11
Dec
08

De kunst van het schenken

Brasserie Lefèbvre serveert nieuw bier ‘Hopus’ met klasse.

Marc Mertens had voor de nieuwe Zytholoog – het driemaandelijks full color tijdschrift van bierconsumentenvereniging Zythos – een gesprek met Tommy Goukens.  De nationaal kampioen biertappen uit Eindhout mag zich sinds 29 oktober ook wereldkampioen noemen.  Goed tappen is een kunst.  Je proeft het verschil.  Tommy Goukens oppert terecht dat de klant – die toch wat geld neertelt voor een glas bier – waar voor zijn geld dient te krijgen, of dat nu een pils is of een hogegistingsbier, al dan niet met hergisting op de fles.

De Unie van de Belgische Brouwers omschrijft het correct tappen van een degustatiebier – uiteraard in een proper en vetvrij glas – als volgt: “Langzaam inschenken, zonder te ‘klokken’, een mooie schuimkraag en schuimhoed vormen. Een restje bier in de fles laten om eventueel achteraf bij te schenken. Bij bieren met hergisting op de fles, de ‘fond’ in de fles laten en de fles mee aanbieden”.  Nog eleganter en klantvriendelijker is het om die ‘fond’ of het ‘gistdepot’ in een apart glaasje te schenken.  Zo geniet ik zelf graag de fond van een XX-bitter – nog steeds één van mijn geliefde bieren – maar in café’s kijken velen vaak raar op als ik het schijnbaar lege flesje aan mijn lippen tuit.

hopus02

De originele campagne van brasserie Lefèbvre die de lancering van Hopus (8,5 vol%alc.) – in primeur op Horeca Expo Gent – ondersteunt, is lovenswaardig.  Een sierlijk glas helder Hopus – een samentrekking van hop en het Latijns woord ‘opus’ voor werk – wordt op een speciaal bierkaartje vergezeld van een klein glaasje met het gistdepot.  De klant kiest zelf of hij het glaasje gezond vocht opdrinkt,  bij het heldere bier voegt of laat voor wat het is.  

hopus01

Hopus wordt gebotteld in beugelflessen: acht medewerkers sluiten de flessen handmatig.  Met haar nieuwe telg volgt brasserie Lefèbvre de trend van de ‘verbittering’.  Brasserie Lefèbvre selecteerde voor haar nieuwe bier niet minder dan vijf hopsoorten.  Het aroma is dan ook heerlijk hoppig.  De smaak evolueert van (pils)moutig naar een bitterheid die stevig maar niet brutaal is en de balans geenszins verstoort.  Iemand aan een naburig tafeltje mijmert: ‘Dit lijkt op de Duvel van 20 jaar geleden’.

Advertenties

0 Responses to “De kunst van het schenken”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 444,519 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2008
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: