08
jun
09

Dag van de Kriek

Eerste editie scheert hoge (krieken)toppen.

Tekst: Johan LEON
Foto’s: Werner VAN OBBERGHEN

Eizeringen was op 6 juni 2009 getuige van een geslaagd huwelijk tussen het bordeauxrode, sappige maar lichtzure vruchtje en de oudste bierstijl van het land.  U raadt het al: De eerste ‘Dag van de Kriek’ was geboren!

Op deze dag brachten ongeveer 400 liefhebbers een bezoekje aan ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’. Dit is het lambik-, geuze- en kriekcafé van de strafste cafébazen van Vlaanderen: Kurt en Yves Panneels.  Naast vele bierliefhebbers (waaronder mijzelf en biervriend Werner) tekenden ook Lorenzo Dabove, William Roelens en een aantal brouwers uit de streek present.

Dag van de Kriek 02
Kiezen tussen 18 soorten Kriek.

Iedereen kon proeven van maar liefst 18 soorten kriek. Allen werden vakkundig op de toog tentoongesteld zodat iedereen kon keuren en kiezen. Van Oude Kriek Drie Fonteinen met Schaarbeekse krieken tot en met een Lindemans Kriek, van authentiek friszuur tot  zeemzoet, het was er allemaal!

De kriekliefhebber draaide het kriekenvocht vakkundig in het glas rond zoals de draaimolen dat deed onder de kerk. Voor het eerst in jaren werd er immers nog eens Eizeringen Kermis gevierd. Een mooi initiatief! Spelende kinderen, proevende ouders, gevulde terrasjes, … het Pajots leven kan soms eenvoudig mooi zijn.

Ook wij opteerden voor ‘degusteren’ in plaats van ‘drinken’ en kozen voor de proefplankjes van telkens 4 krieken.  De houten degustatieplankjes zelf werden ontworpen door Nedda El Asmar.  Zij studeerde juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Royal College of Art in Londen en won reeds talrijke prijzen waaronder de titel van ‘Belgisch Designer van het Jaar’ in 2007.

Dag van de Kriek 01
Proefplankjes laten je toe meer te degusteren.

Uitschieters op onze plankjes waren Girardin kriekenlambik van ’t vat en 3 Fonteinen Schaarbeekse kriek 2008. De friszure fruitige aroma’s van de kriekenlambik en de gebalanceerde amandelnootachtige toetsen van de befaamde Schaarbeekse krieken staan voortaan in het collectief geheugen gegrifd. Uiteraard waren er nog vele kleppers aanwezig; nergens vind je dan ook zo een grote verscheidenheid verzameld in 1 herberg. Kiezen is verliezen, en dat de dag voor de Europese en Vlaamse verkiezingen!

De hele dag door kon men ook genieten van tal van culturele activiteiten. Kunstfotograaf Pascal Baetens stelde zijn foto’s tentoon, die hij naar aanleiding van een fotoreportage in 2001 in de toen nog niet gerestaureerde herberg heeft gemaakt. De Doctor Jazz Band, ook fervente liefhebbers van de ‘aave geus en kriek’, fleurde de namiddag op. Na Marc Pairon, die gedichten voorlas uit zijn bestseller “De liefste liefdesverzen aller tijden”, was het de beurt aan café chantant met Fonny De Wulf en Peter van de Vivere: een schot in de roos en ambiance tot na middernacht!

Noteer alvast volgende datums in jullie agenda: Na de geslaagde eerste Dag van de Lambik vindt de tweede editie plaats op zaterdag 12 december 2009. En mis zeker ook niet de Nacht van de Grote Dorst op vrijdag 5 maart 2010.  Meer informatie kan je vinden op www.dorst.be.  Tot dan!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: