13
jun
09

Vleteren in de ban van het bier

Tekst en foto’s: Danny Van Tricht

Vleteren bestaat uit drie deelgemeenten, Oostvleteren, Westvleteren en Woesten. Naast de trappist van Westvleteren, bekend als het beste bier van de wereld, genieten de Struise brouwers van Woesten (Deca) wereldfaam als beste brouwerij van de wereld. Ook Oostvleteren kan prat gaan op ’t Witte Paard -dat verkozen werd tot het gezelligste cafeetje van Vlaanderen- en Pieter Clement, met zijn gelijknamig restaurant, veroverde de titel van beste juniorkok van België. Eén voor één troeven om de toerist naar Vleteren te lokken.

West-Vlaanderen brengt “leven in de brouwerij”, maar Vleterse bieren met wereldfaam brengen echte bierliefhebbers te saam.

schepenlutdemeyer

De Vleterse schepen van toerisme, Lut Demeyer, schetste een gesmaakt overzicht van de activiteiten :

“Vleteren is een topbestemming voor al wie van bier, rust, wandelen en fietsen houdt. Voor 2009 heeft de dienst Toerisme een uniek programma rond “bier is plezier” uitgewerkt. Alle eet- en drankgelegenheden zetten op de één of andere manier het Vleters bier op een verhoogje. Naast de trappist van Westvleteren in De Vrede kan men op verschillende adresjes genieten van meerdere bieren van de Struise brouwers, één voor één kunstwerkjes. Ook de Vleteren Alt of Antiek van de Vleterse brouwerij Deca kunnen er geproefd worden”.

deca

Daarnaast is er een ruim aanbod van gerechten, brood, desserts tot hele menu’s, alles heerlijk bereid met Vleters bier. Zelfs een verblijfsarrangement op “Schraevenacker”, met Vleters bier als rode draad, behoort tot de mogelijkheden. Logies zoals Het Pahilleke en ’t Patershuys, beiden in de schaduw van de abdij, spelen gretig in op het bierfestijn! Zeker de moeite waard ! Ook Eenvoud in Overvloed biedt haar verblijfstoeristen meerdere Vleterse bieren aan.
Allemaal terug te vinden op www.vleteren.be doorklikken naar “toerisme”.

pedro1

Vleteren dessert

Bakkerij Ameel (aan de verkeerslichten in Oostvleteren) heeft voor de gelegenheid een lekker dessertje bereid met Westvleteren 12. Gepresenteerd in een mooi proefglaasje is dit een echte lekkernij. Pedro verklapt enkel het bier als ingrediënt, bakkersgeheim, maar dit wordt zeker een topper op een zomers Vleters terras. Het zal op het menu staan van verschillende Vleterse horecazaken, onder andere in De Vrede vlak aan de abdij is het te degusteren. En natuurlijk ook te koop in de bakkerij Ameel.

hilde1

Hilde Hauspie van Het Pahilleke maakt buiten gelei met Trappist Westvleteren 12° en met Pannepot van de Struise Brouwers ook overheerlijke artisanale pralines met toevoeging van diezelfde bieren. Hilde heeft een stemmig winkeltje dat ook dienst doet als ontbijtruimte voor haar slaapgasten.

hilde

hilde3

Maar er is nog meer te beleven : de fietstocht “Tierelieren op basis van de Vleterse bieren” of de ludieke bierseminaries, de fietszoektocht “Plezier en vertier op basis van Vleters bier”. Kortom, het loont beslist de moeite om deze zomer eens af te zakken naar Vleteren.

struise1

Toerisme Vleteren : www.vleteren.be

Lees meer op de blog “Trappistbier Beleven” van Danny Van Tricht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.630 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: