06
feb
09

Bierkaffee De Hopduvel

Als een feniks herrezen.

Bierkaffee De Hopduvel was als streekbierencafé pionier in Gent en bleef met meer dan 200 bieren op de kaart en een interieur dat baadde in bierhistoriek een gevestigde en zeer gewaardeerde waarde.  Toch was haar lot vorig jaar bezegeld toen tevergeefs een overnemer werd gezocht.  Gelukkig werd de zaak op de valreep nog overgenomen door ‘Amadeus’, de referentie voor spare-ribs in Gent (2), Antwerpen en Brussel.  Het personeel van de vorige Hopduvel mag de kranen weer opendraaien.

hopduvel41

Het is zaterdagnamiddag.  De Hopduvel is alweer een paar dagen open en bierliefhebbers en andere gezellige mensen hebben de weg snel weer gevonden.  Ik zoek een warm plaatsje bij de kachel.  Het interieur waar hout de boventoon voert, is danig vernieuwd.  De vorige eigenaar heeft zijn collectie van goed 300 bierreclameborden meegenomen.  Opgezet wild, schilderijen, heiligenbeelden en een arsenaal aan antieke voorwerpen vullen het café.  Achteraan wordt een lounge in ‘barokstijl’ ingericht.  Ik vind het een beetje ‘over the top’.  Later wordt ook de bovenverdieping uitgewerkt wat de capaciteit moet verhogen tot ruim 400 zitplaatsen.  De tuin wordt uitgebreid en in een Engels kleedje gegoten.

hopduvel1

Het concept van De Hopduvel blijft ongewijzigd: speciaalbier blijft de troef.  Geen vijfde ‘Amadeus’-zaak aldus, al komen Amadeus-specialiteiten als ribbetjes à volonté en gegrilde gamba’s het menu wel vervoegen.  De bierkaart wordt opgebouwd rond de verschillende landsprovincies met aandacht voor enkele kleinere brouwerijen.  Toch blijkt de kaart de laatste jaren nauwelijks geüpdatet: meer recente bieren en brouwerijen zijn (nog) niet aanwezig.  Een viertal bieren wordt van het vat geschonken met daarbij het huisbier ‘Hoppetje’, een etiketbier van Val-Dieu Blonde.  Speciale aandacht wordt besteed aan de trappistenbieren en ook het mooie gamma aan Oude Geuze en andere lambikspecialiteiten lokt vele bezoekers.

gentse-tripel

Ik kies een Gentse Tripel (8 vol%alc.) van het vat.  Het helder blonde bier van brouwerij Van Steenberge glanst onder een romige standvastige kraag.  Een zoet en fruitig aroma draagt toetsen van rijpe perzik.  Een hint van gist.  De smaak is vrij zoet met wat witte kandij en een lichte broodtoets.  De zachtbittere nasmaak blijft behoorlijk hangen, gedragen door wat alcohol.  Een zeer aangenaam bier met voldoende karakter.

Kaffee De Hopduvel
Rokerelsstraat 10
9000 Gent
Open vanaf 11:30 (in de winter ’s maandags gesloten)

Meer info:
‘Vermaard streekbierencafé De Hopduvel heropent’, De Gentenaar, 28/01/2009.


2 Responses to “Bierkaffee De Hopduvel”


 1. 1 SCHMID Georg
  16/02/2009 om 09:33

  Geachte,

  Graag gekend : openingsuren v/d de brasserie !
  : sluiting dag !

  dank
  Georg

 2. 16/02/2009 om 15:46

  Volgens de (oude ?) website is dit:

  Openingsuren Zomer :
  Alle dagen van 11u30 tot 01u00
  Zondag en maandag: open vanaf 15u00

  Openingsuren Winter :
  Alle dagen van 11u30 tot 01u00
  Zondag van 16u00 tot 24u00
  maandag: gesloten


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Twittered


%d bloggers liken dit: