08
mei
08

Brouwerij De Regenboog

’t Smisje Catherine, The Great Imperial Stout.

Nog goed tien dagen en het Vilvordia BierProefFestival gaat van start !  Naast bieren die we als gevestigde waarden kunnen beschouwen en gloednieuwe bieren, presenteren we ook opmerkelijke bieren die sinds ons laatste bierfestival het levenslicht zagen.  Zo’n prachtig nieuw bier vond ik ’t Smisje Catherine, The Great Imperial Stout.  Het mooie etiket is van de hand van Bill Coleman.

(bron etiket: http://abrokenheartandaglassofbeer.blogspot.com/)

Ik proefde het bier een eerste maal als proefbrouwsel in de tuin van professor Arnoldus Goedbier.  Een tweede versie proefde ik in brouwerij De Regenboog zelf, toen brouwer Johan Brandt van de nood een deugd maakte en tijdens de wegenwerken voor zijn deur een gelegenheidscafé installeerde op de oprit.  En nu proef ik het een derde maal om een tekstje voor de biergids van het festival te schrijven.

’t Smisje Catherine pronkt als een statige dame met een donker amberbruin gewaad onder een beige wollige en standvastige kraag.  Het aroma is complex kruidig (kruidnagel, laurier, …) met fruitige toetsen van blauwe pruim, presenteert amandel en bittere chocolade, heeft iets vineus.  De smaak is zoet, een beetje toffee en bitterig. In de nasmaak komen het kruidige, de pruim en het bittere spelenderwijs tot harmonie.

De meeste bieren van brouwerij De Regenboog, opgericht eind 1995, kregen de naam ’t Smisje, een verwijzing naar de geschiedenis van het aanpalend gebouw: ooit een smidse.  De kinderen van de smid hadden een kruidenierswinkel die ze ’t Smisje noemden.  De bushalte voor de brouwerij draagt nu nog steeds die naam.

Het kleine brouwerijtje in Assebroek moet binnenkort allicht wijken voor de nieuwe brouwerij die Johan Brandt installeerde in de gebouwen van de vroegere Amelberga-limonadefabriek in Mater.  Geniet nog even van de beelden van de picobrouwerij: velen claimden de kleinste brouwerij te zijn, brouwerij De Regenboog wás het allicht.  Er is weinig plaats om te brouwen, maar ook om degelijke foto’s te nemen:

 

 

Wat waarschijnlijk niet zal veranderen is de arbeidsintensiviteit.  Johan Brandt benadrukt dat de brouwerij, hoewel wettelijk gezien een éénmanszaak, niet mogelijk zou zijn zonder de hulp van vrouw Christine en de twee zonen: de winkel openhouden, flessen sorteren en spoelen, kratten wassen, bier afvullen, etiketteren, bestellingen klaarzetten, leveren, administratieve beslommeringen, brouwen zelf uiteraard … alle hulp is nodig.  In de beginjaren was Johan naast brouwer ook nog imker, vandaar dat het eerste bier een honingbier was, maar wegens gebrek aan tijd heeft hij de imkerij moeten staken.

Bij deze wensen we Johan een vol glas en het volledige gezin Brandt veel succes met de toekomstige brouwerij !!!

Lees ook volgende artikels:
Joepie, Hoera… wegenwerken in de straat van Brouwerij De Regenboog in Brugge / Assebroek. (Bierblog)
New: ’t Smisje Catherine – The Great Imperial Stout (Belgian Beer Board)

 


4 Responses to “Brouwerij De Regenboog”


 1. 1 Mark
  08/05/2008 om 08:49

  Weer een prachtig stukje poëzie dat je daar hebt neergepend!

  Johan is inderdaad een bierkunstenaar met veel kreativiteit en gedreven werklust. En toch neemt hij de tijd voor een aangename babbel. Toen Sabine en ik vorig jaar in oktober naar Mater zijn gereden om enkele bakken Halloween te halen voor het ondertussen diepbetreurde Verloren Stoveke, hebben we nog een tijd zitten bier-aperitieven aan de tuintafel met het hele gezin.

  By the way: in de regio Aarschot zijn Catherine The Great en Smisje Plus Dubbel IPA te proeven in De Demervallei (Aarschot) en Ons Te Huis (Diest).

 2. 08/05/2008 om 23:44

  Ons Te Huis staat al lang op mijn verlanglijstje … binnenkort zal ik eens een uitstapje Diest plannen. Als de Loterbol dan ook nog eens open is …

  Groetjes
  Steven

 3. 09/05/2008 om 23:51

  Zopas ook bij ons op de lijst gezet: ’t Smisje + Dubbel IPA …


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2008
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: