05
jun
09

Hop-La 700

Schriek viert 700-jarig bestaan met zelfgebrouwen bier.

Schriek leeft! Dat werd het voorbije weekend tijdens de Uylefeesten nog maar eens bewezen.  De Uylefeesten -een begrip tijdens mijn kindertijd maar na 22 edities in 1988 stopgezet- werden speciaal voor 700 jaar parochie Schriek van onder het stof gehaald.  Schriek kon zich o.a. uitleven tijdens een Uyleloop, ‘Schriek Zingt’, ‘Schriek Danst’, ontbijt in het dorp, een parochierestaurant, een kerktorentocht of een traditionele Vlaamse Kermis.  Het volksfeest werd compleet met een eigen bier, knipogend naar het Schriekse brouwerijverleden, gebrouwen voor en door de Schriekenaar: Hop-La 700.

Hop-la 01
Affiches en etiket kregen hetzelfde ontwerp en dezelfde kleuren als destijds.

Hop-La was eertijds een vermaard bier van Brouwerij Vermylen.  Deze brouwerij in het dorpscentrum werd gesticht in 1838 door Jan Norbert Vermylen.  De brouwerij werd meermaals vergroot.  Sinds 1899 kon men in het aanpalend café ‘In de Ton’ het versgebrouwen Hop-La bier drinken.  Begin 20ste eeuw werd de ouderwetse installatie vervangen door een splinternieuwe stoombrouwerij.  In 1955 werd de ‘stoombrouwerij met grond en inboedel’ verkocht aan het gemeentebestuur die de brouwerij in 1957 afbrak om plaats te maken voor een modern kerkplein.  Nadat eerder in 1919 Brouwerij De Veuster (°1886) reeds de roerstok had neergelegd, verdween nu de laatste Schriekse brouwerij.  De geschiedenis van zowel Brouwerij Vermylen als Brouwerij De Veuster staat opgetekend in het boek ‘Schriekse Nostalgie’ (2008) van Tom Stroobants.

Vermylen
Een blik in de brouwzaal van voormalige Brouwerij Vermylen.
Foto met dank aan René Lambrechts (
blog)

Gelegenheidsbieren schieten vaak als (on)kruid uit de grond.  Soms worden ze gebrouwen naar een origineel recept, vaak gaat het om etiketbieren: bestaande bieren waar simpelweg een andere naam wordt opgekleefd.  Hop-La 700 is echter een uniek concept.  Niet alleen werd het bier door Schriekenaars gebrouwen in het eigen dorp, ook de ingrediënten komen allen van Schriekse bodem!  Omdat dit eigen bier niet verkocht mag worden -de installatie in Schriek is immers geen officiële brouwerij en er worden ook geen accijnzen betaald- liet men naar hetzelfde eigen recept en -met uitzondering van het bronwater- dezelfde ingrediënten eenzelfde bier brouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi.  Het zelfgebrouwen bier werd weggeschonken uit vaten, het bier vanuit de Proefbrouwerij werd daarna verkocht per fles van 75 cl.

Hop-la 03
Schriekenaars kochten een glas aan € 7,00 dat daarna gratis werd gevuld met Hop-La bier …
zolang de voorraad strekte.

De gerst werd in de lente van 2008 ingezaaid op de velden van Paul Volckaerts en geoogst met een pikbinder.  Op 15 augustus werd het graan gedorst met een oude dorsmolen tijdens de Gymkana, een jaarlijks weerkerende behendigheidswedstrijd voor tractoren.  Tijdens het moutproces (eveneens in Schriek!) liet men de brouwgerst weken en vervolgens kiemen op geponste stalen platen.  Na 8 dagen werd het afgedroogd om de typische krokante moutsmaak te bekomen.  In totaal werd maar liefst 50 dagen volcontinu gemout!  Gelukkig had men met bezieler Alain Dufait -Operation Manager bij Cargill, een multinational waartoe o.a. ook mouterij Dingemans behoort- een ware deskundige in het mout- en brouwproces in de rangen. 

Hop-la 05
Alain Dufait stelde niet alleen zijn kennis ter beschikking …
maar ook zijn graanschuur.

Er werd hop aangeplant, maar de opbrengst was pover.  Op een boogscheut van de kerktoren vond men wilde hop die daar sinds mijn prille jeugd al weelderig groeit.  Wilde hop is lang niet altijd geschikt voor de bierbereiding, maar deze hop bleek wonder boven wonder van uitstekende kwaliteit!  De hopbellen werden geplukt en vacuüm getrokken.

Hop-la 07
Presentator Wim Ceuls interviewt  bezielers (vlnr.) Alain Dufait, Karel Op de Beeck en Paul Volckaerts.

In de oude graanschuur van Alain Dufait werd een brouwinstallatie geïnstalleerd waar 700 liter Hop-La werd gebrouwen.  Voor men het beoogde resultaat bereikte, werden liefst drie (!) brouwsels door de riool gejaagd. Het ongefilterde Hop-La bier werd tenslotte afgevuld én hergist op vaten.  Afvullen met hergisting op vat is geen sinecure, zo zal zelfs de professionele brouwer beamen.

Hop-la 06
Ook burgemeester Luc Vleugels genoot van Hop-La.

Op 30 mei tijdens de Uylefeesten, iets na 18:30 uur, werd het bier dan officiëel voorgesteld door bezielers Alain Dufait, Paul Volckaerts en Karel Op de Beeck in aanwezigheid van Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg waarvan Schriek sinds de fusie in 1977 deelgemeente is. De talrijk opgekomen Schriekenaars -al dan niet getooid met het speciaal ontworpen Hop-La T-shirt- schaften voor € 7,00 een uniek ‘Hop-La 700’-glas aan en konden naar hartelust van het eigen Schriekse bier proeven én bovenal drinken.  Na amper een drietal uurtjes tijd was het bier van eigen bodem onherroepelijk op.  Vroeger dan voorzien gingen de eerste flessen Hop-La -overigens prachtig gestyleerd met een prachtig etiket naar aloud voorbeeld en getooid met een ‘boekje’ met extra uitleg rond de hals- vanuit de Proefbrouwerij over de toog.

Hop-la 02
Hop-La heeft een bloemig aroma.

Hop-La 700 is een geelblond lichtwazig bier met een hopbloemige geur.  In het aroma laat de hop enige kruidentoetsen los terwijl de gist wat fruitige toetsen levert.  De smaak is initieel een licht moutig zoet op de tong maar wordt al snel overvleugeld door een aanzienlijke bitterheid.  Die bitterheid is fris en wat grassig maar nooit agressief zodat zelfs de minder geoefende bierliefhebber het gerstenat kan appreciëren.  Een beetje stro verstoort licht het evenwicht.  Een lange nabitterheid sluit het offensief.  De flessenversie is wat milder, moutiger.  Het karakter van de hop blijft, maar is minder uitgesproken en iets minder fris van aard.  Spijtig dat beide versies niet naast elkaar konden worden geproefd.

Hop-La 10
De Schriekenaars staken niet alleen hun hart en ziel in het bier,
ook de presentatie was af!

Niet alleen de bovengenoemde bezielers van het bier verdienen een pluim, ook de Putse Bierkliek -immers hoofdzakelijk Schriekenaars- en de vele andere Schriekse helpende handen mogen hierbij niet vergeten worden. Het is jammer dat niet meer bierliefhebbers van het zelfgebrouwen bier konden genieten. Ik vernam dat er plannen zijn om in de brouwinstallatie in Schriek binnenkort een donker kruidig bier te brouwen.  Ik juich dat uiteraard toe.  Maar nu die installatie beschikbaar is en de nodige kennis voorhanden is met Alain Dufait;  waarom zou dit niet de aanzet kunnen zijn om na meer dan 50 jaar ‘bierluwte’ weer de roerstok officiëel op te nemen en een vervolg te schrijven aan de Schriekse brouwgeschiedenis?


2 Responses to “Hop-La 700”


  1. 1 Karel
    12/06/2009 om 16:30

    Helaas was dit licht bier maar eenmalig te drinken.
    Ook veel vrouwen genoten van dit toch wel bitter gerstenat. Daarom werd het ook een echt volskfeest waarvan vele Schriekenaars nog een hele poos van kunnen nagenieten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: