12
nov
08

Frankrijk gastland tijdens Week van de Smaak

Page 24 in drie bedrijven.

November herbergt enkele uitstekende bierfestivals.  Het bierfestival van de Heikantse Bierliefhebbers was een mooie opwarmer voor het immer sublieme Belgisch Bierweekend in Hasselt.  Ook nu was het onbegonnen werk om de galerij aan nieuwe bieren die de Limburgse Biervrienden hadden verzameld, geproefd te krijgen.  De nieuwe locatie kon me zeer bekoren.  Volgend weekend maakt het Brugs Bierfestival van de Babbierproevers haar opwachting.  Voor wie dat nog niet genoeg is, is er nog de Week van de Smaak met uiteenlopende en vaak originele activiteiten; ook mét en rond bier.

roodkapje_voor_pers

Frankrijk is dit jaar gastland voor de week van de smaak.  Het leek me het ideale moment om enkele Franse biertjes – meegebracht van een Frankrijkreisje vorige zomer – te degusteren.  Brasserie Saint-Germain brouwt sinds 2003 in Aix-Noulette in het departement Pas-de-Calais en vervaardigt biertjes met o.a. rabarber en chicorei.  Gezonde ingrediënten die ook de nieuwsgierigheid voeden.

We starten met Page 24 Blonde, een lichtblond bier van 5,9 vol%alc.  In de licht kruidige neus ontwaren we subtiel ananas en een zacht hoparoma.  De smaak is wat suikerig zoetig, zacht en voelt enigszins romig aan in de mond.  Een aangenaam hopbitterige nasmaak brengt het bier mooi in evenwicht.   Het bier won de gouden medaille op het ‘concours général agricole de Paris 2008’ in de categorie blonde bieren van hoge gisting.  Prijzen zeggen niet alles, maar dit is zeker een smaakvolle creatie.

page-24-blonde

Ik veronderstel dat bovenstaand bier het basisbier mag genoemd worden van het rabarber- en chicoreibier.  Beiden meten ze eveneens 5,9 vol%alc.  Page 24 à la Rhubarbe is een tintje donkerder, maar pronkt met een even sierlijk witte schuimkraag.  De geur heeft iets bitterig kruidig, wat verschaald; niet erg aangenaam.  Het aroma lijkt op een kruidentoffee. De smaak is opnieuw zoetig, maar krijgt het gezelschap van een lichtzurige tint die zich daadwerkelijk  – maar kort – doorzet naar de smaak van rabarber!  De nasmaak is zurig-bitterig.

Page 24 à la Chicorée presenteert zich koperamber en glashelder, net als haar twee kompanen.  De aanzet is erg fruitig, abrikoos.  In het aroma wordt dat een zacht kruidig likeurtje met iets van kruidnagel.   Datzelfde zoetje vinden we steeds terug in de smaak.  Hier blijft dat aangenaam en enigszins likeurachtig smaakje wat hangen.  De bitterheid is lijkt wat grassiger en iets persistenter.  Best een aardig experiment.

wvdsmaak-logo-q-2_5-cm

De Week van de Smaak presenteert een waaier aan evenementen.  Raadpleeg hun website of mijn bieragenda (toevoegingen steeds welkom) voor meer informatie.  Zo organiseren de Lambikstoempers opnieuw hun Dag van de Geuze – met Timmermans Warme Kriek in primeur – en kan je in brouwerij Cantillon genieten van hun bieren in het gezelschap van kleine (streek)gerechtjes tijdens de brouwkwintessens.  Het Genootschap van de Pot en bier- en tapasbar Pado laten je kennismaken met de Franse Biercultuur.  Bierfirma en B&B Jessenhofke heeft een divers en uitgebreid programma uitgewerkt en laat je genieten met al jouw zintuigen.  Urthel wordt in een gastronomisch jasje gestoken.  Provélo fietst langs het Brussels brouwverleden.  Toerisme Leiestreek kiest voor ‘Brouwsels met karakter’. Ook in het Vlaams Parlement laten ze het smakenfestival niet aan zich voorbijgaan.

Het wordt moeilijk kiezen tijdens De Week van de Smaak van 13 tot 23 november.


0 Responses to “Frankrijk gastland tijdens Week van de Smaak”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Twittered


%d bloggers liken dit: