11
mei
08

Timmermans Geuze Fond

Brouwerij knoopt weer aan met traditie.

Op de Open Brouwerijendag op 20 april reed biervriend Steven Lintermans zijn eigen kleine ‘Toer De Geuze’.  Brouwerij Timmermans, dochteronderneming van John Martin, had zowaar een kleine verrassing in petto: Timmermans Geuze Fond.  Steven slaagde er in om enkele flessen weg te kapen.  Er is nog geen etiket.  Merkwaardig: de flessen zijn niet afgesloten met een kurk, maar dragen een simpele kroonkurk om aan de druk te weerstaan.

 

De geuze kleurt lichtblond en matig troebel in het glas.  Een spierwit schuim pakt vrij snel de biezen en deemstert weg tot een dun wandklevend laagje.  De eerste geur is wat muffig en kunnen we wat oneerbiedig als ‘putluchtje’ omschrijven.  Een wat fruitig aroma met vaag kruidige impressies draagt citrustoetsen die zich profileren als duidelijk citroen.  Steven Lintermans denkt in de geurherinnering aan Cantillon Grand Cru Bruocsella.  De smaak houdt het fruitige aan en een matige citroenzurigheid treedt steeds meer op het voorplan.  Een gedegen body heeft de afspraak jammerlijk gemist.  Naar de nasmaak evolueert het bier steeds zuurder en onze mondhoeken krullen zacht bij elkaar.  Het einde is droog.

We zijn blij dat brouwerij Timmermans weer aanknoopt met de traditie, maar deze Geuze Fond kan voor ons nog wat karakterbuilding gebruiken.   We degusteren verder met een De Cam Oude Kriek en dat vinden we persoonlijk toch van een ander kaliber.

Timmermans Geuze Fond is te proeven op het 17de Weekend der Spontane Gisting, een organisatie van Zythostak De Opstalse Bierpallieters, op zaterdag 24 en zondag 25 mei.  Dit festival is het absolute mekka voor de liefhebber van lambikbieren en haar afgeleiden. [meer info]

Foto’s: Steven Lintermans.


6 Responses to “Timmermans Geuze Fond”


 1. 1 joinke
  16/05/2008 om 11:06

  Als oude geuze liefhebber sta ik altijd een beetje weigerachtig tegenover ‘commerciële’ brouwers die een (gerst)graantje willen meepikken van de revival van oude geuzes. Als believers niet hadden doorgeduwd , dan bestonden de echte oude geuzes gewoon niet meer (met dank aan HORAL).
  Alleen al uit respect drink ik liever ne ‘aave geus’ De Cam/De Drei Fonteinen/Hanssens/Boon Mariage Parfait…dan de ‘zuute bocht’ van Bell-vue/Lindemans/Timmermans…

  met mijn excuses voor het taalgebruik 🙂

  Succes nu zondag Steven!

 2. 16/05/2008 om 11:35

  Ik vind het helemaal geen probleem dat de grotere brouwerijen opnieuw met een traditionele geuze uitpakken. Wat zou ik graag hebben dat Belle-Vue opnieuw een Sélection Lambic uitbrengt! Het kan een verrijking zijn. Lindemans en Timmermans maken trouwens ook deel uit van HORAL.

  Wat m.i. wel problematisch is, is dat die grotere brouwers datzelfde traditoneel product vaak aan zulk een lage prijs op de markt gooien (kijk maar naar de recente Mort Subite Oude Kriek), dat ze de kleine brouwer of steker dreigen te verdrukken.

  Tot zondag Joinke ?

 3. 3 joinke
  16/05/2008 om 12:46

  Ik zal proberen langs te komen. Met de komst van mijn eerste spruit is dat niet altijd even gemakkelijk 🙂

  Timmermans en Lindemans kan ik toch moeilijk op hetzelfde niveau plaatsen als pakweg De 3 fonteinen, Oud Beersel, De Cam, Girardin,…

  Maar ik heb dan ook een uitgesproken voorliefde voor de ambachtelijke, niet gezoet bier 🙂

 4. 4 Martine Wangermez
  20/06/2008 om 18:40

  Voor zo’n schijnbaar grote kenner…niet zo best geïnformeerd….noch Steven nog Joinke…
  Timmermans heeft wel degelijk nog een oud traditioneel zurig kriekbier dat onder de naam Kriek Retro wordt verkocht… en wat de fond geuze betreft…niet zo e e r l i j k van Steven die verduiveld goed wist dat de Fond Geuze Timmermans eigenlijk nog niet op dronk was ..we verkochten hem toch een paar flessen…en dan zo’n negatieve kritiek…BEN ECHT GEKRENKT….
  je moet het maar durven… bah…

 5. 22/06/2008 om 12:10

  Beste Martine

  Vooreerst pretendeer ik mezelf niet als een ‘grote kenner’. Ik zie het bierproeven als een hobby waarbij ik de rijke smaken van onze biercultuur kan proeven, al dan niet gekoppeld aan de streekeigen gastronomie, de typische cafeetjes, de cultuur. Aangezien ik graag wel eens iets neerpen, is deze blog ontstaan, eerst als leidraad voor de organisatie van ons bierfestival, later als een eigen projectje.

  Volgens mij is de Kriek Retro ook nog niet zo bijster lang op de markt. Ik heb hem nog niet kunnen proeven, maar ik ben zeer blij dat Timmermans weer aanknoopt met de traditionele bieren. Overigens vind ik niet dat ik zo’n negatieve kritiek gegeven heb. Een zekere muffigheid vind je wel meer in spontane gistingsbieren, hetgeen ik geenszins een slechte smaakervaring vind binnen het gegeven. Ik ben er van overtuigd dat vele lezers van deze blog wel weten wat ik bedoel met dat ‘putluchtje’. Maar toegegeven: voor vele anderen kan het een minder appetijtelijke gedachte oproepen. Ik vond inderdaad wel dat deze geuze wat body mist, maar het bier kan uiteraard nog evolueren. De smaakbeschrijvingen die ik neerpen zijn steeds een momentopname. Ik evalueer het bier graag op een later tijdstip opnieuw. Deze smaakbeschrijving is alleszins persoonlijk en geen veralgemening.

  Mijn oprechte excuses. Het was absoluut niet de bedoeling wie dan ook te krenken. Brouwerij Timmermans is ongetwijfeld één van de mooiste brouwerijen die ik ooit mocht bezoeken. Ik wens jullie uiteraard alle succes toe en ik hoop dat jullie de traditionele producten een blijvende plaats kunnen geven binnen jullie assortiment.

  Bierminnende groeten
  Steven

 6. 6 joinke
  04/07/2009 om 08:54

  Hallo Martine,

  Ook ik ben verre van ‘grote kenner’ zoals u het omschrijft. Het is en blijft een hobby gecombineerd met liefde voor de streek, het pajottenland.

  Bovendien zijn smaak en geurbeleving een zeer subjectief gegeven, dat beseft u waarschijnlijk ook wel. Ik en Steven gaan dan gemiddeld ook iets anders om met het bierproeven dan de gemiddelde consument (zonder hierbij te zeggen dat we beter zijn!).

  Ik zou zeggen: onthou het positieve uit dit persoonlijk artikel en leer uit eventuele kritieken. Ik leer ook nog elke dag bij 🙂

  Joinke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.641 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2008
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: