Bruintje vervoegt het gamma.
De stilte in de kloostergangen van het augustijnenklooster Sint-Stefanus in Gent werd dinsdag vrolijk verstoord door een massa bierliefhebbers die op uitnodiging van Brouwerij Vansteenberge uit Ertvelde het vernieuwde Augustijngamma mochten voorproeven. Een unieke ‘Tournée Générale’ waarbij we konden kennismaken met vernieuwde etiketten, nieuwe glazen én een nieuw bier!
“De eerste Augustijn werd ooit gebrouwen door de kloosterlingen van Gent”, zo predikt prior Paul De Wit -duidelijk in zijn nopjes- tijdens de voorstelling. Geen idee sinds wanneer (anno 1295 vermeldt het etiket, maar het klooster werd pas officieel opgericht op 24 november 1296) of tot wanneer. Zeker is wel dat de naam Augustijn in 1976 in handen van brouwerij Van Steenberge kwam na de overname van brouwerij Gévé (Glibert-Vanham) uit Braine-l’Alleud waar de Augustijn overigens niet voor de Gentse, maar voor de Leuvense Augustijnen was op punt gesteld!

Prior Paul De Wit van het Augustijnenklooster Gent
In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden is Augustijn géén ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. De paters Augustijnen in Gent leven immers niet in een abdij maar in een klooster. Dat blijkt wel degelijk een verschil! Terwijl abdijen geleid worden door een abt of abdis, staat een overste, een prior of priorin aan het hoofd van een klooster. Maar er is meer. Abdijen zijn in wezen ook kloosters maar met die nuance dat ze economisch en juridisch zelfstandig zijn én van oudsher terrein bezitten. Brouwerij Van Steenberge lanceert voor het Augustijngamma dan ook de term ‘kloosterbier’. Niet onterecht, want behalve de commerciële waarde van deze titel, worden er -net als bij de abdijbieren- ook royalties betaald aan het klooster. Dat we dan ook veel Augustijnbier mogen consumeren want een deel van de vernielingen door een hevige brand die het klooster en de kerk teisterde op 20 januari 1838 zijn tot op de dag van vandaag nog steeds niet hersteld!

Sales Manager Jef Versele, Prior Paul De Wit en Paul Vansteenberge
Het mag gezegd: de nieuwe etiketten ogen prachtig. Een monnik in zwarte pij hanteert de roerstok voor een hemelsblauw glasraam binnen een zwarte (Blond en Donker) of gouden (Grand-Cru) achtergrond. De nieuwe kelkglazen zijn eenvoudig, maar mooi en functioneel met licht naar binnen gebogen randen om het aroma te beschermen. Terwijl de ‘eerste’ Augustijn -reeds lang het paradepaardje van brouwerij Van Steenberge- omgedoopt wordt tot Augustijn Blond en Augustijn Grand Cru uit de schaduw van zijn beter bekende broer wordt gehaald, komt met de donkere Augustijn een derde bier het gamma vervoegen. Dit hazelnootbruine bier (7 vol%alc.) met bordeauxrode gloed heeft een fruitig en moutig zoetig aroma met toetsen van chocolade, wat alcohol en anijs. De caramelzoetige smaak en een zachte nabitterheid brengen deze nieuwe telg mooi in balans. “Een uitstekende begeleider van halfharde kazen als Nazareth of Père Joseph, verrukkelijk bij speenvarken of een lekker alternatief bij pasta met truffels”, doet brouwerij Van Steenberge ons watertanden.

Augustijn Donker is de nieuwe telg in het Augustijngamma
Met het Augustijngamma biedt de brouwerij een iets pittiger alternatief voor de meer commerciële varianten. De drie bieren uit het gamma worden zowel op fles als op vat hergist zodat een jarenlange houdbaarheid en smaakevolutie gegarandeerd worden.
Brouwerij Van Steenberge
Lindenlaan 25
9940 Ertvelde
www.vansteenberge.com
Bronnen en meer info:
“Persvoorstelling Augustijn gamma 30 juni 2009”, Brouwerij Van Steenberge
“Abdijbieren, Geestrijk erfgoed”, Jef van den Steen, ISBN 90-5826-302-9
“Stefanusklooster”, Osabel
“Geschiedenis Kloosters en Abdijen”
“Augustijnenklooster”, routeyou.com
Waarom word ik nooit uitgenodigd in de hemel? 🙂
Gelukkig kan ik nagenieten met dit artikeltje!
Beste.
Wij zijn een koppel van 45 jaar en hebben een restaurantje in Tenerife uitgebaat.
Wij zijn nu op zoek om in Gent ‘El ricon de Regina’ te openen.
Dit zou een klein cafe met terrasje zijn op een uitgelezen plaats. Daar zouden we typische spaanse tapas bij serveren.
Het einige wat we nodig hebben is een geschikt pandje.
Met vriendelijke groeten,
Regina.
PS. Wij hebben beide van kindsbeen af mjet horeca te maken.
hoe plaats ik foto’s van jullie kei toffe spelletjes tafel?
Beste, dit is niet de officiële website van brouwerij Van Steenberge. Meer info en contactgegevens op http://www.vansteenberge.com/.
Tot genoegen.
Steven