11
jun
09

10 Jaar Lambikstoempers

Niet de grootste vereniging, wel zeer actief.

Juni 1999.  Een stel bierliefhebbers uit de streek van Halle in het Pajottenland richten een nieuwe biervereniging op.  Ze noemen zich naar het suiker-in-geuze-verbrijzelend apparaat uit de streek: een lambikstoemper.

10 jaar Lambikstoempers
De Lambikstoempers zijn reeds 10 jaar bier-actief.

Tien jaar later zijn De Lambikstoempers een gevestigde waarde in het bierlandschap.  “We organiseren jaarlijks minstens vier brouwerijbezoeken, minstens vier proeverijen en ons eigen streekbierweekend”, vertelt voorzitter Wanne Madalijns. In dezelfde grote zaal van café De Kring in Lembeek waar de Lambikstoempers nu hun tweede lustrum vieren, werd de voorloper van dit weekend in 2000 een eerste keer georganiseerd: “We waren er in geslaagd  alle lambikbrouwerijen -zelfs Belle-Vue die met houten tonnen lambik kwamen aandraven- en geuzestekerijen hier te verenigen.  Een unicum dat ook veel persbelangstelling kreeg”, glundert Wanne nog steeds na.

Wanne Madalijns
Wanne Madalijns is een fiere voorzitter.

Met verder de jaarlijkse medewerking aan het Zythos Bier Festival, de deelname aan de Kasteelfeesten in Beersel, een Trappistenavond i.s.m. Café De Kring, ‘Zot van Geuze’ i.s.m. restaurant Boelekewis en een Dag van de Oude Geuze in het kader van de ‘Week van de Smaak‘ zijn de werkjaren van de Lambikstoempers rijkelijk gevuld.  “Niet slecht voor een relatief kleine vereniging met een ledenaantal dat steeds rond de 60 draait”, besluit Wanne.

Lambikstoempers 10
v.l.n.r. Armand Debelder, Frank Boon, Wanne Madalijns, David Le Roy en Sven Gatz.

Armand Debelder van 3 Fonteinen, voorzitter van HORAL vzw, is enorm blij met de steun en de medewerking van De Lambikstoempers.  “Velen benijden HORAL omdat deze brouwersvereniging niet alleen brouwers en stekers telt; ook de consumenten zelf zijn vertegenwoordigd”, weet Armand.  Politicus en bierliefhebber Sven Gatz hield een pleidooi voor de instandhouding van onze biercultuur: De kwaliteit moet blijven en de publiciteit en distributie rondom onze bieren moet merkelijk beter, willen we ons internationale aanzien in de bierwereld blijven bestendigen.  Ook in het buitenland zitten de brouwers immers niet stil”.  Ondervoorzitter van Zythos vzw David Le Roy gaf zijn persoonlijk verhaal omtrent de ontdekking van de wereld van de lambikbieren.

10jaar02
Oude Geuze Boon werd exclusief gebotteld in magnumflessen.

De genodigden konden genieten van een handvol karakterbieren, allen geschonken in de gloednieuwe proefglaasjes van de Lambikstoempers.  Het hoogtepunt van de namiddag werd na de speeches ontkurkt: exclusief voor het 10-jarig bestaan werd Boon Oude Geuze op magnumflessen afgevuld. Brouwerij DilVil, een hobbybrouwproject van één van de leden, had met Ola-Pola ter verrassing een feestbier gebrouwen.  Restobières, het bekende bierrestaurant van Alain Fayt, verwende ons met diverse lepelhapjes en paté met Abbaye des Rocs.

Ola Pola

De Lambikstoempers blijven hun drukke agenda trouw, maar hebben nog enkele mooie plannen in petto. Vooreerst verlenen ze hun medewerking aan de smakelijke expo ‘Geuze – Kriek‘.  Deze tentoonstelling vindt plaats in Kasteel Coloma in Sint-Pieters-Leeuw van 3 juli tot 16 augustus. In dit kader verzorgen de Lambikstoempers er op dinsdag 7 juli om 20:00 uur een proeverij.  In 2010 reikt de biervereniging ook haar eerste ‘Gouden Lambikstoemper’ uit.  Met deze onderscheiding willen ze ieder jaar een horecazaak belonen die de bieren van spontane gisting extra promoot.


2 Responses to “10 Jaar Lambikstoempers”


  1. 1 Linty
    12/06/2009 om 14:15

    Ik weet dat ze meelezen. Mijn welgemeende felicitaties! Jammer dat ik er niet bij kon zijn die zaterdag. Allesinds, tot gauw heren!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: