11
sep
09

De Biertoren

Vergane trots van Kampenhout.

BierKonvent stelde haar databaseproject voor Belgische bieren (zie een vorig artikel) voor in Den Ast.  Dit feestzalencomplex in Kampenhout werd ingericht in een deel van de gebouwen van de voormalige Brouwerij Biertoren.  Na de overname door Brouwerij Huyghe in 1993 sloot deze als laatste brouwerij in het witloofdorp.  Op de site vinden we nog stille getuigen van het brouwerijverleden.

biertoren01

Brouwerij Biertoren was eigendom van de familie Smedts, afkomstig uit Rotselaar.  Daar in Rotselaar was de familie de laatste in een rij van brouwers – tevens landbouwers – op het domein van Toren Ter heide waar ze hun brouwerij “De Toren” noemden naar de gelijknamige Donjon die er naast stond. De familie Smedts nam er haar intrek in 1869 waar ze de brouwerij eerst huurden van de hertog van Arenberg en later het domein in eigen bezit namen.  De plaatselijke fanfare was een gretige afnemer.  Binnen de fanfare kwam er onenigheid.  De meer liberaal denkende tak scheurde zich af in fanfare Sint-Cecilia, koos voor het bier van Meynckens (Mena) en wou het bier van Smedts niet meer drinken.  Fanfare “De Ware Vrienden” bleef het bier van Smedts trouw.  De specialiteit van Terheide was de lambik en de “dikkop”.  Hun “Rotselaarse” bruine kon de vergelijking met de Aarschotse bruine goed doorstaan.

biertoren03

Toen in de jaren ’30 de zaken weer beter gingen, moest toenmalig brouwer René Smedts uitkijken naar een nieuwe locatie.  Zijn broers en zussen – mede-eigenaars van het domein – verhoogden immers drastisch de huur.  In Kampenhout stond de brouwerij van Wouters leeg en René kocht de gebouwen.  De “Toren” werd in 1939 de “Biertoren” en verhuisde naar de Brouwerijstraat in Kampenhout.

biertoren06

biertoren05

De brouwerij in Kampenhout was in de 18de eeuw een grote hofstede met “camme”, een woord dat oorspronkelijk verwees naar het ijzer waaraan een brouwketel hing.  Sinds 1840 was brouwerij Van Craenenbroeck er gevestigd.  Tien jaar voor de overname door Smedts in 1939 kwam de brouwerij in handen van de familie Wouters.  De Biertoren brouwde voornamelijk tafelbieren.  Ter ere van de vijftigste verjaardag van de brouwerij in 1989 werd weer aangeknoopt met de traditie van het Aarschots bier.  Dit bier was blond (!) en werd verkregen door versnijding van een hogegistingsbier met 10 % lambik van Timmermans.

biertoren04

Ook enkele bruine bieren worden dan in het gamma opgenomen, aanvankelijk gebrouwen door brouwerij Van Steenberge (toen nog bekend onder de naam Bios) tot de installaties in Kampenhout waren aangepast voor de vervaardiging ervan.  Een gedeelte van de nieuwe apparatuur was afkomstig van de gesloten Aalsterse brouwerij Dendria.  Voor de verdere productie van tafelbieren wordt brouwerij Verlinden uit Lubbeek overgenomen.  Vanaf augustus 1989 stroomt er in Kampenhout Campus uit de ketels.  Brouwerij Huyghe heeft sinds de overname in 1993 de merknaam nog steeds in haar gamma, maar Campus is in Kampenhout helaas nog slechts sporadisch te verkrijgen.

Bronnen en meer info:
“Mena-fietsroute”, gemeente Rotselaar naar een studie van Bart Minnen.
“Bier in België”, pag. 103-104, door Geert Van Lierde, uitgeverij Lannoo, 1992, ISBN 90 209 1960 1


3 Responses to “De Biertoren”


  1. 22/03/2011 om 11:56

    we are a trading company, we would like to promot your product in north China, Please contact me by email soon. Thank you.

  2. 2 Hedwig
    21/08/2011 om 21:05

    Nostalgie..mijn vader heeft voor deze brouwerij gewerkt van 1964 tot 1990…….was een mooie brouwerij….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 470.523 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 281 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2009
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


%d bloggers liken dit: