16
Mrt
09

Cantillon Crianza Helena

De Heeren van Liedekercke vieren geboorte dochter met eigen bier.

Op 23 oktober vorig jaar werden Jessie en Joost De Four van het vermaarde bierrestaurant ‘De Heeren van Liedekercke’ de trotse ouders van dochtertje Helena.  De geboorte ging gepaard met de lancering van een speciaal bier, even complex als het wonder van het leven: Geuze Cantillon Crianza Helena.

Netjes geserveerd volgens de regels van de kunst wordt me een glaasje goudkoper bier voorgezet.  De rest van de geuze prijkt in een mandje naast me.  Het etiket wordt gesierd met een afbeelding van een houtsnede van Willem Vermandere: ‘voor Helena De Four’.  We lezen dat deze geuze een mengeling is van lambiek uit het eerste gebruik van een cognacvat (05/03/2005), lambiek uit het eerste gebruik van een bordeauxvat (26/01/2006) en lambiek uit een jonge levendige barrique (13/03/2007).  Behalve informatie over ingrediënten en de botteldatum (26/06/2008) raadt men ons aan deze geuze ‘ten vroegste te ontkurken in juni 2009’.  Daar kan ik vandaag niet op wachten. Op het rugetiket prijkt de tekst van ‘Vivan De Gees’ van Walter Evenepoel (Arjaun) met de prachtige zinssnede “’t Pajottenland smokt lèk een skoeën malske bees en et strimt ooët de flessen vol skooëmende gees”.

crianza-helena-02

Cantillon Crianza Helena (5 vol%alc.) presenteert meteen wat eik in de geur en iets fruitigs van witte druiven, misschien wat perzik op de achtergrond.  Heerlijk aroma van hout met subtiele cognactoetsen en stekelbes.  De smaak brengt een tongpuntje vanillezoet alvorens de zurigheid toe te laten.  Een licht vineus karakter met een stabiel huwelijk tussen de bordeaux- en cognacvaten.  Warm mondgevoel, echter zonder enige alcoholtoets.  In de nasmaak ontspint zich een zurigheid van pompelmoes en wat tannine, aangenaam en lang.

“Beer-food pairing is dé culinaire trend voor de komende jaren”, opperde Peter Goossens van het Hof van Cleve gisteren in de 7de Dag en hij voegt de daad bij het woord in zijn sterrenrestaurant.  Lovenswaardig.  Bij ‘De Heeren’ is dat geen trend, maar al verscheidene jaren een (h)eerlijke waarheid.

De Heeren van Liedekercke
Kasteelstraat 33
9470 Denderleeuw
Tel. 053/ 680 888
heerenvanliedekerckeNOSPAM@belgacom.net

Openingsuren:
maandag 11:30 – 14:30 uur (juli en augustus : 11:30 tot 23:00 uur)
donderdag 11:30 – 23:00 uur
vrijdag en zaterdag 11:30 – 01:00 uur
zondag 12:30 – 23:00 uur

Maandelijks publiceren De Heeren van Liedekercke een recept met trappistenbier op de uitstekende blog www.trappistbierbeleven.be.

Advertenties

2 Responses to “Cantillon Crianza Helena”


  1. 1 Johan Leon
    16/03/2009 om 22:30

    Hoe kan je de geboorte van een kindje beter vieren dan met een fles oude geuze Cantillon Crianza Helena?? Met twee flessen oude geuze natuurlijk! Eentje voor onmiddellijk te consumeren en eentje om binnen 15 a 20 jaar op te drinken! Prachtig gewoon! Ik heb bij de geboorte van mijn zoontje alvast een magnumfles van 1.5 l oude geuze 3 fonteinen ver weg gestoken in mijn kelder…. om 18 jaar later zijn meerderjarigheid te vieren!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 458.157 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 284 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2009
M D W D V Z Z
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Twittered

Advertenties

%d bloggers liken dit: