mijn smaak Joinke (de gewone Bloesembink trouwens ook niet). Positief vond ik wel de licht wrange nasmaak die het bier wat deed opleven.

  Ik hoop dat de nieuwe brouwinstallatie van brouwerij Kerkom spoedig klaar zal zijn, want eerlijk gezegd vind ik de kwaliteit van de meeste Kerkombieren (en zéker de brouwsels voor derden) de laatste tijd wat minder van kwaliteit. Tenzij dan de Bink Blond, maar die wordt volgens mij al langer in Opitter gebrouwen en staat dan ook meer op punt.

 10. 10 joinke
  05/05/2008 om 12:46

  Thx Steven,

  De kwaliteit gaat er inderdaad op achteruit, maar het ka(ta)rakter bier slaat toch alles. Het verschil met bloesembink (die je best een jaartje laat nagisten op de fles) is groot, te groot.
  Gelukkig had ik nog geen voorraadje ingeslaan.

 11. 11 joinke
  30/05/2008 om 11:20

  Ondertussen een nieuwe voorraadje ‘oude bloesembink’ (onder een dikke stoflaag) gaan halen in de brouwerij! Daar hebben ze mij trouwens verteld dat er heel wat negatieve reacties over het Ka(ta)rakterbier. Volgend jaar komt de ‘oude’ bloesembink terug! 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: