04
mei
09

Ter Dolen énig Limburgs Abdijbier

abdijbierBanden met Abdij van St. Truiden opnieuw aangehaald.

Tekst en foto’s: Danny Van Tricht

Het 16de eeuwse kasteel De Dool in Helchteren hoorde in een vorig leven toe aan de abdij van St. Truiden. Toen Mieke Desplenter, telg van een groot brouwersgeslacht, begin jaren ’90 het kasteel en bijbehorende hoevegebouwen kocht was het niet meer dan een vervallen ruïne. Anno 2009 is het grootste deel met zorg gerestaureerd. En sinds 1994 wordt er ook gebrouwen : in de hoevegebouwen is een pareltje van een moderne microbrouwerij geinstalleerd die menig brouwershart sneller doet slaan.

ter-dolen-01

Er vloeien 4 verschillende Ter Dolen bieren uit de brouwketels : Blond (6,1%), Donker (7,1%), Tripel (8,1%) en Kriek (4,5%). Het grootste deel van de 2500 hectoliter produktie wordt ter plekke geconsumeerd : in een deel van de hoevegebouwen is een grote cafetaria geinstalleerd met bijbehorend terras. Op zaterdag en zondag om 15:00 uur is er steeds een rondleiding door de brouwerij. Hierbij wordt op een ludieke manier de geschiedenis ven De Dool en de geheimen van het brouwen uit de doeken gedaan. Een aanrader ! Wat er overblijft van de brouwsels wordt hoofdzakelijk via drankhandels en cafés in het Limburgse aan de man gebracht.

ter-dolen-02

Ondertussen zijn de banden met de Abdij van St. Truiden opnieuw aangehaald : vanaf nu is Ter Dolen een Erkend Belgisch Abdijbier, zelfs het enige in Limburg. Voortaan zal dus het gekende logo op de flesjes Ter Dolen prijken (behalve op de Kriek die niet erkend wordt als abdijbier). Voor die gelegenheid is ook een nieuw glas getekend dat de exclusiviteit van deze bieren beter tot zijn recht doet komen.

ter-dolen-03

Bij de voorstelling gaf Jef van den Steen een gesmaakte inleiding over de abdijbieren in België. Mieke Desplenter gaf een overzicht van haar brouwersstamboom en Ter Dolen gids Luc Jans vatte bondig de geschiedenis van het kasteel samen.

ter-dolen-04

En voor wie eens graag kort bij een brouwketel slaapt: je kan op het kasteel ook overnachten (formule B&B). De toekomst ziet er voor De Dool dus erg rooskleurig uit.  Hopelijk wordt het een warme zomer!

Kasteelbrouwerij Ter Dolen
Eikendreef 21
3530 Houthalen-Helchteren
www.terdolen.be


1 Response to “Ter Dolen énig Limburgs Abdijbier”


  1. 1 Johan Leon
    06/05/2009 om 21:44

    Ik ben niet verrast dat het merendeel van de productie ter plaatse wordt opgedronken: Het terras is enorm groot en steeds volzet! Gelukkig kan Ter Dolen ook gekocht worden in de betere Sint-Truidense Drankenhandels.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2009
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: