17
Sep
08

Festival Bruxellensis 2008

Geen plaats voor verzoeting.

Als een soort contra-festival voor het drukbezochte festival in het mooie kader van de Brusselse Grote Markt – waar grotendeels de commercie heerst en het spook van de verzoeting al te vaak opduikt – is Festival Bruxellensis reeds enkele jaren een gevestigde en gewaardeerde waarde op de bierfestivalkalender. Yvan De Baets en Bernard Leboucq van De Zennebrouwerij verzamelen gelijkgestemde zielen uit binnen- en buitenland die karaktervolle bieren brouwen en/of prijzen.


Bernard Leboucq schenkt Saison de la Senne.

We toosten op Yvan en Bernard met een Saison de la Senne, een pittige saison met toevoeging van lambik. Blond en wat troebel uit de fles geeft het bier meteen haar troeven prijs: zurige aroma’s van pompelmoes, een licht kruidige toets en hop. De zurige pompelmoes zet zich door terwijl bitter het geheel met succes komt vervoegen. Een wrange bitterheid, kenmerkend voor de stijl, vormt het sluitstuk.

Twee jaar oude, erg fruitige lambik van Cantillon en twee parels van het vat met Noire de Dottignies – lijkt mij ietsje bitterder dan van de fles – en het immer degelijke Guldenberg van brouwerij De Ranke kunnen ons al even zeer bekoren.

Duitse bieren zijn voor mij vrijwel een nog onontgonnen domein, maar als ik de naam Zoigl op een houten bordje zie prijken, lijkt me de tijd rijp om daar enige verandering in te brengen. De eerste indrukken van Schafferhof Zoigl brengen een pilsmoutige geur, al snel doordrongen met honing. De smaak is verrassend uitgesproken en exotisch met het zoet van mango en peer, verfrist door een lichtzurige bries om daarna uit te vloeien naar grassig bitter.

Andy Neil van Bier-Mania, aanbieder van culturele bierreizen, beveelt me Zwiesel Dampfbier aan: “Ook een zeldzaam bier”. Het aroma is zoetig en fruitig met een lichte kruidigheid waaronder peper. De smaak is erg complex, maar ook verfijnd en heeft iets van jenever (de granige smaak, niet de alcohol), is lichtzoetig en draagt een mooie fruitigheid van rijpe Jonagold en jonge banaan. De nasmaak vloeit uit, zonder nieuwe smaken los te weken. Mijn eerste kennismaking met het Duitse bier – enkele Pilsners, Weizenbieren en Rauchbieren niet te na gesproken – bracht veel voldoening.


Lorenzo ‘Kuaska’ Dabove

‘De Prins van het Pajottenland’, Lorenzo ‘Kuaska’ Dabove, is maar wat fier op het aanbod Italiaanse artisanalen dat hij mag schenken. Bovendien ogen de meeste flessen erg aanlokkelijk met hun mooie vormen en stijlvolle etiketten. Een weerspiegeling van de Italiaanse ijdelheid? Lorenzo verbaast ons meteen met een Italiaans bier van spontane gisting: het amberkleurige en troebele Panil Divina (5,5 vol.%alc.) van Birrificio Torrechiara (Langhirano). Hoewel het kruid niet in het bier verwerkt zit, is de neus puur kardemon! Aroma’s van wat paardendeken en zurigheid verraden de spontane gisting. De smaak is zoetig en zurig, vloeit uit, zonder nieuwe smaken te onthullen. Vrij lekker, misschien niet helemaal top, maar zeker interessant.

   

Meestal kies ik de bieren van licht naar zwaarder in alcohol, maar een communicatiefoutje brengt me vroegtijdig bij BB10, een klepper van 10 vol.%alc. van Birrificio Barley (Maracalagonis). Het bier werd verrijkt met ‘sapa’, gekookte wort van Sardeense ‘Cannonau’ druiven. Het zwarte bier, voorzien van een wollig koffieschuim, blijkt een regelrechte smaakbom. Gebrande mout en caramel voeren ons naar een zoete smaak met toetsen van zwarte bes en gecorseerde rode wijn. Het einde brengt nog koffiebitter met zich mee. Filip Geerts (Belgian Beer Board) maakt de vergelijking met Pannepot Reserva.  

Het amberkleurige Re Ale Extra (6,4 vol.%alc.) van Birra del Borgo (Borgorose) pleziert ons – samen met de leuke woordspeling – met hop, hop en … hop die zich doorzet in de smaak: hoppig en bitterig. Ook de nasmaak is heerlijk bitter ‘ma non troppo’. Het Italiaanse luik sluiten we af met Elixir (10 vol.%alc.) van Baladin (Piozzo). Deze robuuste amber kreeg een gisting mee met Johnny Walker Whisky gist en dat proef je. Vooreerst een zoetig aroma van peer en alcohol, waarna de zijkanten van de tong de stevige whiskytoets trotseren. De smaak is verder zoet en likeurachtig. De nasmaak is lang en brengt niets nieuws. “Toch wat te veel van het goede”, mijmeren we bij deze.

   
Heerlijk smullen op Bruxellensis!

Bij een heerlijke quiche met prei laten we ons nog een glaasje IV Saison van Brasserie de Jandrain-Jendrenouille smaken. Bruxellensis was wederom een unieke ervaring. Vreemd – en een beetje jammer – dat men wel Duitse en Italiaanse prachtbieren kan aanbieden, maar daarentegen geen enkele nog echt Vlaamse brouwerij kon strikken.

Advertenties

0 Responses to “Festival Bruxellensis 2008”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 441,010 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 279 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2008
M D W D V Z Z
« Jul   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: