15
okt
09

Bieren en Brouwerijen van België

Adelijn Calderón stelt lijvig naslagwerk voor.

Het MAS, het Museum Aan de Stroom dat in het voorjaar 2011 de deuren opent, kleurt de Oude Haven van Antwerpen.  Aan de voet van deze imposante kunsttempel vinden we Het Duvels Genot, een trendy maar gezellig café dat in naam, logo en bieraanbod duidelijk een pact met ‘den Duvel’ sloot.  In dit Duvel-Moortgat bastion werd het boek “Bieren en Brouwerijen van België” voorgesteld in een aangenaam avondvullend programma.

MAS

Duvels Genot
Aan de voet van het MAS vind je het Duvels Genot.

Ereburgemeester Bob Cools mocht met een uitvoerig relaas de opwarming verzorgen.  Het belang van bier in ons land (en in Antwerpen in het bijzonder) werd in tien punten gegoten.   Daarin kon hij ook twee persoonlijke heldendaden uit zijn burgemeesterschap wereldkundig maken: de introductie van bier op zowel het stadhuis van Antwerpen als in Sint-Petersburg.  In de Russische zusterstad gebeurde dat door het meesmokkelen van vijf flesjes bier dat men aldaar aanbood aan de burgemeester.  Twee weken later mocht een grote Antwerpse brouwerij (in dit Duvels Genot was het afgeraden ‘vreemde’ brouwerijnamen uit te spreken) een serieuze bestelling in Sint-Petersburg leveren en was er een ‘Belgisch’ café geopend.

Bob Cools
Ereburgemeester Bob Cools praat de avond op gang.

Eigenlijk mogen we nog een derde heldendaad aan het palmares van de ereburgemeester toevoegen.  Hij stelde Jacob Jordaens weer in ere in Antwerpen.  In tegenstelling tot tijdsgenoten Rubens die meer van vrouwen hield en slechts 63 jaar werd en Van Dyck die met zijn ‘chique manierkes’ naar Londen trok en het amper 42 jaar uitzong, was Jordaens een volksmens en een bierdrinker.  Denk maar aan ‘De Koning Drinkt’.  Het kan haast geen toeval zijn dat deze laatste liefst 85 jaar oud werd.

Bob Cools loofde het boek omwille van de vele afbeeldingen van de bierglazen.  Of het gebruik van het bierglas hierdoor weer gemeengoed wordt, weet de ereburgemeester niet, maar hij hekelt alleszins het drinken uit het flesje of -nog wansmakelijker- uit een plastic bekertje.   Rasverteller Bob Cools had dorst gekregen van zijn betoog.  Zangeres Mira zorgde met ingetogen liederen voor een gesmaakt intermezzo waarna de kleine glaasjes Duvel een tweede maal werden rondgedragen.

Mira
Mira brengt ingetogen liederen.

Schrijver Adelijn Calderón is nerveus.  Niet zozeer uit vrees voor de reacties op zijn boek, maar voor zijn betoog dat hij dadelijk als noodzakelijk kwaad dient op te voeren.  Adelijn is een wetenschapper, een zakenman, een historicus, maar evenzeer bescheiden.  Een aimabel man.  Hij is van vele markten thuis, maar met de samenstelling van dit boek kwam hij in een nieuwe wereld terecht: de bierwereld.  Toch houdt hij goede herinneringen over aan zijn bezoekjes aan de vele brouwerijen.

Adelijn Calderón
Adelijn Calderón bedankt alle brouwerijen.

Brouwerij Kerkom staat op zijn netvlies gebrand.  Het was de eerste brouwerij in een lange rij van bezoeken.  De vierkantshoeve met het binnenplein en een brouwersvrouw die handmatig etiketten op de flessen kleefde, waren voor Adelijn onverwachte wendingen.  Hij kreeg er zowaar een haast middeleeuws gevoel bij.  De brouwerij staat sindsdien in zijn hart gegrift.  Marina van Brouwerij Kerkom was aanwezig op de persvoorstelling en kreeg één van de 40 genummerde exemplaren van het boek overhandigd.

Adelijn en Marina
Marina (Brouwerij Kerkom) neemt de lofbetuigingen in ontvangst.

Adelijn werd in bijna elke brouwerij warm ontvangen en mocht vrijelijk de oude glazen en andere attributen fotograferen.  “Wat een vertrouwen! Ik zou vandaag de grootste en beste verzameling bierglazen van ons land kunnen bezitten”, vertelt hij verbaasd.  Ook het biermuseum in Lustin en “een vriend uit Vilvoorde” met een enorme etikettenverzameling waren en grote hulp bij de totstandkoming van het boek.  Ook de bijdragen van Casimir Elsen en Marc Struyf werden geloofd. 

Bieren en Brouwerijen

Bieren en Brouwerijen in België is een lijvig naslagwerk van liefst 600 bladzijden geworden en bevat liefst 3000 originele kleurenfoto’s.  Toch had Adelijn voldoende stof om de opgelegde limiet van 600 bladzijden ruim te overschrijden.  Graag had hij het hoofdstuk van de verdwenen brouwerijen verder uitgediept en een relaas van zijn vele bezoeken toegevoegd.

Adelijn Calderon signeert
Adelijn Calderón signeert.

Het boek is een naslagwerk en dient als dusdanig ook beschouwd te worden.  Zoals steeds is een bierboek reeds gedateerd tegen de datum van de release:  “De Belgische bierwereld is als een bijenkolonie.  Altijd in beweging en niet zo gemakkelijk op te volgen”.  Toch is dit een prachtig boek om regelmatig open te slaan, als verzamelaar, misschien uit nostalgie, uit interesse.  Het is en blijft een huzarenstuk dat iemand die geen affectie heeft met het bierwezen een werk als dit heeft klaargestoomd.

ArnoldEloy
Arnold Eloy prijst het boek aan.  Op de achtergond een glimp van de bierposter.

Uitgever Arnold Eloy tenslotte beschouwde dit werk als een bekroning voor 20 jaar Uitgeverij Mens & Cultuur.  Het boek kost € 89,00.  Behalve het boek werd ook een prachtige kleurenposter uitgegeven (€ 10,00).  Op deze poster vind je een etiket van elke huidige brouwerij die besproken werd in het boek.

Bieren en Brouwerijen van België
Adelijn Calderón
Mens & Cultuur Uitgevers nv
ISBN 978-90-77135-18-1

Een voorsmaakje van het boek vind je hier.
Eerder werd het boek ook in het Brusselse Brouwershuis voorgesteld:
Bierblog (William Roelens) was er bij!


3 Responses to “Bieren en Brouwerijen van België”


 1. 1 Linty
  16/10/2009 om 08:32

  Hey Steven,
  Aan de andere kant van het MAS, de overliggende oever van Het Duivels Genot, daar bevindt zich het cafeetje De Batavier, gemakkelijk te herkennen aan de houten ton van Brouwerij Boon.
  Dit is de nieuwe trots van de vroegere eigenaars van Het Waagstuk, het welgekende biercafé op de Stadswaag.
  Groetjes,
  den andere Steven.

 2. 16/10/2009 om 13:35

  Hey Steven

  Ben dat cafeetje gepasseerd. Was vlakbij waar ik geparkeerd stond. Heb nog getwijfeld om er binnen te gaan, want zag er daar gezellig uit. Maar ik was met de auto en aangezien ik nogal rap blijf plakken …


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

oktober 2009
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: