15
aug
09

Tuverbol 2006 versus 2007

De strijd der Tuverbollen.

Tekst: Johan Leon
Foto’s: Werner Van Obberghen

Vooreerst verwijs ik u graag naar mijn eerste artikel van begin februari. In dit artikel beschreef ik kort het ontstaan van de eerste lichting Tuverbol, jaargang 2006.

Omdat deze eerste generatie Tuverbol quasi onvindbaar is geworden, was het dan ook een speciaal moment toen biervriend Werner en ik onlangs nog een flesje ‘2006’ ontkurkten. Deze fles lag al enkele jaren te rijpen in onze kelder, klaar om op een mooie zomeravond het ‘licht’ te zien.  Waar kon dit beter plaatsvinden dan in café Loterbol, huis der Tuverbollen, waar samen met brouwer Marc Beirens op de eerste zaterdagavond van de maand deskundig geproefd, gewikt en gewogen werd.

Tuverbol vergelijking 01

Onze proefnotities:

Tuverbol 2006:
Amberkleurig, veel wandklevend schuim. De neus levert een zachte, ietwat houtige geur op. De mond is opvallend mild: het friszure van de lambik is nagenoeg verdwenen, in de plaats komen madeiratoetsen naar voren. Dit laatste wijst op veroudering van het bier wat (versneld) in de hand kan gewerkt worden door minder gunstige bewaaromstandigheden.

Tegelijk proefden we de Tuverbol 2007:
Door ‘slijmvorming’ kwam deze versie pas in 2009 op de markt. Blond, weinig wandklevend schuim. Citroenfris en evenwichtig in de mond, de lambiek eist hier wel zijn voortrekkersrol op.

Tuverbol vergelijking 02

Uiteraard bleef het hier niet bij!  Terwijl het café aardig volliep met bierliefhebbers was dit de ideale gelegenheid om onze degustatie verder te zetten.

Al gauw werd een 75 cl fles Roodebol besteld. Roodebol heeft een mooie rode schuimkraag die evenwel snel verdwijnt.  In de mond heerst de fruitigheid die vervolgens mooi gecounterd wordt door zurigheid. Op het etiket staat ‘krieken uit Geetbets’ en we menen de smaakimpressies van de Gorsemvariëteit te herkennen. In de afdronk laten de looistoffen zich proeven, afkomstig van de kersenpitten. Lees zeker ook de smaakimpressies van dit eerder gepubliceerde artikel over Roodebol.

Later op de avond werden nog enkele bieren gedegusteerd. Proeven ging nog net, leesbaar schrijven jammer genoeg niet meer …


0 Responses to “Tuverbol 2006 versus 2007”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 474.335 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

augustus 2009
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Twittered


%d bloggers liken dit: