04
jul
09

Van Steenberge vernieuwt Augustijn

Bruintje vervoegt het gamma.

De stilte in de kloostergangen van het augustijnenklooster Sint-Stefanus in Gent werd dinsdag vrolijk verstoord door een massa bierliefhebbers die op uitnodiging van Brouwerij Vansteenberge uit Ertvelde het vernieuwde Augustijngamma mochten voorproeven.  Een unieke ‘Tournée Générale’ waarbij we konden kennismaken met vernieuwde etiketten, nieuwe glazen én een nieuw bier! 

Klooster Augustijn

“De eerste Augustijn werd ooit gebrouwen door de kloosterlingen van Gent”, zo predikt prior Paul De Wit -duidelijk in zijn nopjes- tijdens de voorstelling.  Geen idee sinds wanneer (anno 1295 vermeldt het etiket, maar het klooster werd pas officieel opgericht op 24 november 1296) of tot wanneer.  Zeker is wel dat de naam Augustijn in 1976 in handen van brouwerij Van Steenberge kwam na de overname van brouwerij Gévé (Glibert-Vanham) uit Braine-l’Alleud waar de Augustijn overigens niet voor de Gentse, maar voor de Leuvense Augustijnen was op punt gesteld!

Paul De Wit
Prior Paul De Wit van het Augustijnenklooster Gent

In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden is Augustijn géén ‘Erkend Belgisch Abdijbier’.  De paters Augustijnen in Gent leven immers niet in een abdij maar in een klooster. Dat blijkt wel degelijk een verschil!  Terwijl abdijen geleid worden door een abt of abdis, staat een overste, een prior of priorin aan het hoofd van een klooster.  Maar er is meer.  Abdijen zijn in wezen ook kloosters maar met die nuance dat ze economisch en juridisch zelfstandig zijn én van oudsher terrein bezitten.  Brouwerij Van Steenberge lanceert voor het Augustijngamma dan ook de term ‘kloosterbier’.  Niet onterecht, want behalve de commerciële waarde van deze titel, worden er -net als bij de abdijbieren- ook royalties betaald aan het klooster.  Dat we dan ook veel Augustijnbier mogen consumeren want een deel van de vernielingen door een hevige brand die het klooster en de kerk teisterde op 20 januari 1838 zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet hersteld!

Jef Versele
Sales Manager Jef Versele, Prior Paul De Wit en Paul Vansteenberge

Het mag gezegd: de nieuwe etiketten ogen prachtig.  Een monnik in zwarte pij hanteert de roerstok voor een hemelsblauw glasraam binnen een zwarte (Blond en Donker) of gouden (Grand-Cru) achtergrond.  De nieuwe kelkglazen zijn eenvoudig, maar mooi en functioneel met licht naar binnen gebogen randen om het aroma te beschermen.  Terwijl de ‘eerste’ Augustijn -reeds lang het paradepaardje van brouwerij Van Steenberge- omgedoopt wordt tot Augustijn Blond en Augustijn Grand Cru uit de schaduw van zijn beter bekende broer wordt gehaald, komt met de donkere Augustijn een derde bier het gamma vervoegen.  Dit hazelnootbruine bier (7 vol%alc.) met bordeauxrode gloed heeft een fruitig en moutig zoetig aroma met toetsen van chocolade, wat alcohol en anijs.  De caramelzoetige smaak en een zachte nabitterheid brengen deze nieuwe telg mooi in balans.  “Een uitstekende begeleider van halfharde kazen als Nazareth of Père Joseph, verrukkelijk bij speenvarken of een lekker alternatief bij pasta met truffels”, doet brouwerij Van Steenberge ons watertanden.

Augustijn Donker Glas
Augustijn Donker is de nieuwe telg in het Augustijngamma

Met het Augustijngamma biedt de brouwerij een iets pittiger alternatief voor de meer commerciële varianten.  De drie bieren uit het gamma worden zowel op fles als op vat hergist zodat een jarenlange houdbaarheid en smaakevolutie gegarandeerd worden.

Augustijn banner

Brouwerij Van Steenberge
Lindenlaan 25
9940 Ertvelde
www.vansteenberge.com

Jef en Wanne

Bronnen en meer info:
“Persvoorstelling Augustijn gamma 30 juni 2009”, Brouwerij Van Steenberge
“Abdijbieren, Geestrijk erfgoed”, Jef van den Steen, ISBN 90-5826-302-9
“Stefanusklooster”,
Osabel
“Geschiedenis Kloosters en Abdijen”
“Augustijnenklooster”, routeyou.com

Advertenties

4 Responses to “Van Steenberge vernieuwt Augustijn”


 1. 1 joinke
  04/07/2009 om 08:58

  Waarom word ik nooit uitgenodigd in de hemel? 🙂

  Gelukkig kan ik nagenieten met dit artikeltje!

 2. 2 Demoor
  27/05/2011 om 16:59

  Beste.
  Wij zijn een koppel van 45 jaar en hebben een restaurantje in Tenerife uitgebaat.
  Wij zijn nu op zoek om in Gent ‘El ricon de Regina’ te openen.
  Dit zou een klein cafe met terrasje zijn op een uitgelezen plaats. Daar zouden we typische spaanse tapas bij serveren.
  Het einige wat we nodig hebben is een geschikt pandje.
  Met vriendelijke groeten,
  Regina.

  PS. Wij hebben beide van kindsbeen af mjet horeca te maken.

 3. 3 Shammy's te Wilrijk, Antwerpen
  19/06/2011 om 15:23

  hoe plaats ik foto’s van jullie kei toffe spelletjes tafel?

 4. 20/06/2011 om 15:45

  Beste, dit is niet de officiële website van brouwerij Van Steenberge. Meer info en contactgegevens op http://www.vansteenberge.com/.

  Tot genoegen.
  Steven


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 463.975 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juli 2009
M D W D V Z Z
« jun   aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered

Advertenties

%d bloggers liken dit: