28
apr
08

Brouwerij De Leite

Onweerstaanbaar met Femme Fatale.

Helbig aluminium is sinds 1948 een bekende Belgische toeleverancier voor interieur-, horeca- en winkelinrichting. Sinds enige maanden herbergt het bedrijf ook een brouwerij. Op 20 april tijdens de Open-Leite-Dag, de opendeurdag van bedrijventerrein De Leite, werd de brouwerij officieel aan het publiek voorgesteld.  De eerste boreling van de brouwerij kon geproefd worden: Femme Fatale.

De opening van een nieuw brouwerijtje was bierbloggend Vlaanderen niet ontgaan: William en Voske (Bierblog), Filip en Katrien (Belgian Beer Board) en Bianca en Thierry (Goddelijke Drank) waren op de afspraak.  Zytholoog Casimir Elsen mocht uiteraard niet ontbreken.  Collega-brouwer Davy Spiessens van brouwerij Alvinne kwam met het ganse gezin de kersverse brouwheren steunen, evenals brouwer Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan.  Ook Tom Allewaert van het Brugse hotel en bierrestaurant Erasmus was van de partij.

Bedrijfsleider van Helbig aluminium Luc Vermeersch brouwde reeds een aantal jaren in een kleine brouwinstallatie van 30 liter die hij in Finland kocht.  Om zich verder te bekwamen in het brouwen, volgde hij de brouwcursus van brouwerij Alvinne.  Goede vriend Etienne Vanpoucke volgde zijn voorbeeld, net als Paul Vanneste.  Het drietal brouwt per 500 liter.  Het afvullen gebeurt bij brouwerij Strubbe.

Het eerste biertje werd ‘Femme Fatale’ gedoopt en kreeg ‘onweerstaanbaar’ als ondertitel mee.  Het etiket werd ontworpen door Luc’s neef en beeldend kunstenaar Rik Vermeersch. Het amberoranje bier met een wit en snel verdwijnend schuim is nog erg gistig.  Een gulle gift van koriander en gedroogde sinaasappelschil (curaçao) parfumeert zoetige en zachtzurige indrukken.  De smaak is behalve gistig ook wat moutig zoetig.  Het sluitstuk is aangenaam bitter.  Onweerstaanbaar kunnen we deze ‘Femme Fatale’ nog niet noemen, maar we proeven het bier graag terug als het wat rijper is.

Lees veel meer over brouwerij De Leite in dit uitgebreide artikel van William Roelens.

Femme Fatale is te proeven op het Vilvordia BierProefFestival op 18 mei 2008.


0 Responses to “Brouwerij De Leite”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

april 2008
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: