02
okt
08

Brasserie Caracole

Waar het verleden weer opleeft.

In Falmignoul, op een boogscheut van Dinant, lijk je in de Côte Marie-Thérèse 86 op amper een tiental treden van een ver brouwverleden te staan. Buiten, onderaan de trap, zuigt een donkergroene beslagkuip de bierliefhebber onverbiddellijk naar binnen. Wanneer je trapje per trapje naar boven schrijdt, duiken achter het groene gevaarte de zwart aangeslagen muren op waarin de warmwater- en kookketel zijn ingebed.  Hier in brasserie Caracole wordt met hout gestookt, een unicum in het hedendaagse brouwen.

Dit pand herbergde sinds 1766 de brouwerij Moussoux, later brouwerij Lamotte tot deze in 1971 de deuren sloot. Toen François Tonglet en Jean-Pierre Debras in 1992 er naar de oude filterkuip kwamen kijken – die echter te groot was om in hun kleinere brouwerij (sinds 1990) in Namen te plaatsen – bleek ook het volledige pand te koop. Sinds 1994 geniet de oude brouwerij weer de vertrouwde wortdampen als vanouds.

Een houten deur brengt je van de brouwzaal naar een ruime schuur, het degustatielokaal. Het lijkt of de winter hier reeds haar intrede heeft gedaan: het is er ijskoud, maar enig mooi. Omdat we de bieren van brasserie Caracole – volgens Tim Webb en Joris Pattyn in hun gloednieuwe boek ‘100 Belgian beers to try before you die’ de beste bierproducent van de provincie, iets wat we niet tegenspreken – behoorlijk kennen, kiezen we voor ‘gastbrouwsels’, gebrouwen door en/of voor derden: Tournée Beaurinoise, Forestinne Ambrosia en Forestinne Mystica. Dit laatste bier is momenteel een blonde broeder van Forestinne Ambrosia, maar het is de bedoeling dat achter dit etiket regelmatig een ander verrassingsbier schuilt, telkens een ‘mystiek’ brouwsel van de Forestinne brouwers Michaël ‘Mickey’ Vermeren en Philippe ‘Le Chevalier du Malt’ Golinvaux. Het bier wordt erg koud geschonken en in de al even koude omgeving baten de handen rond het glas niet om het bier op een aanvaardbaar proefbare temperatuur te krijgen.

Terwijl een sympathieke juffrouw (de brouwersdochter ?) een groep toeristen rondleidt, sluipen we met hen mee naar de gistzaal. Tanks van verschillende formaten laten hier de gekookte en afgekoelde wort – door een buizensysteem aangevoerd vanuit de brouwzaal – tot bier vergisten en nadien lageren. Wat verderop bevindt zich de bottellijn.

  

  

Op de kaart van het proeflokaal prijkt El Courcèlangn’, een bier dat geen van ons reeds kent. Brouwer Fançois Tonglet, de huidige patron van de brouwerij, spreekt van een pale ale / saisontype, een origineel brouwsel voor de gemeente Courcelles, dat daar ook wel onder een nog minder bekende naam verkocht wordt. Het is echter niet uitgesloten dat dit bier later onder een andere naam het gamma van brouwerij Caracole komt vervoegen. Er wordt gewerkt met 100 % pale ale mout en Hallertau hop.

  

Ondanks de kilte, pogen we toch een degelijk proefverslag uit onze verkrampte zintuigen te distilleren. De aanzet is moutig en enerzijds zoetig kandij, anderzijds kruidig met koriander, iets van bloemetjes (doet me wat denken aan bieren met toevoeging van onze-lieve-vrouw-bedstro) en citrus (appelsien). De smaak is zoetig met een broodachtige toets, lichtzurig ook terwijl wat kruidigheid blijft hangen, nu met een hint van laurier en tijm. Die kruidigheid blijft hangen in de nasmaak, terwijl wat bitterheid komt opzetten.

Bron:
Homepage Caracole Bier door Martin Keizer.

Prachtige foto’s van de brouwerij vind je hier op de blog ‘Brouwerijen in België’.

El Courcèlangn’ zal te proeven zijn op het Vilvordia BierProefFestival op zaterdag 25 april 2009 in Jette.


2 Responses to “Brasserie Caracole”


 1. 05/10/2008 om 17:28

  HA, Steven;

  jij bent ook al aardig op dreef -voor eind april- zie ik …

  Amaai, we gaan weer redenen genoeg krijgen om af te komen.
  En zoals beloofd komen wij met onze lokale afdeling WBF met een bus
  naar Jette.
  Staat ondertussen vast op ons jaarprogramma 2009!

  Wij hebben er het volle vertrouwen in dat jij nog wel enkele pareltjes uit jouw hoed zal toveren tegen dan.
  Steven jij bent een voorbeeld als promotor voor onze biercultuur.

  Geroen.

 2. 05/10/2008 om 17:58

  HA, Geroen!

  Bedankt voor de complimenten. Had vandaag nog iets gevonden, maar het bleek een etiketbier te zijn: Père Damien van Brasserie Caulier, die dat ook eerlijk communiceerden. Verder hoop ik volgende editie met proefglaasjes te kunnen werken, maar dat moet nog besproken worden met het nieuwe Praesidium. Hopelijk krijg ik met de nieuwe ploeg een even goed team als de voorbije jaren achter mij.

  Wat die promotor betreft; daar moet jij niet voor onderdoen!

  Bierminnende groeten
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

oktober 2008
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: