23
apr
08

150 jaar Du Bocq

Jarige brouwerij viert met feestbier.

Brasserie Du Bocq organiseerde dit weekend een groots feest naar aanleiding van haar 150ste verjaardag.  Purnode (Yvoir) werd overspoeld door meer dan 4500 bezoekers die de brouwerij kwamen bezichtigen en genoten van Gauloise, van een fruitbier of van het speciale feestbier: een ‘Cuvée du 150ième anniversaire’.

De geschiedenis van brasserie Du Bocq begon toen landbouwer Martin Belot in 1858 besloot om ’s winters bier te brouwen in zijn boerderij in Purnode.  Zo kon hij de arbeiders ook in de winter aan de slag houden.  De ontdekking van een zuivere bron in de nabijheid van de boerderij betekende een extra troef.  Gaandeweg werd het brouwen de hoofdactiviteit, hetgeen resulteerde in de stopzetting van de boerderij in 1960.

Het oudste bier uit het hedendaagse gamma bieren van Du Bocq is Gauloise Brune, een bier dat kort na Wereldoorlog I ontstond en meteen erg succesrijk was.  Met de overname van brouwerij Marbaix-La-Tour in 1967 kwamen Saison Regal en een kerstbier, thans Bocq Christmas genoemd, het gamma vervoegen.  In 1983 werd brasserie Du Bocq grondig gemoderniseerd en werd de export steeds belangrijker. Met de moderne infrastructuur en de nodige know-how werd gestart met ‘brouwen voor derden’.  Brasserie Du Bocq, nog steeds een familiebedrijf, is ongetwijfeld één van de belangrijkste onafhankelijke brouwerijen in de Waalse regio.

Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag werd tijdens het feestweekend exclusief een gelegenheidsbier gebrouwen: Bocq Cuvée Anniversaire 150 ans.  Het lichttroebele blonde bier, tijdens het weekend getapt van het vat en te koop aangeboden in 75 cl. flessen, meet 6,3 vol.%alc.  Het aroma doet meteen aan alle elementen van een witbier denken: appelsien, koriander en wat zurigheid van tarwe.  De smaak is eerder moutig, wat broodachtig zelfs en suikerig zoetig tot zoet.  Tarwe blijft aanwezig, maar de zijdezachte smaak is beduidend voller (en zoeter) dan van een klassiek witbier.  Twee werelden lijken stilaan verenigd als we in de nasmaak ook een aangenaam zachte bitterheid ontwaren.  Het etiket vermeldt onomwonden ‘Bière Blonde et Blanche’: zou dit een mengeling zijn van Triple Moine (= Deugniet) en Blanche de Namur?  Alleszins toch wel een smakelijk bier, maar met de allures van een gevaarlijke doordrinker.

Brasserie Du Bocq
Rue de la Brasserie 4
5530 Purnode
www.bocq.be
brasserie@bocq .be

Het feestbier van Du Bocq is te proeven op het Vilvordia BierProefFestival op 18 mei 2008.


1 Response to “150 jaar Du Bocq”


 1. 23/04/2008 om 17:08

  Steven;

  met dit bier haal je wéér een topper in huis !
  Alweer een reden extra om erbij te zijn.
  Ik ben de laatste 2 jaar een grote fan aan het worden
  van de minder ‘klassieke’ witbieren.
  Zo is Blanche des Honnelles van brasserie Abbaye des Rocs
  één van mijn grote favorieten.

  Een verslagje met klasse, zoals steeds van jouw pen.
  Je hebt niet voor niets dé bierquiz in Zele gewonnen met jouw team !

  salukes
  Geroen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: