24
Sep
08

American beers @ Delirium

Enkele Amerikaanse bieren onder de loep.

Iets te laat keeg ik weet van het ‘American Beer Festival’ in het beroemde Delirium Café in Brussel. Misschien de moeite om daarmee mijn laatste echte zomerverlofdag te vieren? Waarom niet. En zo kon ik eindelijk ook eens binnenstappen in het Delirium Taphouse.


In Delirium Taphouse stroomt bier uit 25 tapkranen.

In het Taphouse slechts één Amerikaans bier van het vat: Snake Dog IPA (6,4 vol.%alc. op de kaart, 7,1 vol%alc. op de website van de brouwerij) – gedryhopped met Chinook en Golding – van Flying Dog Brewery uit Denver. Een koper amber en lichtjes troebel bier met een gebroken wit schuim dat zich traag tot ‘eilandjes’ plooit, geeft een fruitig aroma met citrus (mandarijn), mout en een lichte hoptoets. Initieel lichtzoetig met volhardende mandarijntoets, vergezeld van wat perzik, evolueert het bier naar sterk hopbitter en pompelmoes. De nasmaak is lang en moutig bitter met een wrangzurige toets die doet denken aan Orval.

Op de kaart van 25 tapbieren prijken klassiekers, een groot aantal Huyghe bieren – de brouwerij van o.a.de Delirium- en Florisbieren – en enkele interessante en nieuwe brouwsels. De vatenkeuze verandert geregeld, zodat jaarlijks ongeveer 200 bieren de revue passeren. Het valt me op dat je hier wel bieren kan ‘proeven’ in glazen van 1 of zelfs 2 liter (glaswaarborg respectievelijk € 20 en € 40) , maar dat degusteren in proefglaasjes onmogelijk is. Volgens de waard van dienst is dat niet onlogisch want: “verschillende bieren ‘mixen’ door middel van kleinere glazen maakt dat de klanten sneller dronken worden”. Huh ?!?!?!

Brigand IPA van Van Honsebrouck, The Castle Brewery, uit Ingelmunster (uit West-Vlaanderen dus, niet uit de U.S.) heb ik nog niet geproefd. Het amberkleurige bier met wollig schuim meet 6,5 vol.%alc. Hopbloemgeuren brengen ons naar een fijn moutaroma met een hint van citrus (appelsien). De smaak is zacht en pale ale moutig, zoetig. Pas in de nasmaak komt een hoppige bitterheid opzetten, een licht wrang, maar nooit agressief. Een snuifje alcohol komt het geheel bijstaan, maar al bij al blijft dit een voorzichtige – desalniettemin aangename – IPA met Belgische inspiraties.

Verleidelijk, die Houblon Chouffe, Gouden Carolus Hopsinjoor of La Rulles Blonde van het vat, maar ik loop een verdieping lager naar het ‘+2000 beers café’. Als een klein Davidje tegen Goliath neem ik het op tegen een Titan IPA (6,8 vol.%alc.) van Great Divide Brewery, gezegend met een niet onaardige bitterheid van 65 IBU (International Bitter Units). Indian Pale Ales werden oorspronkelijk gebrouwen met een grotere hopgift en een hoger alcoholgehalte (beiden hebben een gunstige invloed op de bewaarbaarheid) dan de gangbare pale ale om de lange reis van U.K. naar India te kunnen overleven, maar blijven hedendaags door de liefhebbers van het bitter bier. Het licht amber bier met betamelijk wollig schuim geeft meteen grassig/bloemige hop prijs, mout ook. De hop, nu grassiger en met iets van den, klopt harder op de deur terwijl een fruitige toets van abrikoos en citrus nog door een kier kan glippen. Als de smaak initieel ook nog wat moutzoetigheid kan brengen, barst de bittere hel los, slechts getemperd door een licht pompelmoeszurige inslag. Zeker van de overwinning kabbelt een matige bitterheid nog lang en rustig na.

Het ebbenhouten, ondoorzichtbare Yeti Imperial Stout (9,5 vol.%alc.), ook van Great Divide Brewery, draagt een hardnekkig donkerbeige mokkaschuim. Na een koffiegebrande en chocoladebittere aanzet mildert de eerste smaaksensatie als wordt er wat Nutroma koffiemelk aan toegevoegd. De smaak is complex en kruidig caramelzoetig met een snuif jeneverbes en een nipje peper. Hop, met een citruskarakter van pompelmoes, blijft niet achterwege. Geleidelijk vloeit het bier uit naar gebrand moutbitter, van lip tot achtergehemelte, en schemert de alcohol door.

Horn Dog Barley Wine Style Ale (10,2 vol.%alc.), net als de eerste sample afkomstig van Flying Dog Brewery, kondigt zich aan zoals het is: een hele boterham in de mond. Een zoetig aroma brengt naast alcohol ook vijgen, gedroogde dadels en pruimen. Bitterige hop draaft op en het aroma evolueert geleidelijk naar rode wijn. De smaak brengt caramel, een korf rijp fruit van banaan, appel en peer en een plakkerig mondgevoel van zoete likeur. De nasmaak is koffiebitter en lang … tot in de trein huiswaarts.


In het lijvige biermenu van Delirium Café vinden we ook onze Hexapoda terug. Geen idee hoe ze daar aan geraakt zijn, maar wel plezierig om het hier te vinden.

Delirium Café & Taphouse
Impasse de la Fidélité 4A
1000 Brussel
infoNOSPAM@deliriumcafe.be

Advertenties

0 Responses to “American beers @ Delirium”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 448,354 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2008
M D W D V Z Z
« Jul   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: