05
jun
08

Eetkaffee Het Vijgeblad

Culinair biergenot in Beringen.

Het is feest in Beringen en in Eetkaffee Het Vijgeblad heerst een gezellige drukte. Gelukkig weten we ons nog een gezelig plaatsje op het terras te bemachtigen. Gastheer Philip heeft een stand op de gelegenheidsmarkt, maar maakt even tijd vrij om ons in zijn prachtige zaak te komen begroeten. We hadden ons op de heenweg verheugd op een fris glas foederbier van Rodenbach.  Hier kan je immers de ‘Old Masters’ van Palm Breweries proeven.  Philip moet ons teleurstellen: “de brouwerij heeft beslist om het foederbier niet langer aan te bieden”.  Oude lambik van Boon en ongefilterde Palm zijn nog wel verkrijgbaar.

Op de menukaart prijkt een gevarieerde keuze aan gerechten.  De keuken is duidelijk door het bier geïnspireerd. Een pancarte ‘Biersommelier’ beveelt een selectie van bieren op grote fles aan die de gerechten kunnen aanvullen en begeleiden. We kiezen onder andere voor tongrolletjes met een sausje op basis van lambik en voor eend bereid met ‘Koolputtersbier’. Na enkele nippen van onze glazen oude lambik en ongefilterde Palm en tijdens het wachten op onze biermaaltijd, troont Philip ons mee naar de gewelfde kelder onder het modern ingerichte bruin café. Een ruim gamma aan artisanale bieren ligt hier te wachten op de fijnproever.

 

Het Vijgeblad kan pronken met twee huisbieren: Bèrrings Koolputtersbier en Bèrrings Blauwbier, creaties ontsproten in de eigen hobbybrouwerij en in grotere oplage voor verkoop gebrouwen in een officiële brouwerij. Zo kwam het Koolputtersbier eerst uit de ketels van brouwerij Kerkom, nu uit de installaties van de Proefbrouwerij. Het amberbruine bier blijkt veel vlakker dan de eerste versie die ik ooit op het Aarschots Bierfestijn mocht proeven, toen je nog waarlijk steenkool leek te proeven in dit mijnwerkersbier. Het Blauwbier wordt vervaardigd met toevoeging van blauwe bessen, een typisch product uit de streek. De bessen geven een licht aroma.  Gezien de hoge kostprijs van de blauwe bes en de slechts minieme meerwaarde aan het smakenpalet, wordt de productie van het bier in de toekomst allicht stopgezet.

Onze biergerechten verschijnen op tafel.  De presentatie is sober, maar in alle eenvoud mooi.  In de mond ontplooit zich een hemel aan smaken.  Het Vijgeblad is meer dan zomaar een Eetkaffee: het is een wonderlijk bierparadijsje.

Eetkaffee Het Vijgeblad
Paalsesteenweg 8
3580 Beringen
011 45 30 79
hetvijgebladvanphilipNOSPAM@telenet.be

Alle dagen open vanaf 11:00 uur.  De keuken is geopend van 11:30 tot 14:00 uur en van 18:00 tot 21:00 uur, op zondag doorlopend.  Gesloten op maandag en dinsdag.  Jaarlijks verlof tijdens de Paasvakantie en het Allerheiligenverlof.


6 Responses to “Eetkaffee Het Vijgeblad”


 1. 08/06/2008 om 20:51

  coul i interest you to review these (in english) for belgian beers?
  otherwise i’ll never manage to cover all the belgian beers! 🙂

 2. 08/06/2008 om 23:28

  Hi Andreea

  I would like to translate some of my articles for you, but unfortunaly I don’t see any free time to do so. Maybe during summer in my holiday, but I can’t promise you. Some of my articles appear on the Italian blog ‘In Birrerya’, but they translate everything on their own. You are free to do the same thing, as long as you mention the sources.

  Cheers and a lot off success with your writings. Great job !!!

  Steven

 3. 3 Linty
  09/06/2008 om 12:01

  Steven,
  “Philip moet ons teleurstellen: “de brouwerij heeft beslist om het foederbier niet langer aan te bieden”.”
  Is dit een algemene tendes of enkel van toepassing op ‘Het Vijgeblad’?

 4. 09/06/2008 om 12:12

  Ik hoop van niet, maar ik vrees dat dit algemeen is.

 5. 09/06/2008 om 17:10

  Het niet meer aanbieden van het foederbier is werkelijk ZEER jammer !
  Laten we hopen dat dit een tijdelijk probleem is.
  Mooie reportage Steven !
  Proost,
  Filip

 6. 6 joinke
  11/06/2008 om 21:21

  Mooie reportage!

  Toeval wil dat ik dit weekend ook dit berings koolputtersbier heb gedronken. Weliswaar bij vrienden in Hasselt 🙂

  Groeten!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.646 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2008
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: