18
jan
09

Café De Koekoek

Vervlogen tijden en jonge lambik.

Het aantal auto’s op de parking belooft een drukte in café De Koekoek.  Niettemin stappen we een leeg café binnen.  Het licht floept aan.  Terwijl we ons dicht bij de stoof verwarmen, daalt Jean-Marie, postbode op rust, de kelder in voor twee glazen jonge lambik van Girardin. 

koekoek01

De toekomst van Café De Koekoek, geopend sinds 1880 en toe aan de vierde generatie, is onzeker.  De 90-jarige Elisa-Maria De Wandeler, kortweg Maria, zwaait hier al 62 jaar de plak.  Af en toe schrijdt het vriendelijke dametje het café in en uit.  Haar diepste wens is dat het café haar zal overleven.  Laten we stellig hopen dat haar twee zoons, Jean-Marie en Gerard Van den Eynde, De Koekoek nog lang kunnen laten voortbestaan.

koekoek03

Wandelaars stromen bij trosjes binnen.  De Koekoek is een populaire stopplaats van de Kruisborrewandeling.  Deze prachtige wandeling leidt je door het centrum van Asse en golft doorheen een stukje Brabantse Kouters, het noordwestelijke deel van de Groene Gordel.  Terwijl de verstedelijking vanuit Brussel oprukt, nodigen de Brabantse Kouters je uit om urenlang te verdwijnen in zijn natuur en zijn geschiedenis.  Eindigen doe je hier met een heerlijke lambik, geuze of kriek: een gewone, desgewenst een zoete of misschien liever een fifty-fifty.  De boterhammen met boerenhesp of platte kaas vinden vlot hun weg naar de hongerige stappers die rustig nakeuvelen of palaveren over de dingen van alledag.  Hier in dit volkscafé kan men nog vrijelijk praten met elkaar; hier speelt geen muziek.

koekoek02

Een tweede glas Girardin lambik wordt ons gebracht.  Het jonge bier is stroblond en wazig troebel.  Het aroma is fruitig en lichtzoetig en heeft duidelijk wat ‘bloemkooltjes’ (DMS) in zich.  De smaak is licht zoetig, wat zurig om daarna zacht bitterig te eindigen.  Brouwerij Girardin wordt in lambikkringen geroemd om haar excellente jonge lambik of  ‘joenk’.  Café De Koekoek is de ideale plek om deze stelling eens aan de eigen smaakpapillen te onderwerpen.

Café De Koekoek
Edingsesteenweg 200
1730 Asse
Tel. 02 452 74 92

Bronnen en meer info:
‘Maria, een geuze nog zo lang mogelijk’, De Standaard 10/01/2008
De Groene Gordel, een ontdekking: De Brabantse Kouters
.


4 Responses to “Café De Koekoek”


 1. 1 johan leon
  20/01/2009 om 22:56

  Weer een interessant adresje uit mijn geboortedorp! Merci!

 2. 13/12/2016 om 16:02

  I աill immediateⅼy grasp yⲟur rss as ӏ can’t fіnd
  your e-mail subscription link ⲟr е-newsletter service.
  Do you’vе ɑny? Kindl lеt mе recognise in order tһat I coould subscribe.

  Ꭲhanks.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2009
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: