13
mei
09

Brouwerij Van Den Bossche

Het magische getal zeven.

Opgedirkte communiekantjes struinen vrolijk naar de kerk van Sint-Lievens-Esse. Vlakbij vinden we brouwerij Van Den Bossche. Niet toevallig is de brouwerij aan de kerk gelegen: “Toen mensen zich gingen vestigen, kozen ze plekken vlakbij het water. In die gemeenschappen werd de kerk in het centrum tussen de mensen neergepoot. En waar kan je een brouwerij beter plaatsen dan bij het water, nodig voor het brouwen, en tussen de mensen, nodig voor de consumptie van het bier?”

VDB01

Aan het woord is Bruno Van Den Bossche, vierde generatie van het brouwersgeslacht. Terwijl hij instaat voor de verkoop, brouwt broer Emmanuel samen met vader Ignace. Het verhaal van de brouwerij start in 1897 als een zekere Arthur Van Den Bossche een perceel grond aan het mooie dorpsplein in Sint-Lievens-Esse koopt. Hij was getrouwd met een dochter van de familie Callebaut uit Wieze. Nu in de eerste plaats bekend omwille van de chocolade, maakten ze vroeger naam en faam als brouwersgeslacht. De productie van bier was zelfs belangrijker dan de fabricage van chocolade. Meer nog, door het bier kon de chocolaterie het hoofd boven water houden!

VDB02

De roerkuip.

In de brouwerij brouwt men uitsluitend hogegistingsbieren. Vroeger ook pilsbier getuige een 80 meter diepe put met zacht water, nodig voor dit biertype. Terwijl dit water nu gebruikt wordt om te spoelen, pompt men het hard brouwwater voor de hogegistingsbieren uit minder diepe putten verbonden met een bron. Niet al deze putten zijn bruikbaar wegens een te hoog nitraat- en nitrietgehalte, maar de zuivere putten leveren voldoende water.

VDB03

VDB04  VDB05

Bruno begeleidt ons naar de zolder waar de mout staat opgeslagen. Vroeger werden zakken van 50 kg met een katrolsysteem naar boven gehesen; nu kan men met een minder arbeidsintensief de mout rechtstreeks naar de zolder stuwen en opslaan in bulk. De moutkorrels worden gebroken, geschroot, waarna het brouwproces kan aanvangen. In de brouwzaal vinden we twee brouwketels en een roerkuip. De kleinste brouwketel werd vroeger uitsluitend gebruikt om tafelbier te vervaardigen. Het tafelbier is verdwenen en de kuip doet nu dienst als warmwaterketel. Als twee brouwsels op een dag worden gebrouwen, mag de koperen ketel haar oude taak van brouwketel nog eens opnemen.

Bruno Van den Bossche

Bruno Van den Bossche stelt het gamma voor.

Het oudste bier dat nog steeds wordt gebrouwen is Buffalo, gelanceerd in 1907 en nu officieel erkend als streekproduct. Tijdens de grootse Sint-Livinusfeesten van 1957, een feest dat slechts iedere 50 jaar gevierd wordt, lanceert de brouwerij Pater Lieven, een amberkleurig bier van 5,7 vol%alc. Ter gelegenheid van 100 jaar brouwerij Van Den Bossche in 1997 wordt Pater Lieven herwerkt tot een volledig gamma met een blonde en donkere versie, een tripel en een kerstbier. De Heilige Livinus krijgt in 2007 weer zijn befaamde feesten. Een vlot doordrinkbaar bier (5,2 vol%alc.) wordt gelanceerd onder de naam Livinus.

Buffalo

Datzelfde gezegende jaar 2007 brengt op vraag van een Amerikaanse importeur ook een Buffalo Belgian Stout, terwijl op vraag van een Italiaanse importeur een Buffalo Belgian Bitter wordt ontwikkeld. Dat laatste bier wordt sinds kort gebrouwen met dryhopping.

VDB07

Ignace Van den Bossche ontvangt de oorkonde uit handen van Wanne Madalijns,
voorzitter van de Lambikstoempers.

De Lambikstoempers, organisatoren van dit hoogst interessant bezoek en stilaan klaar voor de viering van hun 10-jarig bestaan, schenken de brouwerij als dank een aandenken voor de aangename ontvangst. In het gezellige proeflokaal smaken de bieren ondertussen vlotjes.


0 Responses to “Brouwerij Van Den Bossche”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2009
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


%d bloggers liken dit: