11
feb
09

De nieuwe Tuverbol

Brouwerij Loterbol ‘tuvert’ hemels bier.

Tekst: Johan Leon
Foto’s: Werner Van Obberghen

Als hij kon toveren , kon toveren, …  Het lied van Herman van Veen staat op het lijf geschreven van Loterbolbrouwer Marc Beirens. Een brouwer is van nature een begenadigd kunstenaar die voortdurend experimenteert met grondstoffen, gisten, mengverhoudingen, enz.  Maar wat de brouwer van brouwerij Loterbol uit zijn hoed tovert is pure magie: Tuverbol!
Dit mengbier heeft zijn naam dan ook niet gestolen: In Tuverbol herken je het Brusselse ‘tuveren’ (toveren), en het Diestse ‘Loterbol’.  Voeg beiden bij elkaar, laat de spontane hergisting haar werk doen en je bekomt een wonderlijke ‘Tuverbol’.

tuverbol01

In 2006 is het bier ontstaan als een geniale ingeving: jonge lambik van brouwerij/stekerij 3 Fonteinen werd gemengd met hooggegiste blonde Loterbol.  Het resultaat was ernaar: alle 2000 flessen gingen in een mum van tijd de deur uit.  Ik heb hemel en aarde verzet om nog tuverbol jaargang 2006 te verkrijgen. En met succes.  Momenteel staat de teller op drie flesjes die gekoesterd worden alsof het mijn eigen kinderen waren.

tuverbol02

Groot waren dan ook onze verwachtingen toen biervriend Werner en ik op een zaterdagnamiddag de café-brouwerij Loterbol binnenstapten: we zouden en moesten de nieuwe Tuverbol proeven. Deze nieuwe generatie Tuverbol – op het etiket staat jaargang 2007 – heeft wel lang op zich laten wachten: meer dan een jaar heeft hij gerijpt in de warme kamers van de brouwerij. Nu nog kampen sommige flessen met ‘leep’, een soort slijmvorming dat ontstaat tijdens het rijpingsproces. Kenners storen zich hier niet aan. Integendeel, na voldoende rust verdwijnt de stroperigheid en levert dit prachtig parelend bier op!

tuverbol03

Tot zover de theorie, over naar de praktijk!  De Tuverbollen (in het meervoud, jawel) die wij – exclusief – zagen en proefden waren fe-no-me-naal: In de neus sprong het zure, rinse karakter van de lambik eruit, gevolgd door een vol en fris mondgevoel. De afdronk was erg mals (zacht) en subtiel. Amper te geloven dat het alcoholvolume 10,5 % bedraagt, net iets minder dan zijn voorganger uit 2006 (11,0 %).

Tuverbol is niet gefilterd en tenminste houdbaar tot 5 jaar na botteldatum. Je kan deze Godendrank elke eerste zaterdag van de maand degusteren in het aanpalend café van de brouwerij (kijk eens op www.loterbol.be voor de correcte datum)

Ons gevoel na dit bezoekje was duidelijk: Marc Beirens (Loterbol) en Armand De Belder (3 Fonteinen), zij kunnen toveren!

Johan Leon


5 Responses to “De nieuwe Tuverbol”


 1. 1 Else Verschueren
  25/02/2009 om 17:45

  Na dit te lezen wordt mijn nieuwsgierigheid naar deze toverdrank wel enorm groot hoor!
  Ik kijk er al naar uit om hem bij een lekker hapje en het juiste gezelschap te kunnen proeven!

 2. 2 johan
  15/03/2009 om 14:49

  wie weet wel volgende zaterdagavond 4 april? 🙂

 3. 16/03/2009 om 03:07

  Zeker! Tot dan! 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 470.594 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 281 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

februari 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Twittered


%d bloggers liken dit: