27
mei
09

Brouwerij op de Hei: De Zennebrouwerij

Yvan De Baets over verleden, heden en toekomst.

Zinnebir, Taras Boulba, Equinox … ronkende namen voor prachtige creaties.  De scheppers van deze bittere heerlijkheden zijn de Brusselaars Bernard Leboucq en Yvan De Baets.  En er zijn plannen!  Redenen genoeg voor de Heikantse Bierliefhebbers om de Zennebrouwerij naar Berlaar-Heikant te halen!  Yvan ging graag op de uitnodiging in.

De geschiedenis van de Zennebrouwerij start in 2003 als Bernard Leboucq in de gebouwen van de voormalige lambiekbrouwerij Moriau de Sint-Pietersbrouwerij opricht.  In oude melktanks werd telkens 4 hectoliter Zinnebir gebrouwen.  Als hobbybrouwer had hij in 2002 dit bier ontwikkeld ter gelegenheid van de bekende Brusselse Zinneke Parade.  Met succes!

Yvan De Baets

Ook Yvan De Baets was door de brouwmicrobe gebeten.  Na een opleiding in de brouwschool van Brussel gaf hij een job in de administratieve sector op en ging hij aan de slag bij brouwerij De Ranke.    Toen de gebouwen van Moriau niet langer beschikbaar waren als brouwlocatie trokken Bernard en Yvan -die ondertussen elkaar als brouw- en zielsverwanten hadden gevonden- met de roerstok naar diezelfde brouwerij in Dottignies.  Ze huren de installatie en brouwen er zelf.  Yvan verdeelt nu zijn tijd tussen de Zennebrouwerij en brouwerij Cantillon, waar hij 2 dagen per week in loondienst werkt.

Brouwerij De Ranke zou een tijdelijke oplossing zijn voor de ‘dakloze’ Zennebrouwers.  Een geschikte brouwlocatie vinden in de Brusselse regio bleek echter geen makkelijke opdracht.  In november 2008 zag men in een voormalige industriële bakkerij in Molenbeek eindelijk het ideale pand.  Als alles naar wens verloopt -al kan de financiële crisis de zaken nog steeds bemoeilijken- hoopt men de nieuwe Zennebrouwerij eind dit jaar in gebruik te kunnen nemen.

zinnebir  tarasboulba

Het lievelingsbier van Bernard en Yvan is Taras Boulba dat zich met een betrekkelijk laag alcoholgehalte van 4,3 vol%alc. en een verfrissende bitterheid -bekomen door een flinke dosis Saaz- uitstekend leent om een brouwdag gepast af te sluiten. De naam van het bier en de humor op het etiket werden gevonden in de Russische literatuur bij ‘Taras Bulba’, een verhaal van Nikolai Gogol.  Taras Bulba en zijn twee zonen trekken naar Oekraïne waar ze zich bij andere Kozakken voegen die ten oorlog trekken tegen de Polen.  Eén van de zonen wordt echter verliefd op een Pools meisje uit het vijandig kamp.  De Zennebrouwers vertaalden dit naar de actuele situatie in ons land.  Op het etiket vind je overigens ook een verwijzing naar het werk ‘Guernica’ van Pablo Picasso.  Een ‘zwanze’, zoals Yvan het als Brusselaar noemt.

Het ‘oerbier’ van de Zennebrouwers is nog steeds het Zinnebir dat met 54 EBU theoretisch nog iets bitterder is dan Taras Boulba met 45 EBU.  Als hopsoorten gebruikt men Brewers Gold en East Kent Goldings.  Terwijl een aantal brouwers experimenteren met Amerikaanse hopculturen, zweren Yvan en Bernard bij oude types Europese hoppen.  Zinnebir verwijst naar de Zinnekes, de Brusselaars aan de Zenne, het symbool van de stad.

Jambe-de-bois

Een betrekkelijk nieuwe tripel van de Zennebrouwerij is Jambe-de-Bois: hoppig, bloemig en fruitig aroma met toetsen van banaan, moutige en vooral bittere smaak met grassige hopbittere nasmaak.  “De bitterste tripel van België”, aldus Yvan.  ‘Jambe-de-bois’ of ‘houten been’ verwijst naar een Belgisch soldaat,  Jean-Joseph Charlier, die deelnam aan de veldslagen met Napoleon.  Hij verliest een been en leeft na de slag van Waterloo van een klein pensioen met vrouw en 3 kinderen.  In 1830 laat hij zich in Luik inlijven bij een legertje dat Brusselse opstandelingen in de septemberdagen van 1830 ter hulp komt. Tijdens deze opstand bedient hij een achtergelaten Hollands kanon.  Het etiket van Jambe-de-Bois vermeldt gelukkig: “Geen Nederlander werd gewond bij het maken van dit bier!”

stouterik

Op naar twee donkere bieren met Stouterik voorop.  Stouterik verwijst naar ‘iemand die iets slechts doet’ maar ook naar ‘sterke kerel’.  Deze vrij klassieke stout op Ierse wijze meet 4,5 vol%alc.  East Kent Goldings levert een hoppig aroma, anders dan bij de traditionele versies waar overjaarse hop wordt gebruikt en een hoppige geur achterwege blijft.  Het etiket werd gebaseerd op een Russische propaganda-affiche. Afsluiten doen we met Equinox, een winterbier met duidelijke chocoladetoetsen.

De Zennebrouwerij gaat met haar prachtige bieren, de nieuwe locatie en een brandende ambitie allicht een mooie toekomst tegemoet.  Veel succes alvast!


3 Responses to “Brouwerij op de Hei: De Zennebrouwerij”


 1. 1 Hans
  29/05/2009 om 19:19

  Beste,
  Ik ben zelf ook wel fan van deze bieren, maar ik heb ooit eens “Crianza” kunnen proeven en deze was fantastisch! Heeft Yvan hier iets over gezegd, komt deze nog terug op de markt?
  mvg
  Hans

 2. 29/05/2009 om 21:16

  Vond de Crianza ook fantastisch, maar voorlopig komt dit bier niet terug. Had dezelfde vraag. Hopelijk als de verhuis rond is … ?

 3. 3 Vandenveyver frank
  14/04/2013 om 13:35

  Jambe-de-Bois is een geweldig barok bier met de rijpe smaak van een pittige brandend-op-de-tong-geuze en de volheid van een Orval. Voor mij een TOPBIER. Mag zich in groepje van de Westfleteren zetten. Proficiat aan de brouwers !
  Frank Van den Veyver


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

mei 2009
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


%d bloggers liken dit: