29
mrt
09

12 Uur van het Bierpatrimonium 2009

Schuppenboer als troef op tafel.

Het parochiecentrum van Oosthoven straalt iets authentieks uit met dat prachtige podium in het decor.  De Orde van de Zatte Mus vond er opnieuw de gedroomde locatie voor haar ’12 Uur van het Bierpatrimonium’ en kon weer uitpakken met een zeer degelijke bierlijst.  In primeur werd het eigen bier ‘Schuppenboer Tripel 2008’ voorgesteld. Hobbybrouwerij Het Nest is als nieuwe bierfirma nu officiëel gelanceerd.

schuppenboer-01

De aanloop naar de lancering van het eigen bier werd overschaduwd door een conflict met Brouwerij De Halve Maan over de naamsgeving.  De brouwerij van Brugse Zot vond dat de oorsponkelijke naam ‘Schuppe Zot’ al te veel leek op hun gevierde bier.  De mannen van Het Nest kunnen het ondertussen allemaal relativeren en met de spreuk ‘Zot van Schuppenboer’ kon er al een kwinkslag af.  Sommige bezoekers hadden minder sympathie voor de roerselen van De Halve Maan.  De meest frappant gehoorde uitspraak was: “Toch godgeklaagd dat sommige grotere brouwerijen de publiciteit opzoeken op kap van de kleintjes!  Als ze echt problemen hadden met ‘Schuppe Zot’, hadden ze het eerst in der minne kunnen proberen te regelen, maar dat is niet interessant voor de pers natuurlijk!”  Ieder zijn gedacht, maar de naam is dus Schuppenboer.

schuppenboer-02

Die oranjeblonde Schuppenboer Tripel 2008, gebrouwen in de ketels van Brouwerij Boelens, viel overigens erg in de smaak.  Een fruitige neus met een fruitkorf van banaantjes, Jonagold en wat peer.  Ook wat mout en een fijne hoptoets in het aroma.  Een frisse moutige smaak met een beetje witte kandij en iets lichtzurigs op de tong.  Sluitstuk is een wat grassige bitterheid.  Voor de hongerigen werd ‘ Waterzooi met Schuppenboer Tripel’ aangeboden, waarvan het recept in de begeleidende biergids staat beschreven.

Mooie bierlijst, echter zonder veel absolute nieuwigheden voor de doorwinterde festivalbezoeker. De bieren van brouwerij ’t Gaverhopke en De Scheldebrouwerij waren opvallend aanwezig.  Als afsluiters koos ik dan ook respectievelijk ’t Gaverhopke Blond en Paus als aangename herproevers.  Volgend jaar zijn we weer op de afspraak op dit gezellig drukke maar nog steeds gemoedelijke festival. Ondertussen zijn we nu al benieuwd naar de volgende zotte plannen van Hobbybrouwerij Het Nest: in augustus 2009 wordt een nieuwe versie van Schuppenboer gelanceerd, nu gebrouwen bij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel.  Momenteel wordt ook een receptuur ontwikkeld voor een eigen kerstbier dat men wil lanceren op het Kerstbierfestival 2010 in Essen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

maart 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: