19
nov
08

2de Brugs Bierfestival

Babbierproevers presenteren BAB 401.

Op de Grote Markt van Brugge prijkt het prachtige 83 meter hoge belfort: De Halletoren.  Sinds 4 december werd het belfort opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst.  De Babbierproevers vinden in de zalen van de Halletoren de gedroomde locatie voor hun Brugs Bierfestival.  Het historische kader, de centrale ligging in hart van het toeristische Brugge, de aanwezigheid van 54 brouwerijstanden en de steengoede organisatie (met o.a. ook oog voor culinaire exploten met bier) lokten meer dan 10 000 bezoekers.  Het Brugs Bierfestival bewees een regelrechte topper op de bierkalender te zijn en dit na amper 2 edities.

bab01
Wees gegroet Jules de Reus!
De reus met een vat pils onder de arm deed zijn intrede op de eerste braderie na W.O. II.  Vzw ‘
t Hamerken vernieuwde en herstelde hem in 2002.

De Babbierproevers knipogen met hun afkorting BAB ontegensprekelijk naar de verdwenen brouwerij Aigle Belgica.  De brouwerij ontstond in 1928 na de fusie van Den Arend (Aigle) uit Brugge en Belgica uit Gent en werd in 1978 overgenomen en ontmanteld door Piedbœuf (nu Inbev).  Alle bruikbare koperen brouwinstallaties (onder meer een hopextractor) verhuisden naar brouwerij Strubbe in Ichtegem.  De Babbierproevers zijn dan ook trots dat hun nieuw BAB-bier in de oorspronkelijke ketels van Aigle Belgica kon worden gebrouwen.  Het bier werd “BAB 401” gedoopt als opvolger van het legendarische “BAB 400 Doppel Dort”.

bab03
De Babbierproevers met een knipoog naar Aigle Belgica.

Het blond hogegistingsbier “BAB 401” meet 8 vol%alc.  In het aroma ontwaren we friskruidige hop, een snuifje citrus en bleke mout.  De smaak is pale-ale moutig en bitterig.  Hopbitter domineert de lange nasmaak.  Uit zeven proefbrouwsels, gebrouwen naar een beschrijving van het gewenste smaak- en kleurenpalet, werd een recept gekozen dat nadien – na kritisch proeven en beoordelen – werd bijgeschaafd tot een vast eindrecept.  De toevoeging van 3 hopsoorten zorgt voor de nodige bitterheid.  Het resultaat is een zeer verdienstelijk en smakelijk bier zonder veel franjes.

bab02
Heerlijk bitter met BAB 401.

In de grote U-vormige zaal, geplooid rond het binnenplein, staan 54 brouwersstanden netjes opgelijnd, van brasserie Sainte-Hélène tot bierfirma Captain Cooker.  We starten met Lesage Blond, een meergranenbier van Bierfirma Lesage Products uit Deinze en gebrouwen bij de Proefbrouwerij.  Het wazig donkerblond bier van 6,4 vol.%alc. start fruitig en granig in het aroma, heeft een zoetig karakter met een zweem van karamel en vloeit bitterig uit.  Hoewel degelijk, toch weinig verrassend.

bab04

Het amberbruine Valeir Donker (6,5 vol.%alc.) met een heerlijk romig gebroken wit schuim heeft mout, karamel en – hoewel geen kruiden toegevoegd – een snuifje zoethout.  De karamel zet zich aangenaam door in de zoetbitterige volle smaak om daarna mooi bitter af te ronden.  Brouwerij Contreras komt binnenkort trouwens met Valeir Extra op de markt, gebaseerd op de oude ‘Extra’, maar nu gebrouwen met toevoeging van Amarillo hop.

Het recept van Tournay Noël (8,2 vol.%alc.) werd vernieuwd en kreeg een donkerblond jasje aangemeten met een romige kraag.  De typische smaakstempel van brasserie de Cazeau is gebleven.  Het aroma is fruitig, zoetig en een lichtjes gistig.  In de zoetige smaak proeven we wat witte kandij en karamel, wat granen, wat bitter.  De afdronk is bitterig.

bab05

We passeren de stand der Trappisten, waar de Westvleteren vlotjes over de toog gaat.  Even verder prijst het Franse La Ferme de Laubicherie haar bieren aan.  De Vlaamse brouwer vervaardigt in de Périgord bieren met noten, kastanjes en truffel.  We houden het eerst wat gewoner met het lichtblonde Bière de Ferme blonde (5,5 vol.%alc.) dat pilsmoutig en bitterig aanzet.  De smaak is wat moutig en vrij neutraal en vloeit hopbitter uit. Lijkt me een Kölsch-type.  Bière de Ferme ambrée (6 vol.%alc.) is moutig, zoetig en fruitig in het aroma.  Duidelijk minder bitter dan de blonde kompaan vervolgt het vrij dunne bier met een zoetige smaak, geholpen door een licht karamel.  De finish is bitterig.  Het Bière de Ferme Truffe (5,5 vol.%alc.) heeft dezelfde lichtblonde kleur als het blonde basisbier met een zeer los schuim met grote bellen.  De truffel geurt als een champignonkwekerij in de neus.  Ook in de smaak overheerst de paddestoelensmaak die verder lichtzoetig is en een weinig zurigheid draagt.  De nasmaak brengt niets nieuws en vloeit ellenlang uit.

bab06
Gerolf Jacobs brouwt ‘ferme’ biertjes in de Périgord.

Ik proef nog een heerlijke Keyte Dobbel Tripel met Wacho, vind het jammer dat de Belgoo Maxus nog niet klaar is en degusteer met de sympathieke Westvlaamse bierliefhebbers Pierre en Gilberte een Wevelgemse tripel als afsluiter.  Met een doos van 12 flessen BAB 401 op de schouder sleur ik mezelf naar het station.  Het weekend van 16 en 17 november 2009 staat reeds met stip in mijn agenda aangekruist: het Brugs Bierfestival mag je gewoon niet missen!

NIEUWE PUBLICATIE !
Wil je meer weten over de geschiedenis van Aigle-Belgica?  Vzw ’t Hamerken heeft een nieuw boek gepubliceerd: “Ongecensureerd. Brouwerij Aigle-Belgica, 400 jaren bedrijvigheid”.  Het is te koop in het Brugs Brouwerijmuseum voor € 10,00.


4 Responses to “2de Brugs Bierfestival”


 1. 1 kurt depaepe
  30/11/2008 om 20:37

  dag Filip
  knap gedaan , bier van de maand dec/jan 2008!!

  merci

 2. 30/11/2008 om 20:45

  ’t Is Steven, maar toch bedankt 🙂

  Allicht bedoel je Filip Geerts die een prachtige fotoreportage maakte, maar dat is een andere website 😉

  Groetjes
  Steven dus

 3. 27/08/2010 om 16:39

  beste vrienden,
  zouden jullie opnieuw ons intussen 4° brugs bierfestival mee willen aankondigen?
  Dit jaar vindt dit plaats op 11 & 12 september (jawel september dus).
  alle info http://www.brugsbierfestival.be (68 brouwerijen/bierfirma’s en + 280 bieren)
  alvast bedankt
  io babvzw
  depaepe kurt

 4. 28/08/2010 om 15:48

  Hallo Kurt

  Bedankt voor de reactie. Het Brugs Bierfestival staat al geruime tijd in de bieragenda van deze website. Zelf kan ik er dit jaar jammer genoeg niet bijzijn (wegens Villaggio Della Birra).

  Bierminnende groeten
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Twittered


%d bloggers liken dit: