03
jun
09

Brussel als bierhoofdstad

Website promoot biertoerisme in Brussel.

Een zestal maanden geleden werd de vzw Brussels Beer Capital of the World opgericht, een initiatief om onze hoofdstad en ons land in de kijker te zetten als paradijselijke (vakantie)bestemming voor al diegenen die houden van Belgisch bier.  Op 1 juni werd in het Brouwershuis de campagne ‘Brussels Beer Capital of the World’ gelanceerd samen met de begeleidende website www.beercapital.be.  Op deze website vind je (binnenkort) bierroutes in en buiten Brussel, een agenda met bieractiviteiten en een overzicht van alle goede biercafés en van alle brouwerijen met een lijst van meer dan 600 bieren.  Met het initiatief wil men ook de horeca een duwtje in de rug geven.  Volgens de oprichters wordt er te weinig gedaan voor de biersector en moet het biertoerisme meer in de kijker geplaatst worden.

Beer Capital
Brussel als hoofdstad van bierland België.

De aanzet tot de oprichting van vzw Brussels Beer Capital of the World kwam er toen Sven Gatz, voorzitter van het project, wel iets zag in het uitbouwen van een internationaal bezoekerscentrum van de Brusselse en Belgische biertraditie.  Naast Manneke Pis en de Grote Markt zou het een bijkomende belangrijke trekpleister zijn. De gebouwen van Belle-Vue -eigendom van Anheuser-Busch Inbev en 18.000 vierkante meter groot- in Molenbeek zouden de ideale locatie zijn.  Als voorbeeld werd het bezoekerscentrum ‘Guinness Storehouse‘ in Dublin aangehaald, maar de eigenlijke realisatie van het project lijkt voorlopig niet te kunnen worden doorgezet.

Guinness Brewery
Guinness Storehouse, het bezoekerscentrum van de vermaarde Guinness brouwerij (foto) als voorbeeld voor een gigantisch Brussels biermuseum

Ondertussen verwacht ik spoedig de gids ‘Around Brussels in 80 Beers’ in de bus.  Deze opvolger van ‘Around Bruges …’ en ‘Around London …’ werd samengesteld door Zennebrouwer Yvan de Baets en ‘Thirsty Pilgrim’ Joe Stange.  Ik zal van dit boekje graag gebruik maken tijdens de komende zomermaanden.  Reeds in 2002 bracht Sven Gatz, in samenwerking met Marc Gatz en Karel Adriansens, een interessant Brussels caféboekje uit met Gruuten Dëst.

Bronnen en meer info:
‘Website promoot Brussel als bierparadijs’, Brusselnieuws 01/06/2009
‘Brussels Beer Capital of the World wil hoofdstad en ons land in de kijker zetten’, Editie Pajot 01/06/2009
‘Voorstelling Brussels Beer Capital of the World’, Sven Gatz 01/06/2009
‘Brussels, Beer Capital of the World’, Sven Gatz 25/02/2008 


3 Responses to “Brussel als bierhoofdstad”


 1. 1 kasper
  18/01/2011 om 13:32

  i really like your beer, can I get some free samples?

 2. 19/01/2011 om 00:53

  Hi Kasper

  It’s better to contact the brewery. My website is not related to them.

  Cheers!

  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: