15
Sep
08

The Porterhouse

Een ‘vrijstaat’ in de wereld van ‘Ierse’ bierconcerns.

Yvonne Mansfield, een Ierse schone, schuift me een halflauwe Mojito toe. Terwijl ik haar zwoele blik beantwoord, moffel ik het drankje behoedzaam naar de achtergrond. Hier in ‘Porterhouse Temple Bar’, in Dublin aan de rand van het beroemde maar weinig interessante Temple Bar district, kan je immers genieten van opperbeste bieren. Als ‘one of the locals’ bestel ik gezwind een ‘4X’. Een dag eerder hadden we immers enkele uren uitgetrokken om de Porterhouse bieren onder de loep te nemen en hun Wrasslers XXXX Stout bleek duidelijk mijn favoriet.

The Porterhouse werd succesvol opgericht door de ambitieuze neven Oliver Hughes en Liam LaHart in 1989 in Bray. In 1996 openden ze ‘Porterhouse Temple Bar’ waarin een microbrouwerij werd geplaatst. Met twee nieuwe bars in Dublin en één in Londen (Covent Garden), bleek de brouwcapaciteit in de brewpub onvoldoende. Buiten de stad werd een nieuwe brouwerij geïnstalleerd, solitair. Negen bieren vormen het vaste gamma (3 lagers, 3 ales en 3 stouten), maar geregeld stroomt er ook een gelegenheidsbier uit de ketels. Met trots eist The Porterhouse de titel van ‘Ireland’s largest genuine Irish Brewery’ op.

Een eerste proefplankje schonk ons 3 Porterhouse Ales. De bieren werden in kleine glaasjes geserveerd op een king size bierkaartje, waarbij elk biertje op haar desbetreffende logo werd geplaatst: origineel en duidelijk!

T.S.B. (3,7 vol%alc.) draagt een ongelijkmatig schuim op haar amber koperen verschijning. Een moutig aroma wordt vergezeld van toffee en wat hop. Het bier prikkelt op de tong als wil het zo haar aanwezigheid tonen: behalve een licht zoetige aanzet is de smaak verder zeer neutraal. De body is licht, waterig. In de nasmaak herleeft het bier met een mooie dosis grassige hop, ietwat harsachtig. Een scheutje caramel blijft hangen.

Op weg naar het toilet …

De kleur van Porterhouse Red (4,4 vol%alc.) is identiek, maar daarmee stopt elke vergelijking. De kraag is romig en standvastig. Een stevige fruitigheid met iets van bessen, aardbei en Bubble Gum domineert de eerste indrukken. Een hoppige toets vecht voor haar bestaansrecht. De smaak is zoet en lichtjes zurig. Een erg ‘smooth’ bier dat eindigt met een licht bittere nasmaak, terwijl de fruitigheid nog nadeemstert.

An Brain Blàsta (7 vol.%alc.) is donkerder en een pak steviger. Het romige schuim smelt weg tot een dun vlies. Het aroma is bitter, niet agressief maar uitgesproken bloemig, alsof je de lupuline proeft die uit een stukgewreven verse hopbel geurt. Een fruitige smaak kan wat alcohol niet verbergen. De bloemige hop zwermt vriendelijk verder doorheen de smaakervaring maar haalt de angel uiteindelijk toch boven: een licht agressieve harsachtige bitterheid rond het geheel af.

Een tweede plankje laat ons drie Porterhouse Stouts proeven:

Vraag in de zaak naar hun beste bier en je krijgt allicht Plain Porter (4,3 vol%alc.) voorgesteld. Het prijsbeest (al doen ook een aantal andere bieren het goed in diverse internationale competities) is diepbruin met een romige, zelfs wat wollige en lichtbeige topping. Een aroma van geroosterde mout, caramel en versgeurende bloemige hop leidt ons naar een bitterige ervaring met hints van caramel en toffee. Terwijl de caramel wat blijft hangen, kan vooral een aangename bitterheid ons bekoren.

Een buitenbeentje is Oyster Stout (4,8 vol%alc.), gebrouwen met toevoeging van verse oesters (!?). Diepbruin en met een gebroken wit romig schuim is de smaakverrassing vooreerst nog onopvallend verpakt. De aanzet ontplooit zich zoetig, likeurachtig en kruidig (laurier) maar de symbiose tussen de componenten is erg … vreemd. De smaak, nog doordrongen van de ongewone mix, is vrij zoetig en een weinig plakkerig. De nasmaak is licht gebrand bitter en vrij kort. Een voorbeeld van een haat-liefde verhouding.

Wrasslers XXXX Stout (5,0 vol%alc.), met zwart gewaad onder een beige koffieschuim, presenteert caramel en gebrande mout. Een krachtige bitterheid (ik denk spontaan aan de oliebittere vliesjes rond het vruchtvlees van de okkernoot) wordt subtiel maar doeltreffend ondersteund door een achterliggende zoetigheid. De nasmaak is bitter en (sommige mooie liedjes duren …) lang.

__________________________________________________________________________________

“Wrasslers is the best stout in Ireland for my money.”

– Michael Jackson, The Beer Hunter (1942-2007) –

__________________________________________________________________________________

Als toemaatje verwennen we onszelf nog met een pint Hop Head. Het koperkleurige zomerbier met een romig/wollig schuim schenkt ons een overweldigend boeket bloemige aromahop. De smaak zelf is niet echt bitter, eerder zacht zoetig, neutraal. De ruiker hop presenteert pas in de nasmaak een ronde bitterheid.


Behalve het eigen gamma is er ook een groot aanbod buitenlandse bieren,
waaronder uiteraard ook een mooie selectie Belgische bieren.

The Porterhouse kon mij meer bekoren met haar stouten dan met haar ales. Met haar oerdegelijke Plain Porter, originele brouwsels als An Brain Blàsta en Oyster Stout, én met een wereldbier als Wrasslers 4X, mag je haar etablissementen alvast niet voorbijlopen. In Dublin zijn de bieren van The Porterhouse alvast een aangename en welgekomen verrassing tussen de alom vertegenwoordigde en trouwens duurdere en vlakkere Guinness, al kan die in degelijke pubs als Brazen Head, Mulligans of Mc Daids natuurlijk ook best wel eens smaken.

Met dank aan medereizigers en medeproevers Fred ‘Plain Porter’ Stroobants en Bert ‘Folk’ Boeckaerts.

Bron:
http://www.porterhousebrewco.com (Hier vind je ook de adressen van de Porterhouse Bars)

Toemaatje:
Een nogal amusant maar ook interessant artikeltje over The Porterhouse Temple Bar op de website BeerAndLoathing.

The Porterhouse Temple Bar
16-18 Parliament Street
Dublin 2

The Porterhouse (brewplant)
Unit 6D,
Rosemount Park Road,
Ballycoolin,
Blanchardstown

Advertenties

2 Responses to “The Porterhouse”


  1. 1 Mark
    17/09/2008 om 11:20

    Prachtig poëtisch geschreven, Steven. Ik krijg meteen zin om er weer naartoe te gaan…
    Is je internet-verbinding dan in orde nu? 😉

  2. 17/09/2008 om 13:03

    Neen, in ’t beste geval op 3 oktober 😦

    Maar ik kan nu wel weer binnen op ’t werk, zodat ik hier wel even op internet kan na de uren. De teksten schrijf ik thuis in Word, maar de foto’s erop plaatsen, links toevoegen, bronnen checken, …

    Bedankt voor de leuke commentaar en tot binnenkort nog eens!

    Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 448,340 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2008
M D W D V Z Z
« Jul   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: