28
Mei
08

Lambik in de moderne wereld

De visie van Tim Webb.

Het 17de weekend van de Spontane Gisting in Buggenhout-Opstal werd voorafgegaan door een uiteenzetting door Engels bierschrijver Tim Webb.  Tim Webb publiceerde de ‘Good Beer Guide to Belgium and Holland’ – waarvan de vierde uitgave ook naar het Nederlands werd vertaald – en het prachtige Lambicland/Lambikland met medewerking van Chris -Podge- Pollard en vertaald door zytholoog van eigen bodem Joris Pattyn.  Momenteel wordt een nieuwe uitgave van dit werk klaargestoomd om nog dit jaar op de markt te worden gegooid.  Tim Webb is dus niet zomaar iemand en heeft met Cogan&Mater zelfs een eigen uitgeverijtje opgericht.  Onder dit label verscheen ook ‘Around Bruges in 80 Beers’ van Podge en Siobhan McGinn, beiden aanwezig op het lambikfestival.


Tim Webb in gesprek met Gert Christiaens van Oud Beersel.

De degustatie begon met Timmermans Lambik.  Tim vindt persoonlijk de pure lambik minder zijn smaak, al heeft hij er een grenzeloos respect voor.  Hij is vooral liefhebber van het eindproduct Oude Geuze dat met zijn smaak en complexiteit verschillend is van alle andere dranken. 

De vraag ‘hebben lambikbieren een toekomst?’ stond centraal in Tim’s betoog.  Vooral internationaal ziet Tim een plaats voor onze bieren van spontane gisting.  Bijvoorbeeld in trendy bars in Londen, Parijs, New York of op Waikiki Beach waar het bier met de grootste zorg wordt uitgeschonken, waar gepaste kazen het bier begeleiden en waar hoge prijzen worden aangerekend.


Een drank anders dan bier, verschillend van wijn.

Het product zelf mag niet veranderen: het moet plat zijn en zonder schuim, zoals de traditie het voorschrijft.  De eigen identiteit moet bewaard worden: een drank anders dan bier, verschillend van wijn.  Het geuzeglas kan anders: sierlijker en met meer stijl.  Ik stel mezelf de vraag of ook dat glas niet een hoge traditionele waarde heeft met de dikke glazen voet die de kracht van de lambikstoemper diende te trotseren.

Volgens Tim kampen de lambikbieren met wel meer problemen.  De huidige prijs rechtvaardigt de kosten niet: de productie, de stockage, de rijping, …  De prijs van banale ‘lagers’, uitgespuwd door machines, verschilt amper van de prijs van lambikbieren, de champagne onder de bieren, met liefde gemaakt door échte mensen.  Ik ben voorstander van een correcte prijs, maar ik hoop persoonlijk dat de lambikbieren niet in de trendy hoek van het mondaine geduwd worden, onbetaalbaar voor de gewone man.


Wacho (den Bierbrief), Piet Van Tichelen en Geroen Vansteenbrugge kwamen met een hele bus Waregemse Bierfanaten van lambik genieten.

Bovenal het ‘merk lambik’ moet steviger uit de verf komen.  Er is een gebrek aan ‘branding’.  Tim haalt drie heikele punten aan:

  1. De plaats.
    Tim adviseert af te stappen van de gedachte dat alléén in het Pajottenland en de Zennevallei lambik kan gebrouwen worden.  Als bewijzen haalt Tim de lambik van brouwerij Bockor aan en de veelbelovende experimenten met wilde gisten in de U.S. en de U.K.  In het kader van een mondiale lambikproductie moeten onze huidige lambikbrouwers en geuzestekers gepromoot worden als ‘The Best’, de authentieke producten, de bakermat.
  2. Het product moet zuiver zijn.
    Zoete fruitbieren op basis van lambik schaden het imago van het traditioneel product.
  3. De term ‘Belgian’
    Wat is de toekomst van België? En wat is het nut ervan om een term te promoten die straks misschien niet meer bestaat?

De toekomst van het algemeen drinkgedrag pleit volgens Tim Webb in het voordeel van de lambikbieren.  Zo wordt er stilaan minder, maar wel bewuster gedronken.  De eigen gezondheid komt meer op het voorplan. Zo zal het verbruik van zoete bieren dalen onder invloed van het stijgend aantal diabetici.  De afkeer van chemische additieven groeit.  Onder sociale druk (‘behaving problems’) zal men vaker kiezen voor minder sterke bieren.

Een vrij amusante uiteenzetting.  De visie van Tim Webb was interessant met gronden van waarheid, maar naar mijn idee op sommige punten ook wel wat betwistbaar en voer voor discussies. Lang hebben we aan onze tafel niet nagepraat: het was tijd om te proeven.  De Opstalse Bierpallieters hadden een exquise kaart bijeengesnuffeld met heel wat exclusiviteiten.

 

Het was wederom interessant om een aantal lambikken en kriekenlambikken met elkaar te vergelijken.  Het verschil tussen de ‘gewone’ Cantillon lambik en deze gebrouwen met toevoeging van Amarillo hop bleek subtieler dan verwacht.  Interessant waren twee frambozenlambikjes van Boon en De Cam, waarvan de laatste mijn voorkeur droeg.  Boon had nog een speciale botteling van Mariage Parfait (iets meer oude lambik) voor de U.S. in petto.  De Troch had opnieuw een Oude Kriek gebotteld, maar bleek wat zuinig geweest met het toevoegen van krieken (of was dit een al wat belegen fles ?).  Belle-Vue Selection Lambic 1992 en twintig jaar oude Eylenbosch Geuze en Faro waren excellente vintage bieren.  Een overheerlijke boerenboterham met pottekaas mocht daarbij niet ontbreken.

Advertenties

2 Responses to “Lambik in de moderne wereld”


  1. 1 joinke
    30/05/2008 om 11:02

    Leuke reportage!

    Voor mij blijft Girardin zwart etiket het lekkerst (geproefd op nacht van de grute dust)

    Doe zo voort steven!

    PS Lambiek moet exclusief in het pajottenland blijven 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 444,390 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2008
M D W D V Z Z
« Apr   Jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: