19
jun
09

Au Bon Vieux Temps

Een Westmalle Dubbel van ’t vat in ‘De Goede Oude Tijd’.

De gangetjes van de Brusselse Grasmarktstraat herbergen een paar prachtige cafés.   A L’Imaige Nostre-Dame -volks en getekend door de tijd- moet je absoluut eens bezoeken, maar vandaag koos ik voor het wat comfortabelere Au Bon Vieux Temps in de Sint-Niklaasgang of de Impasse Saint-Nicolas. Terwijl de zonovergoten terrassen afgeladen vol zitten, regeert hier de rust. “Voorlopig toch, want ’s avonds kan het behoorlijk druk worden”, geniet cafébazin Denise nog van haar rustige momenten.

Au Bon Vieux Temps

Het gebouw dateert van 1695, was oorspronkelijk een nonnenkloostertje en werd een ruime eeuw geleden tot herberg omgedoopt.  Het interieur valt meteen op door de donkerhouten massief ogende lambrizeringen met vergulde inscripties, de oude stoof en de ronduit schitterende glas-in-loodramen.  Volgens bronnen werd dit huidige interieur pas in de jaren ’50 naar antiek voorbeeld ingericht.  Boven de toog hangt een kooi die mij om één of andere reden intrigeert.  De vogel in de kooi zou een koperen kwartel zijn en verwijzen naar een tijd van ‘goede’ en ‘slechte’ cafés.  Die laatste cafés hadden vaak zo’n kooi aan de ingang van het café hangen. Was de vogel daar, was ook de cafébaas aanwezig en omgekeerd.

Au Bon Vieux Temps 03

Au Bon Vieux Temps 04

Een uitgebreide bierlijst vind je hier niet, maar voor een goede trappist in Brussel ben je hier aan het juiste adres.  Ook Westvleteren 8° en 12° zijn verkrijgbaar al dien je daarvoor wel € 10,00 neer te tellen.  Twee Russische klanten nippen van Chimay Blue. Eén van hen -Vladimir- woont reeds lang in Brussel, spreekt Frans én behoorlijk Nederlands en werkt momenteel aan een boek -in het Russisch- over Brussel met een focus op bier.  Ochen priyatno!

Au Bon Vieux Temps 02
Russische Brusselaar en bierliefhebber Vladimir (R)

Zelf kies ik voor de Westmalle Dubbel van het vat (€ 3,50).  Je vindt de ‘Dubbel’ wel meer van het vat, maar Au Bon Vieux Temps was één van de eersten die het aanbood.  De Westmalle, donkerbruin met rode gloed onder een wat vuilbeige schuim, is moutig met wat karamel en licht gebrande toetsen.  Ruwer en minder fruitig in de smaak dan de versie op fles, maar hoppiger en frisser in de nasmaak.

Westmalle Dubbel

Au Bon Vieux Temps
Sint-Niklaasgang 4
1000 Brussel
Tel 02 217 26 26

Openingsuren
maandag tot vrijdag: 11:00 tot 00:30 uur
zaterdag en zondag: 11:00 tot 02:00

Bronnen en meer info:
‘De bierhistorie achter de Brusselse gangetjes’, blog Boris Peters Freelance – 24/05/2009
‘Westvleteren’, Brussels Log – 21/04/2008
‘Café: Au Bon Vieux Temps’, Brusselnieuws – 24/03/2007
‘Au Bon Vieux Temps’, eBru – 2003


3 Responses to “Au Bon Vieux Temps”


 1. 1 Martin Cuelenaere
  30/12/2009 om 17:48

  Hou me op de hoogte

 2. 2 Rasputin
  07/05/2016 om 21:14

  Café leren kennen via de Knack uitgave over André Franquin (Tekenaar), ga dit zeker kortelings bezoeken. Misschien kom ik daar die Russische Brusselaar Volodya tegen…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juni 2009
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Twittered


%d bloggers liken dit: