23
jul
09

Vertier en plezier met Vleters Bier

Tekst en foto’s: Danny Van Tricht

Vleteren heeft weldra 3 actieve brouwerijen op zijn grondgebied: Deca, Trappisten Westvleteren en tegen het eind van het jaar ook de Struise Brouwers. Geen wonder dat in Vleteren dit jaar, in het kader van “Leven in de brouwerij”, alles draait om het edele gerstenat. Bierseminaries, bierarrangementen, culinaire lekkernijen met bier, te veel om op te noemen.

vb01
Fietsen langs mooie wegen met hier Westvleteren op de achtergrond.

Wij halen het stalen ros van stal en verkennen de fietstocht: “Vertier en plezier met Vleters bier”. We starten aan de Toeristische Dienst van Vleteren, ondergebracht in het oude schooltje van Oostvleteren. Schepen van toerisme Lut Demeyer ontvangt ons met open armen en geeft ons een woordje uitleg over wat er ons te wachten staat: 30km door Oostvleteren, Woesten en Westvleteren met onderweg gelegenheid genoeg om het Vleters bier in al zijn facetten te leren kennen bij de lokale horeca en middenstand.

vb10
Het oude schooltje van Oostvleteren waar nu de Vleterse dienst voor toerisme is gehuisvest.

En Lut heeft nog een verassing: in de oude klaslokaaltjes van het schooltje zijn de beste brouwers ter wereld (zie ratebeer.com) een nieuwe brouwerij aan het installeren.

vb06

vb03
De Struise Brouwers staan nu ook voor de klas.

Struise Brouwer Urbain komt ons breed grijnzend tegemoet en gunt ons een blik op wat binnenkort een brouwerij moet zijn. Uitgezonderd het klaslokaaltje waar de bierseminaries worden gegeven is alles nog in opbouw. Urbain trakteert ons prompt op een Struise biertje, een Cuvée Delphine. Wat is er beter brandstof voor een fietstocht dan een lekker biertje van de beste brouwers ter wereld ?

vb05
Cuvée Delphine als brandstof.
vb09
Danny Van Tricht (Vader Abt) en Struise Brouwer Urbain.

Op het dorpsplein wippen we nog vlug even binnen bij bakkerij Vannobel om een brood met Pannepotbier in te slaan en wat zoetigheden voor onderweg. De IJzervlakte daag je niet uit zonder de nodige proviand…

vb12

vb13
Bakker Wim Vannobel presenteert Pannepotbrood.

Al vlug passeren we de vakantiehoeve “Schraevenacker” waar je tijdens de zomermaanden 7 op 7 terecht kan voor een Vleters natje en een droogje. Gastvrouw Karen vertelt ons honderduit over de gastenkamers, de paarden, de boerderij en de lekkere mosselen. We besluiten daar maar eens voor terug te komen !

vb02Fietsen over de IJzer.

Langs vooral landelijke wegen bereiken we Woesten waar de brouwerij Deca al sinds mensenheugenis bier uit de brouwketels hoort stromen. Antiek en Vleteren Alt zijn de bekendste.

vb14

Eens de dorpskom achter ons ontspint zich weer een wisselend landschap met nu eens mais, dan koren – of vlasvelden. Tot plots een Canadees militair kerkhof opduikt waar we even ingetogen halt houden.

vb18
Klinken met Westvleteren In de Vrede.

Eens terug op de fiets overvalt ons een onweerstaanbaar dorst gevoel. Gelukkig doemt in de verte het torentje van de abdij van Westvleteren op. Op het drukke terras van “In de Vrede” doen we ons tegoed aan een frisse “blonde”, bier wel te verstaan.

vb16
Wie geniet er niet van Westvleteren Blond?

Via de Lourdesgrot passeren we de B&B ’t Pahilleke waar confituur en pralines met bier het uithangbord zijn.
Via Westvleteren dorp en enkele slingerende landbouwwegeltjes arriveren we terug bij ons startpunt in Oostvleteren.
Om de dag af te ronden besluiten we om voor de biermenu te gaan in ’t Molenhof in Oostvleteren. Lut Demeyer vraagt beleefd of ze ons mag vergezellen…..natuurlijk!

vb20
Aan tafel in ’t Molenhof.

In het gezelschap van 2 vrouwelijke collega’s staat ze al te zwaaien aan ‘t Molenhof waardoor ik de tafel deel met 4 vrouwen … gelukkig komt Struise Brouwer Urbain even goeiedag zeggen …

vb21
Ook bazinne Joyce van ’t Molenhof kan nog iets leren van Struise Brouwer Urbain.

We zijn onmiddellijk gecharmeerd door ’t Molenhof. Joyce, de bazinne, bedient ons met Westvlaamse gastvrijheid. Als voorgerecht krijgen we mosselen en scampi’s met blond Antiekbier. Een Struise Rosse zorgt voor sublieme foodpairing. Als hoofdgerecht verschijnt een botermalse steak met een sausje van Vleteren Alt. Het dessert tenslotte is de mousse met Westvleteren van bakker Ameel en een fantasietje van de kok van ’t Molenhof: mousse met Struise Rosse.

vb22

vb23

 vb242
Een heerlijk menu!
Lut Demeyer, schepen van Toerisme (foto midden) geniet met volle teugen.

De zon zit al lang in de IJzer als we ’t Molenhof buitenstappen. Leve het Vleters bier!

Alle info en het volledige programma: Toerisme Vleteren: www.vleteren.be

De folder met routebeschrijving is verkrijgbaar bij de deelnemende zaken en bij de Dienst Toerisme, Kasteelstraat Oostvleteren


2 Responses to “Vertier en plezier met Vleters Bier”


  1. 1 johan
    28/07/2009 om 14:31

    Zeer mooie reportage!! Begin september plannen ik en biervriend Werner ook een uitstapje naar oa de struise en de dolle brouwers, we kijken er al naar uit!

  2. 12/07/2013 om 23:33

    My pal indicated I may similar to this website. He or she had been 100 % proper. The following organize truly produced my own working day. You simply can’t feel the way in which a good deal time frame I needed put in because of this information and facts! Many thanks!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

juli 2009
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: