28
sep
09

Brouwerij Van Honsebrouck investeert

Tekst en foto’s: Danny Van Tricht

Met de nodige dosis West-Vlaamse koppigheid en gezonde boerenwijsheid heeft Luc Van Honsebrouck van zijn brouwerij een welvarende onderneming gemaakt. Ondertussen is de leiding doorgegeven aan Xavier Van Honsebrouck die de familietraditie in dezelfde lijnen verder uittekent. Resultaat daarvan is de recente investering van ettelijke miljoenen euro’s in een nieuwbouw en bottellijn. Jaarlijks stroomt hier ongeveer 100.000 hectoliter bier uit de ketels waarvan een groot deel voor export bestemd is.

vh07

Tijd dus voor een brouwerijbezoek, in het aangename gezelschap van biergoeroe Hans Bombeke en Stroopop uitbater Mark Winant. Brigand fan van het eerste uur George Decoster maakt ons kwartet kompleet.

vh18

vh37

vh12

Export manager Paul Barbier verwelkomt ons met open armen op een zonnige maandagmorgen, er zijn droeviger dingen om de werkweek te beginnen. We krijgen eerst een uitleg over de geschiedenis van de brouwerij. Luc Van Honsebrouck heeft nooit om een publiciteitsstunt verlegen gezeten, getuige de levensgrote foto van bokslegende Jean-Pierre Coopman die Kriek St. Louis aan de man brengt. De brouwerij is gevestigd pal in het centrum van Ingelmunster waardoor elke vierkante meter nuttig moet gebruikt worden.

vh28

vh33

vh29

Via brouwketels, koelschip en lageringstanks komen we bij het pronkstuk van de brouwerij: de fonkelnieuwe bottellijn geïnstalleerd door de firma Krone. Ronduit indrukwekkend ! De bakken met leeggoed gaan er vooraan in en komen er aan het eind van de cyclus netjes gevuld en gepalleteerd uit. Nog slechts 2 mensen komen aan deze arbeidsintensieve job te pas. We worden er even stil van …

vh31

vh43

Spraakwaterval Paul Barbier verduidelijkt ondertussen met veel enthousiasme alle aspecten van een moderne brouwerij. Als afsluiter loodst hij ons naar het stemmige proeflokaal om de Van Honsebrouck bieren aan een doorgedreven test te onderwerpen.

vh55

vh50

vh57

De brouwerij is bekend om de zoetere bieren die het produceert : Kasteelbier, fruitbieren St. Louis en Bacchus. Uitzondering op die zoetigheid is de Brigand en de recente Brigand IPA. Vooral die laatste kan ons bekoren met zijn droge bitterheid. De Fond Geuze blijkt een aangename dorstlesser te zijn die de concurrentie met de soortgenoten uit het Pajottenland best kan aangaan.

vh53

vh54

Ondertussen is een medewerker van de brouwerij mysterieus een labofles met bier komen deponeren in de koeling van de proefruimte. Bier in een labofles ? Dat doet onze smaakpapillen branden van nieuwsgierigheid! Paul stelt ons geduld niet langer op de proef en licht een tipje van de sluier op: dit wordt Kasteelbier Cuvée! De gedachte erachter is een bier te brouwen met de smaak van een 10 jaar belegen gerstenat. En de brouwmeester is daar wonderwel in geslaagd. De schuimkraag verdwijnt vrij snel (maar dat zijn we gewoon bij “belegen” bieren) en het aroma is erg complex. Een eerste slok bevestigd die complexiteit: we komen er niet uit wat we allemaal smaken. Zeker een vanilletoets, een vleugje porto, zacht gebrande mout … maar nog zoveel meer ! Tegen het eind van het jaar zal dit bier op de markt gebracht worden. De Kerstman weet dus wat te brengen …

vh60

vh61


3 Responses to “Brouwerij Van Honsebrouck investeert”


 1. 1 johan leon
  29/09/2009 om 13:04

  Weer een zeer mooie reportage, waar steelt de auteur zijn tijd om deze bezoekjes af te leggen? :o)
  Brigand en Brigand IPA was voor mij een ontdekking dit jaar!

 2. 2 cafe Eclips Tienen grotemarkt
  23/08/2013 om 09:06

  een hele mooie reportage en side veel succes
  grtjs Mich cafe de Eclips Tienen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

september 2009
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: