11
apr
08

Consumententrofee voor Hopsinjoor

Meteen prijs voor nieuweling brouwerij Het Anker.

Brouwerij Het Anker uit Mechelen kreeg voor haar Gouden Carolus Hopsinjoor, een goed gehopt bier dat onlangs werd voorgesteld op het Zythos Bier Festival, de consumententrofee uit handen van Zythos voorzitter Erik Vandeperre.  Runner-up werd Primula, de eersteling van bierfirma Lupiline.  De winnaar van de vorige twee trofeeën, bierfirma Dilewyns met Vicaris tripel en Vicardin, prijkte met haar 3 bieren in de top 10.


Zythos voorzitter Erik Vandeperre schenkt de consumententrofee aan Charles Leclef.

Erik Vandeperre stak niet onder stoelen of banken dat hij persoonlijk blij was dat de trofee dit keer naar een echte brouwerij ging.  Hij benadrukte ook dat deze erkenning door de consument zelf gekozen wordt, wat volgens Erik toch iets meer cachet en waarde heeft dan een bier gekozen door de inrichters of door een jury: “Onlangs haalden enkele winnende bieren van een internationale competitie hier vlot de pers.  Achteraf bleek dat de bieren gekozen waren door een jury van 4 personen die in totaal (!) 34 bieren te proeven kregen.”  Op het Zythos Bier Festival kozen 206 bezoekers uit bijna 260 bieren.  “En blijkbaar gaat die bezoeker van ons festival aan de verzoeting voorbij en kiest hij voor de hoppige en bittere bieren”, was Erik gelukkig.

Charles Leclef van brouwerij Het Anker was verheugd en dankte zijn brouwmeester Hans Van Remoortele.  “Het bier komt eigenlijk op een slecht moment op de markt”, vertelt Charles. “Het bier stond al een paar jaren op punt, maar tussen toen en de lancering nu, is de hopprijs verdrievoudigd !”  Hop staat centraal in de Gouden Carolus Hopsinjoor: liefst 4 hopsoorten -Belgische Golding, Duitse Spalt, Franse Tradition en Saaz- worden toegevoegd in verschillende stadia van het brouwproces om een maximaal aroma te bereiken.  “Ons bier is zeer hoppig, maar zonder in extremen te vallen: het bier moet evenwichtig blijven”, is de mening van Charles.


Charles Leclef met dochter Caroline: “Zij bedacht de naam Hopsinjoor”.

De naam Hopsinjoor is verweven met de Mechelse geschiedenis.  ‘Opsinjoor’ is een houten pop die in de Mechelse praalstoeten en ommegangen bij middel van een grote lijnwaden doek de hoogte wordt ingeworpen en terug opgevangen.  De enige échte Opsinjoor kan bezichtigd worden in het Mechels stadsmuseum, maar brouwerij Het Anker heeft twee gelijkaardige poppen in haar bezit. “Ze zijn zo’n driehonderd jaar oud”, schat Charles Leclef.  De naam Hopsinjoor, een verwijzing naar enerzijds het hoppige en anderzijds het Mechelse karakter, werd bedacht door dochter Caroline Leclef.

Een vijftigtal genodigden konden de Gouden Carolus Hopsinjoor naar believen degusteren.  Velen vonden net als ik het bier nu beter dan op het festival.  Er werd ook al vooruitgekeken naar de volgende editie van het Zythos Bier Festival.  Linda Van Loo stopt als verantwoordelijke van het festivalteam en geeft de algemene coördinatie door aan Wim De Kelver, bestuurslid van de Lambikstoempers en reeds enige jaren lid van het festivalteam.


Linda Van Loo heeft haar laatste ZBF als verantwoordelijke achter de rug.

De Top-10 van de Zythos consumententrofee:

1. Gouden Carolus Hopsinjoor (Het Anker)
2. Primula (Lupiline)
3. Vicaris Generaal (Dilewyns)
4. Balzello (Boelens)
5. Jessenhofke (Jessenhofke)
6. Vicaris Tripel (Dilewyns)
7. Belgoo Magus (Belgoobeer)
8. Avec les Bons Voeux (Dupont)
9. Val-Dieu Grand Cru (Val-Dieu)
10. Vicardin (Dilewyns)

Bron: Wie was Opsinjoor ?


3 Responses to “Consumententrofee voor Hopsinjoor”


 1. 1 Mark
  12/04/2008 om 09:19

  Op ZBF vond ik de Hopsinjoor iets te gistig. Op het festival in Aarschot heb ik het bier nog eens geproefd, en toen was het inderdaad véél beter. Een terechte winnaar (en twee van mijn runner ups zitten ook in de top 5)!

 2. 2 Gert Brouns
  13/04/2008 om 08:30

  Is dat geen drukfout, 206 ingevulde formulieren op zo’n 10000 bezoekers??? Dan schiet je je doel toch voorbij denk ik.

 3. 13/04/2008 om 10:20

  Neen, helaas geen drukfout. De persmap vermeldt dat 206 stembriefjes bruikbaar ingevuld zijn: 131 Belgische, 2 Duitse, 3 Franse, 6 Italiaanse, 48 Nederlandse, 3 Amerikaanse, 12 Engelse en 1 Zweedse stembrief. Dit was minder dan de vorige twee jaren.

  Als men de consumententrofee wil blijven uitreiken, zal men toch eens moeten bekijken hoe men meer mensen kan motiveren om te stemmen. Nu kan een brouwer met een beetje gedegen lobbywerk, vrij eenvoudig de prijs in de wacht slepen en dat kan zeker niet de bedoeling zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: