16
dec
08

Succesvolle eerste Dag van De Lambik

Tekst: Johan Leon
Foto’s: Werner Van Obberghen

Op zaterdag 13 december 2008 organiseerde het Huis van de Geuze in herberg  ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’  in Eizeringen voor de eerste maal de Dag van de Lambik.  Zelf moest ik helaas verstek geven maar Johan Leon trok samen met biervriend Werner op die koude winteravond naar het warme dorpscafé in hartje Pajottenland.  Zij verblijdden ons met volgend prachtig verslag en enkele schitterende foto’s.

Maar liefst zeventien soorten lambik van 9 brouwerijen (Boon, Cantillon, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans) stonden op de kaart. Teveel om allemaal te proeven. Gelukkig brachten de mooi ontworpen proefplankjes redding: voor vier euro kon je vier verschillende soorten lambik drinken. En we waren niet alleen.  Naar schatting 300 lambikliefhebbers met verschillende nationaliteiten bezochten zaterdag tussen 12.00u en 22.00u de herberg. Op bepaalde ogenblikken waren alle 20 proefplankjes in gebruik!

l03

Het is duidelijk dat ambachtelijke bierstijlen zoals lambik en geuze meer en meer opgang maken bij het grote publiek. Cafés en restaurants beseffen dit meer en meer en zetten deze bieren met naam en toenaam op hun kaart. Zo weet de klant precies wat hij in zijn glas zal krijgen.

Lambik wordt gebrouwen met tenminste 30% ongemoute tarwe waardoor hij samen met de witbieren tot de categorie van de tarwebieren behoort. Voeg daar nog gemoute gerst, overjaarse hop en een resem bereidwillige wilde gisten uit het Pajottenland en de Zennevallei aan toe en je hebt lambik!

Uit onze proefnotities kwam naar voor dat de smaak tussen de verschillende lambikbieren zeer verschillend is. Dit is wellicht toe te wijzen aan een verschillend brouwtijdstip, de verhoudingen van de gekozen grondstoffen, de temperatuur, het gebruik van houten vaten van verschillende grootte en herkomst en de familie wilde gisten die op dat moment in de brouwerij zegevierden. Jonge lambik (joenk) is troebel en smaakt doorgaans zoet. Gerijpte (oude) lambik heeft een eerder wrange, zurige smaak.

l02

Na twee proefplankjes lambik werden we verleid door een maagdelijke dame op leeftijd. Nu ja, wat is oud als je in de jaren 80 geboren werd?  Feit is dat ze sinds 1984 het daglicht niet meer had gezien. Daarom schaakten we ze als koene geuzeridders uit de donkere kerker: een ranke fles oude geuze 1984 van de ter ziele gegane brouwerij Eylenbosch werd zorgvuldig ontkurkt en gedegusteerd. Ze had kennelijk nog vele jaren bewaarpotentieel: nog steeds vrij zurig, maar erg lekker! Het rinse karakter van geuze was pertinent aanwezig. Bovendien was er geen oxidatie (sherry impressies) te merken. Het bewijs dat geuze het bewaarbier bij uitstek is!

l01

De Dag van de Lambik was niet alleen een culinaire proeverij, ook poëzie van Jan Van Nijlen, proza van Hubert van Herreweghen, een schilderij van Hessegé, muziek van Jan De Wilde en Arjaun waren met ons aanwezig in de authentieke herberg.

Wie ondertussen de smaak te pakken heeft gekregen: breng op zondag zeker eens een bezoekje aan herberg  ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ of bestel eens uit de online biershop ‘Het Huis van de Geuze’.

Zet volgende datum in je nieuwe agenda: de zevende editie van Tour de geuze gaat door op 26 april 2009! Yves Panneels laat ons nog weten dat er binnenkort ook een Dag van de Kriek zal komen.  We houden jullie op de hoogte!


8 Responses to “Succesvolle eerste Dag van De Lambik”


 1. 17/12/2008 om 21:08

  Prachtig verslag en foto’s ! Onvoorziene omstandigheden hebben er voor gezorgd dat ik niet in Eizeringen geraakt ben … volgende keer beter !

  cheers

  Danny Van Tricht

 2. 2 johan leon
  24/02/2009 om 21:50

  Dag van de kriek zal doorgaan op 6 juni 2009. Ik zal er zijn en zorg voor een passend verslag!

 3. 24/02/2009 om 22:49

  Hey Johan

  Misschien kunnen we dan samen eens een paar krieken nippen (of ik drinken en jij schrijven 🙂 )! Zo op het eerste zicht heb ik dan nog niet meteen plannen.

  Cheers!
  Steven

 4. 4 johan
  15/03/2009 om 15:06

  ok! Ik zal wel voor een verslagje zorgen, gij moogt drinken 🙂

 5. 29/04/2009 om 08:51

  Heb zopas iop het bierfestival in Olen nog een Kriek De Neve geproefd, vervaldatum 1991.
  Nog prachtig van smaak. Nog steeds echte kriekensmaak en geen sherrygedoe. Ook de geuze De Neve van het zelfde jaartal geprobeerd maar deze was het meeste van zijn kwaliteiten verloren. Raar want meestal bewaart de geuze beter dan kriek.
  Nog een vraagje: Waar gaat die dag van de kriek door? Bereikbaar met openbaar vervoer?
  Eddy

 6. 01/05/2009 om 13:54

  Hey Eddy

  De Dag van De Kriek vindt plaats in café ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ in Eizeringen. Meer info vind je hier: http://www.eizeringen.be/dagvandekriek/nl/welkom.htm.

  Ik weet niet of Eizeringen makkelijk bereikbaar is per OV. Je kan best even contact opnemen met de broers Panneels.

  Groetjes
  Steven

 7. 8 Johan
  19/05/2009 om 21:07

  Er rijdt bussen langsheen de Ninoofsesteenweg en ook richting Gooik. Check eens http://www.delijn.be

  Tot dan!

  Johan


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.646 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2008
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: