25
nov
08

Verdwenen brouwerijen

HBL proeft bieren van brouwerijen die niet meer zijn.

November.  Obscuur en somber.  Allerheiligen.  Allerzielen.  De maand november inspireerde de Heikantse Bierliefhebbers tot het proeven van bieren van ter ziele gegane brouwerijen.  Hoeveel leven zat er nog in de bieren die deze brouwerijen mee hun graf indroegen?

hbl011

Tot 1998 vond je in Ettelgem (Oudenburg) brouwerij Steedje.  Ze was in 1987 gegroeid uit de samenwerking tussen twee amateurbrouwers: Eric Desmet en Michel Turpin.  Steedje Tripel (7,9 vol.%alc.) werd aangekocht in juni 1988.  Het bier is amber troebel en verrast met een gebroken wit overvloedig schuim dat evenwel snel wegzakt.  Het aroma presenteert mout en vineuze trekken.  Een zurige smaak heeft nog wat zoet op het achterplan.  De afdronk is zurig, bitterig en droog.  Deze oude tripel wordt maar matig geappreciëerd door de meeste medeproevers en met Steedje Polderbier (juni 1988) hopen ze op beterschap.  Net als bij de tripel verdwijnt het schuim – beige van kleur – snel boven een roodbruin wazig bier.  Karamel, kruidigheid en een beetje mout bepalen het aroma.  De smaak is lichtzoetig en melkzurig en vloeit zuurbitterig uit.

hbl02

Enkele Heikantse Bierliefhebbers hadden goede herinneringen aan brouwerij Piessens.  Ooit wonnen ze op de legendarische brouwerijfeesten aldaar eens een levende gans.  De brouwerij opende de deuren in Temse in september 1988 met erg primitieve middelen en sloot na een brand in 1995.  Een deel van de installaties werden overgenomen door brouwerij Den Hopperd.  Sublim, een blond tripelbier van 8,5 vol%alc. en aangekocht in november 1993 heeft kaas (Isovaleriaanzuur ?), iets peperigs pikant en wat kruidigheid in het aroma.  De smaak is bitterig met achterliggend zoet en alcoholisch.  Het einde is bitterig tot bitter met een licht wrang karakter.  Ook een rozig ambere Kriek (september 1994) werd opgediept.  De zwavelgeur maakt na wat rondwalsen plaats voor kersen, wat zuur, wat hout.  Terwijl de kersen nog wat op de achtergrond blijven zweven, is de hoofdsmaak zoetzuur.  De finish is zacht romig en brengt verder geen nieuwe smaken.

Oud Zottegems (6,5 vol%alc.) bestaat nog – sinds 2000 in opdracht gebrouwen bij brouwerij Strubbe -, maar deze versie uit 1987 werd dus nog effectief gebrouwen bij brouwerij Crombé in Zottegem.  De wortels van brouwerij Crombé gaan terug tot 1798!  Het roodambere bier is glashelder en opent zoetig en vineus. Sherry in de smaak met droogbittere tonen en wat karamel in de verte.  De nasmaak is zuurbitterig en erg droog.  Oud Krieken vemeldt het jaar 1987 op de kurk en kleurt helder paarsamber in het glas.  Een flauw kriekenaroma weet nog te overleven naast een geur van zweet.  De onevenwichtige smaak is wat zoet, een beetje sherry en zuur.  Zuurbittere en zéér droge afdronk.

hbl04

Didier Cornet en vriendin Chantal Romain startten in mei 1994 Brasserie d’ Oleye (of Brasserie Du Geer) in Oleye-Waremme.  Hun avontuur strandde in 2002, maar de brouwmicrobe bleef.  Ondertussen is Didier brouwer bij Brasserie Du Flo in Blehen en heeft hij in Barchon samen met Cathérine Claessens Brasserie Artisanale La Fourmilière opgericht.  Het bier Pierreuse (8 vol.%alc.) heeft hier een tweede leven gekregen.  Wij proeven een oude versie van februari 1999: een koperamber en helder bier met snelverdwijnende kraag.  In het aroma geurt vanille en iets mufzurigs.  De smaak is wat zoetzurig, madeira en draagt een lichte houttoets.  De nasmaak is bitterzurig.

hbl03

Als laatste verschijnen er flessen van Allard & Groetembril.  Na het overlijden van haar man begint mevrouw Allard-Milhomme in 1890 een brouwerij in Guignies-Brunehaut.  Honderd jaar later, op 12 december 1990, wordt de brouwerij failliet verklaard.  De installaties en de gebouwen zijn in verval. Wat nog bruikbaar is, verhuist naar Rongy waar Brasserie Brunehaut opstart.  Het oranje-amber en lichtwazige Extra Vieille (september 1988) is vooreerst wat zwavelig en heeft een muffe geur als van een natte kelder.  De smaak is wat zoetzuur, ietwat peperig, bitterig en heeft iets van zure appeltjes.  In de zuurbitterige nasmaak vinden we nog enkele houttoetsen.  Moet gezegd dat er wel wat verschil zat tussen de twee flessen: de Extra Vieille van de andere groep had meer pareling en was wat frisser van smaak.  Als afsluiter proeven we nog het kerstbier Spéciale Noël, een klepper van 9 vol.%alc. en allicht afkomstig van één van de laatste brouwsels in Guignies.  In het aroma vinden we zurige en zoetige impressies en wat hout.  Zuur en zoet ontplooien in de rijke smaak naar madeira met vineuze tonen, een streepje karamel en een vleug gebrande mout.


2 Responses to “Verdwenen brouwerijen”


  1. 1 joinke
    25/11/2008 om 22:10

    Mooie reportage, het moeten unieke (en moeilijke?) momenten zijn om bieren te proeven die er niet meer zijn. Wat doe je met een bier die zo goed is dat je erna nog wel eentje zou lusten? 🙂

  2. 26/11/2008 om 00:18

    Het is vooral interessant om zo’n bieren te proeven. Toch wat smaken die je in verse bieren niet of zelden vindt. Of er nu echt bieren bij waren die ik zou willen herproeven? Niet echt, op die laatste na. Ik verkies toch eerder jonge bieren.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2008
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Twittered


%d bloggers liken dit: