15
nov
08

Hobbybrouwerij Het Nest

Turnhoutse Hobbybrouwers brouwen hun eerste commerciële bier.

Zaterdag 25 oktober hebben de leden van de Turnhoutse brouwclub ‘Hobbybrouwerij Het Nest’ voor de tweede maal hun nieuw streekbier gebrouwen in de installatie van Brouwerij Boelens te Belsele. Het gaat om een blond zachtbitter en fruitig bier van 8 vol%alc. De bedoeling is om dit jaar twee proefbrouwsels te maken waarna het definitief recept klaar moet zijn. De lancering van het nieuwe bier is gepland op het eigen bierfestival op 28 maart 2009 in het Parochiecentrum van Oosthoven (Oud-Turnhout).  Bij Zythos – onze nationale bierconsumentenvereniging – werd de erkenning tot bierfirma aangevraagd.

Eind 2000 richtten een achttal vrienden uit de regio Turnhout een eigen bierproefclubje op: ‘De Orde van de Zatte Mus’. Nog steeds komen ze om de twee weken samen om bij één van hen thuis een biertje te degusteren. Een groot aantal parels van onze biercultuur passeerden de revue en de interesse in bier groeide. Eind 2006 startten de leden een beknopte cursus bierbrouwen bij de plaatselijke gilde van wijn- en biermakers.

Ontmoeting met Beerhunter Michael Jackson
Enkele leden proeven samen met Beerhunter Michael Jackson zaliger.
(bron foto:
website Orde van de Zatte Mus)

Bierbrouwen zat de leden blijkbaar in de genen. Eerst werd gebrouwen volgens recepten die op het internet werden gevonden, maar al snel drukten ze een eigen stempel op de recepturen. Deze eigen recepten vielen zeer in de smaak. Op het Open Nederlands Kampioenschap voor Hobbybrouwers in 2008 werd zelfs de derde plaats behaald. Dit prijswinnend recept is de basis voor het bier dat nu bij Boelens wordt gebrouwen.

De Turnhoutse hobbybrouwers experimenteren ook met donkere bieren. Eind 2010 en ter ere van 10 jaar bierproeversclub tracht men na de lancering van een donker bier ook met een eigen Kerstbier op de markt te komen. Op het Kerstbierfestival van Essen zal het bier dan in primeur voorgesteld worden.

De opbrengst van het bier gaat – net zoals dat van het bierfestival – naar de uitbouw van een eigen microbrouwerij. De eigen brouwerij hopen ze tegen 2014 te kunnen realiseren. Toch willen ze ook het extern brouwen blijven behouden en dit liefst in zoveel mogelijk verschillende brouwerijen. 

Met dank aan Bart Cuypers.


0 Responses to “Hobbybrouwerij Het Nest”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: