Trappistenhuis in Waanrode wordt 50.
Een prachtige lentenamiddag voert mij door een heuvelachtig weidelandschap richting Waanrode, dicht bij Tienen. Ik heb afspraak in café ’t Jagershof met Danny Van Tricht, of beter Vader Abt. Deze trappistengoeroe is een graag geziene gast in de trappistenbrouwerijen en mag zich onder meer de huisfotograaf van de abdij van Achel noemen. Zijn passie goot hij in Vader Abts Trappist Biersite. Vader Abt is in het gezelschap van zijn vrouw Huguette (‘Tante Nonneke’) en Amerikaans bierreporter Chuck Cook. Chuck Cook schrijft onder meer voor het biernieuwsmagazine The Celebrator waarin hij het reilen en zeilen van het Belgisch bierlandschap onder de loep neemt. Het is zijn zeventiende bezoek aan ons land en in die tijd bezocht hij ruim 60 brouwerijen, talrijke bierfestivals en ‘many other beery places’.


Café ’t Jagershof wordt 50 jaar jong.
Café ’t Jagershof is een begrip in de streek en niet in het minst om haar uitgebreide aanbod aan trappistenbieren. Deze hemelse bieren worden met kennis van zaken, met liefde voor het product en met de glimlach op het gelaat geschonken door waardin Martine. Ze koos voor mij een Rochefort 8 uit van iets meer dan 3 jaar oud: licht geëvolueerd naar een wat zachter smakenpallet. Chuck heeft een voorraadje Chimay ter vergelijking voor zich uit staan, terwijl Vader Abt aan een mooi gerijpte Orval nipt.

Martine heeft een passie voor trappist.
Café ’t Jagershof viert dit jaar haar 50ste verjaardag. In 1958 werd de bouw van het café aangevat en amper 6 weken later stroomde er bier door de tapkraan: Jagenberg (brouwerij Alen uit Waanrode) en Ginder Ale (brouwerij Martinas uit Merchtem). Een tiental bieren werden van de fles geschonken, waaronder ‘Bruine van Aarschot’. Toen in 1995 Martine en Jan de dienst overnamen, groeide het café uit tot een echt trappistencafé. Sedert 2002 krijgen ze ononderbroken de titel van ‘Orval Ambassadeur’. Behalve de Trappistenbieren, aangeboden in verschillende jaargangen, prijkt er nog een ruim scala aan andere speciaalbieren op de kaart.

De oude Chimay Dorée links kleurt donkerder dan zijn jonge kompaan.
Ik geniet van de Orvalkaas, in reepjes gesneden, terwijl Martine nog enkele relicten uit de kelder opdiept. Een 8 jaar oude Chimay Dorée wordt naast een jonge versie gezet: de ene karaktervol en bitterig droog, de andere fleurig bloemig en frisbitter. Een Chimay Rouge van 29 jaar oud verschijnt op de tafel en smaakt naar de gekarameliseerde suikerlaag van een crème brûlée.

Tante Nonneke en Vader Abt rekenen ’t Jagershof tot één van hun favoriete cafeetjes.
Ik grabbel nog een foldertje mee van de aanstaande feestelijkheden op 28 en 29 juni. Op zaterdagavond kan je je vermaken op een Gouden Jubileumbal. Op zondag is er onder meer een ‘vijfkamp caféspelletjes’. Het feesten houdt niet op in café ’t Jagershof: op 2, 3 en 4 augustus maken ze zich op voor de tiende editie van hun wereldvermaarde Trappistenfeesten.
Bekijk ook eens Vader Abt zijn portrettekes of lees de blog van Chuck Cook !
Ho ho ho … ni teveel bloemekes hé …
Heb op de website van’t Jagesrhof op de frontpagina een link toegevoegd … http://cafe-jagershof.com
De “tour d’Ardenne” was een groot succes … ik durf zelfs zeggen de beste tour die ik al met Chuck gemaakt heb ! Reportages zullen mondjesmaat op mijn blog verschijnen, te beginnen met Silenrieux morgen …
cheers
Danny aka Vader Abt
Bedankt Danny ! De link kan ook eenvoudiger: http://www.hierstroomthetbier.be. Ik hoop straks de nieuwe lay-out van de bierblog klaar te hebben; zo komen de foto’s beter tot hun recht.
Ben benieuwd naar de reportages !
Groeten
Steven
click here for the best Simon Flashlight anywhere