27
mrt
09

Bierenthousiast Denemarken

Denen houden massaal van bier.

Eind jaren negentig zat de Deense brouwnijverheid danig in het slop.  Denemarken moest het stellen met slechts dertien brouwerijen en amper twee microbrouwerijen.  Toen op 5 september 1998 de Danske Ølentusiaster werden opgericht, betekende dit het startschot voor de heropleving van het bier: het ledenaantal van de nationale bierconsumentenvereniging groeide gestaag en jaar na jaar ontsproten er nieuwe (micro)brouwerijen.  Bier was nooit populairder in Denemarken dan nu!  De Danske Ølentusiaster zijn na CAMRA zelfs de tweede grootste vereniging binnen de European Beer Consumers Union (EBCU)!

Een kleine introductie.


Duelund Bryglade, Kjellerup

Op de Dolle Dagen van het Gerstenat van de Putse Bierkliek strijkt steeds een schare Deense bierliefhebbers neer.  Het is jaarlijks een blij weerzien met bekende gezichten.  Brouwer Poul Højlund van de Deense hoevebrouwerij Duelund Bryglade uit Kjellerup was er voor het eerst bij.  Een aangename kennismaking.  Wat electronisch heen-en-weer verkeer volgde en amper een week later stonden er vier dozen Deens bier in mijn kelder te blinken.  Tijdens het Vilvordia BierProefFestival zal met Knark III en Cowboy Den Grusomme naar alle waarschijnlijkheid de eerste keer een Deense microbrouwerij enkele van haar bieren op een Belgisch festival voorstellen! 

Knark III Russian Imerial Stout (7,6 vol.%alc.)

Duelund Bryglade brouwt artisanaal in een hypermoderne installatie.  De eersteling was Knark.  

knark

Deze Knark III Russian Imperial Stout, geschonken uit slanke 50 cl. flessen, heeft een donkerbruine tot zwarte uitstraling en presenteert een mooi espressoschuim.  Koffiegebrand aroma met appelsientoetsen en een weinig likeur.  Melkachtig mondgevoel.  De smaak brengt wat melkchocolade maar is niet uitgesproken zoet.  Achterliggend ontwaren we een lichte ijzertoets en iets van blauwe bessen of donkere pruimen.  Niet erg complex.  Knark III vloeit gebrand bitter uit met lichtjes wrang karakter.  Poul merkt op dat het bier erg in trek is bij vrouwen die het heerlijk vinden bij een stevig stuk chocoadecake!

Cowboy Den Grusomme (10,0 vol.%alc.)

De beroemde film ‘The Good, The Bad and The Ugly’ van Sergio Leone inspireerde Poul Højlund tot de creatie van een Cowboy-gamma: ‘Den Gode, Den Onde og Den Grusomme’. 

cowboy-den-grusomme

Den Grusomme knipoogt naar een Amerikaanse Barley Wine.  Donker amber met crèmekleurig, enigszins romig en vrij standvastig schuim.  Een moutige geur vergezeld van caramel en alcohol warmt ons op voor een wat likeurachtig aroma met hinten van peer en ananas.  De smaak is zoetig moutig met een enigszins gebrand karakter.  Alcohol blijft en het bier voelt ook zwaar aan: eten én drinken!  In de nasmaak komt een wat astringente bitterheid opzetten.


Virklund Bryghus, Silkeborg

Virklunder Rød (7,0 vol.%alc.)

Op hetzelfde festival kreeg ik ook een prachtig ogende fles bier van brouwer Claus Tarstrup van Virklund Bryghus

virklunder

Virklunder Rød, met een kraaiende haan op het etiket, geeft een heldere oranje-ambere gedaante in het glas onder een wollig gebroken wit schuim.  Een moutig, zelfs ietwat granig aroma met fruitige impressies van rijpe rode besjes.  De smaak is moutig met een licht caramel, wat alcohol en een lichtzurige ondertoon.  De nasmaak is vrij bitter en een tikkeltje wrang.

Op het Putse bierfestival werden nog wilde plannen gesmeed.  Zo werd het idee geopperd om op het VBPF’10 een Deense bierbar te installeren (naast onze ’70 parels’ uiteraard).  Door een Deense samenwerking zouden bieren van meer dan dertig microbrouwerijen kunnen aangeboden worden!  Samen met het bier zou ook een Deense kok overkomen die voor ons Deense hapjes bereidt.  We zien wel wat de toekomst brengt en of het project haalbaar is.  EBCU-ondervoorzitter Torben Steenberg komt mogelijk dit jaar even ‘prospecteren’.


3 Responses to “Bierenthousiast Denemarken”


 1. 1 Hans
  29/03/2009 om 17:54

  Uitstekend initiatief! En ik hoop dat het idee voor VBPF ’10 werkelijkheid wordt.

 2. 2 Letty den Haan
  08/06/2013 om 10:08

  Wie weet waar in Nederland ik Virklunder Rød zou kunnen bestellen? mijn broer is binnenkort jarig, heeft een eigen “bierproefvereniging” opgezet en gezien onze achternaam zou het leuk zijn zo’n fles kado te kunnen doen. zijn er nog meer biersoorten/merken met een Haan op het etiket of in de naam.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Twittered


%d bloggers liken dit: