11
Okt
09

West-Vlaams bier is Dol en Struis

Tekst: Johan Leon
Foto’s: Johan Leon en Werner Van Obberghen

Wat voor belastingcontroleurs werk is, is voor de amateurbierliefhebber vakantie: brouwerijen bezoeken. Uitgerust met notitieblok en fototoestel werden begin september zowel de Dolle brouwers als de Struise Brouwers met een bezoekje vereerd. Om alcoholverzadiging te voorkomen werden beide brouwerijen niet op dezelfde dag bezocht.

Dolle Brouwers: nat en straf!

Mallorca 262

De meest dolle brouwers uit West-Vlaanderen werden dit jaar gekroond met een ZBF- trofee. Een bezoekje drong zich dan ook op. De Dolle brouwers is meer dan alleen Kris Herteleer. ‘Moes’, de kranige grootmoeder des huizes verzorgde de zondagse rondleiding in de brouwerij terwijl Kris zich ontfermde over een groepje enthousiaste Deense zythologen. Doorspekt met sappige anekdotes nam de ravissante dame het aanwezige publiek op haar hand. Op zeer eenvoudige wijze wist zij het brouwproces te verduidelijken. De ‘hoppe’, de koperen ketels en het bier als ultiem geneesmiddel hebben voor ons geen geheimen meer. Leuk, maar wij keken al uit naar wat volgde: De degustatie van deze natte en straffe brouwsels!

Mallorca 265

De Dolle Brouwers brouwen op beperkte schaal en op een ambachtelijke manier enkele opvallend genaamde bieren, m.n. Oerbier, Arabier, Boskeun, Dulle Teve, Stille Nacht en Stout. Alle bieren zijn niet-gefilterd, niet-gepasteuriseerd en met nagisting op de fles, iets wat bierliefhebbers erg appreciëren!

Mallorca 269

Onder de leuze: geniet maar met mate werden volgende bieren gedegusteerd:

– Oerbier: nootjes en bijenwas in de neus, in de mond zoetzuur met impressies van honing en caramel. De afdronk was lang en bitter. De oerbier Special reserva die we bij thuiskomst proefden was zachter en had hout, chocolade en droptoetsen.

– Dulle Teve: Het bier (van ‘t vat) bruiste zoals een bruistablet op de mond waardoor alle smaak verdween, uiteindelijk niet opgedronken. Foutje in de druktoevoer van de tapinstallatie? Recent werden ook flesjes ‘Dulle Teve’ met overdruk ontdekt, het zal dus wel niet geheel toeval zijn. (link: http://www.dedollebrouwers.be/nl/nieuws.htm)

– Stille nacht: is een kerstbier, in de neus karamel, honing en appel. Het mondgevoel werd overspoeld door alcohol, in de afdronk hopbitter. Tip: Uit ervaring weten we dat dit bier veel beter wordt met de jaren. De vervaldatum mag bij dit bier ruimschoots overschreden worden, de smaak wordt er alleen rijker door.

Terug naar school met de Struise Brouwers!

struise1

Sinds juni 2009 hebben de broeders van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren en de brouwers van Deca in Woesten er een collega brouwer bij: De Struise Brouwers hebben een Vleters schooltje gered van de sloophamer.

En de beste brouwers ter wereld (zie kaderstuk) hebben grote plannen: de voormalige klasjes worden omgevormd tot lokalen waar bierproeverijen, bierseminaries, workshops en lezingen zullen worden gegeven.

De volgende stap is het klaarstomen van de brouwzaal. Het bier voor de echte bierliefhebber zal hier het levenslicht zien. De bieren die gesmaakt worden door de buitenlandse consument zullen nog gedeeltelijk bij brouwerij Deca worden gebrouwen.

In avant-première wilde Urbain Coutteau, de bekendste struise brouwer, wel wat tijd vrijmaken om ons enkele brouwsels in zijn nieuwe toekomstige proeflokaal te laten degusteren. Dit in afwachting tot de grote opening op 12 en 13 november 2009.

struise2

In totaal werden de kroonkurken van 9 (!) struise flesjes gewipt: Struise witte, Kloeke blonde, Den Grooten Tocht, Struise rosse, Pannepot, Pannepot reserva , Pannepot grand reserva, Black Albert en Pipedream (IPA ontstaan in samenwerking met Alvinne en Pipeworks Brewing). Graag verwijs ik naar hun website www.struisebrouwers.be alwaar je de technische fiches van hun meeste bieren terugvindt.

Ik bespreek hierna twee biertjes omdat ze mij sterk hebben bekoord:

– Struise witte: fris witbiertje geinoculeerd met wilde gisten uit de Zennevallei. De geur van jonge lambik behaagt onze neuzen, de smaak is een bonte mengeling van citrus, limoen, sinaasappel,… later bij thuiskomst uitgeschonken bij Zeeuwse mosseltjes, een perfecte combinatie!

– Pannepot Reserva 2007 heeft 14 maanden op franse wijnvaten gerijpt. De gebruikte wijnvaten zijn deze van Château Tour Baladoz (Saint Emilion Grand cru) en Château Haut Breton Larigaudière (Margaux). De Pannepot grand reserva ondergaat hetzelfde proces maar krijgt er daarna nog een calvados-vakantie bij.  De smaak is dan ook uniek en evenwichtig complex: zoetfruitig, zacht, karamel, chocolade, koffie,…  Als digestief of -waarom niet- als volwaardig dessert?

De andere bieren waren ook stuk voor stuk pareltjes begeleid door de vakkundige uitleg van Urbain die als geen ander weet hoe hij zijn struise creaties moet aanprijzen.

We kregen bovendien lekkere bierpralines voorgeschoteld (het Pahilleke) en een mousse op basis van Den Grooten Tocht (bakkerij Ameel). Een mooi samenspel in aanwezigheid met de respectievelijke bieren!

Kaderstuk: Verkozen tot beste brouwer in 2008!

Volgens ratebeer.com, een website waar de bierliefhebber zijn quotering en smaakimpressies kwijt kan, waren de Struise Brouwers in 2008 de besten ter wereld. Dit hebben ze te danken aan de vele bieren die stuk voor stuk kwalitatief erg hoog gewaardeerd worden. Dankzij hun behaalde status zijn de struise brouwers ook in België uit de anonimiteit getreden. Voordien was hun bekendheid beperkt tot Denemarken, Japan en Amerika. Maar met hun nieuwe brouwerij in Oostvleteren en de toeristische campagne ‘plezier en vertier op basis van Vleters bier’ zal zelfs de meest verstokte Leffe drinker niet langer kunnen weerstaan aan hun heerlijk gerstennat.

Advertenties

1 Response to “West-Vlaams bier is Dol en Struis”


  1. 01/09/2017 om 19:11

    Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

    Would you propose starting with a free platform like
    Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
    Any suggestions? Bless you!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 448,448 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 280 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

oktober 2009
M D W D V Z Z
« Sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: