05
mei
09

Nieuwe start voor Liefmans

Duvel Moortgat geeft Liefmans weer toekomst.

Eind 2007 dreigden de vier eeuwen brouwgeschiedenis en expertise van brouwerij Liefmans in Oudenaarde verloren te gaan.  Duvel Moortgat besloot de brouwerij over te nemen en engageerde zich hiermee om niet alleen dit stukje bierpatrimonium te redden, maar ook om Brouwerij Liefmans een nieuwe en dynamische toekomst te bezorgen. Zo krijgen de bestaande topbieren van de brouwerij een nieuwe look en wordt er een volledig nieuw bier aan het gamma toegevoegd.

liefmans05 
De roerkuipen werden in 1991 voor het laatst gebruikt.

Na een verkwikkend glas Liefmans Oud Bruin in het brouwerijcafé startten we een rondleiding doorheen de oude brouwerij.  Sinds 1991 -na de overname door brouwerij Riva- wordt hier niet meer gebrouwen, maar het rijke bierpatrimonium bleef gelukkig wél bewaard.  Duvel Moortgat engageert zich graag om deze brok geschiedenis te bewaren, maar zal de brouwerij zélf niet opnieuw opstarten. Het wort brouwt men in Breendonk om het daarna met tankwagens naar Oudenaarde over te brengen voor de gisting en voor de verdere afwerking van het bier.

liefmans11
Eén van de twee mouttremels.
liefmans10
In deze vierkante ketels kookte de wort ettelijke uren.

De wandeling leidt ons langs de roerkuipen, de mouttremels en de haast vierkante kookketels waarin het wort ettelijke uren kookte en een smaakeigen karamelisatie onderging.  “Deze karamelsmaak kan met de huidige technieken niet bekomen worden en zou ook niet in de smaak vallen bij de huidige bierliefhebber”, krijgt biergoeroe Joris Pattyn als antwoord op zijn interessante vraag.

liefmans15
Een immens koelschip naast de houten luiken, de poorten naar de buitenlucht.
Houten plafonds gaan condensatie tegen.
 liefmans13
Baudelotkoelers brengen het wort naar de gewenste temperatuur voor de gisting.

Koperen koelschepen koelden vervolgens het wort met behulp van de open ramen snel naar 60°C, waarna de baudelotkoelers voor verdere koeling zorgden tot een ideale 23°C voor de gisting.  “Waarom staat zowat alles hier tweemaal?”, merkt bierauteur Jef Van den Steen attent op.  De legende verklaart dit als zijnde een brouwinstallatie voor enerzijds de oude brouwmeester en anderzijds zijn zoon, de opvolger die de stiel onder de knie moest krijgen.  Veel aannemelijker als antwoord is dat met de aloude technieken de brouwhoeveelheid te groot was om in één installatie te kunnen bewerkstelligen.

liefmans06
Gemengde gisting: er wordt gist toegevoegd, maar ook de lucht geeft haar microflora prijs.

Vanaf de open gistkuipen -koperen gevaartes uit begin vorige eeuw- neemt de hedendaagse productie van de Liefmansbieren de draad op.  Hier spreekt men van gemengde gisting.  Door de open luiken stroomt lucht verzadigd met microflora -uniek aan de specifieke locatie langs de Schelde in Oudenaarde- vrij in en uit en geeft het hogegistingsbier in wording een bijkomende spontane gisting.  Zo verkrijgt het bier de gewenste verzuring.  Het bekomen bier laat men lageren en rijpen waarna bieren van verschillende jaargangen door de meesterblender worden versneden tot de ware Liefmansbieren.

liefmans07
De pure Liefmanskriek uit de tank.

Rechtstreeks uit de tank proeven we van de onversneden en ongezoete kriek.  Dit heerlijk zurig en verfrissend kriekenbier is een aangename verrassing voor de aanwezigen.

michel-moortgat
Michel Moortgat:  “Met respect voor haar verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen.”

We eindigen in de vernieuwde Baudelotzaal waar nu Coeur D’Artichaut de catering voor allerhande festiviteiten verzorgt. Hier drukt Michel Moortgat, CEO van Brouwerij Duvel Moortgat, zijn tevredenheid uit over de verwerving van Liefmans in de portefeuille van de familiebrouwerij: “De Belgische biercultuur kent een ongeëvenaard vakmanschap en een enorm rijk verleden. Brouwerij Liefmans is in onze ogen een zeer belangrijk deel van deze knowhow en deze rijke geschiedenis. Daarom hebben we bij de overname nagedacht over hoe we de brouwerij nieuw leven konden inblazen. Met respect voor haar verleden, maar zonder in nostalgie te vervallen.”

liefmans16
Liefmans Goudenband in een nieuw kleedje.

De vermaarde Liefmans Kriek -nu omgedoopt tot Liefmans Cuvée Brut om zich duidelijk van andere kriekbieren te onderscheiden- en het provisiebier Liefmans Goudenband werden in een vernieuwde wikkel gehuld.  Als eerbetoon werd de handtekening van Rose Blancquaert-Merckx, ooit balletdanseres die in de zeventig-tachtiger jaren de leiding van de brouwerij in handen had, in het ontwerp opgenomen. 

liefmans09
Met ‘Liefmans’ gooit men een nieuw fruitbier op de markt. 

Naast beide paradepaardjes en het streekgebonden Oud Bruin stelde Michel Moortgat ook een gloednieuw bier voor: kortweg ‘Liefmans’.  Dit zomers fris en vooral zoet fruitbier werd ontworpen op basis van de Cuvée Brut en versneden met natuurlijke, verse vruchtensappen van aardbei, framboos, krieken, vlierbessen en bosbessen.


6 Responses to “Nieuwe start voor Liefmans”


 1. 1 Johan Leon
  06/05/2009 om 21:28

  Erg mooie bierreportage!

 2. 2 Manfred van Geluwe de Berlaere
  07/05/2009 om 18:44

  Heel blij dat van alle bieren door Duvel Moortgat verdergezet er toch drie uitgevonden werden door mijn vader zaliger Paul van Geluwe de Berlaere,nl het vroegere Kriekbier nu Cuvée Brut,de Goudenband en de vroegere “poepkes” -door iedere Oudenaardist gekend -nu Oud Bruin. Hopelijk dat Liefmans nu weer aanwezig zal zijn in de Oudenaardse cafes en zeker en vast in de cafes op de grote markt. Aan het personeel van die cafes:promoot de Oudenaardse bieren aan de toeristen:en wordt nog veel te veel Leffe gedronken op de grote markt!!!!

 3. 3 N.Vermeulen
  02/08/2009 om 20:08

  Proficiat,

  Prachtige site en intressante reportage over het zo bekende Oudenaardse Liefmans biertje.
  We mogen van geluk spreken dat dit zo kostbare patrimonium in stand wordt gehouden dank zij Duvel Moorgat.
  Liefmans bruin en kriek zijn een begrip in onze streek .

  Nogmaals proficiat en een prima doorstart toegewenst.

 4. 4 Van de Velde Emeric
  28/08/2009 om 14:41

  Hallo Steven,

  prachtige rondleiding in mijn favoriete brouwerij,op hun site heb ik gezien dat je een rondleiding met gids kan reserveren,maar jouw reportage is reeds een prachtige voorsmaak.
  Mijn favoriet was de Liefmans Kriek,die jammer genoeg verdween,maar volgens mij een zeer
  goede opvolger heeft met de Grand Cru.
  Groetjes uit Hansbeke
  Van de Velde Emeric.

 5. 03/09/2009 om 09:17

  Allen bedankt voor de positieve reacties! Bedankt Manfred voor de extra informatie. Het is een eer om de zoon van de uitvinder van de Liefmansbieren hier te mogen verwelkomen.

  Mogelijk wordt de ongefilterde kriek straks in beperkte oplage gebotteld … zou zeer mooi zijn!

  Emeric, de Liefmans Kriek is eigenlijk niet verdwenen. De Grand Cru is de nieuwe naam voor de oude Liefmans Kriek, terwijl een nieuw bier onder de naam ‘Liefmans’ de zoetebekjes mag bekoren.

  Bierminnende groeten
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2009
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: