05
nov
09

Moeder Lambic Fontainas

Nieuwe biertempel in Brussel.

Fontainas02

Op vrijdag 30 oktober opende op het Brusselse Fontainasplein een tweede vestiging van het bekende Moeder Lambic (zie een vorig artikel) in Sint-Gillis.  Met 40 tapkranen en 6 handpompen is Moeder Lambic Fontainas uniek in onze contreien.  Ook het aanbod spreekt tot de verbeelding.  Het arsenaal aan tapbieren wordt nog aangevuld met bieren op 75 cl. fles en een selectie oude bieren.  Behalve streekbieren zullen ook buitenlandse bieren worden aangeboden.

FontainasML

Fontainas01

Met een strakke inrichting verschilt het nieuwe etablissement danig van de bruine kroeg die het moedercafé is. De gebruikte materialen houden het nietttemin sober en gezellig met repeterende verticalen die sfeervolle verlichting via de bakstenen muren uitstralen.  Twee sporen van aaneengeschakelde banken begeleiden me naar de bleekhouten toog  waar ik me op de zware barkrukken met roestmetalen onderstel hijs.  Vier blinkend metalen kokers herbergen telkens tien tapkranen.  In vitrinekasten staan enige zeldzame grote flessen te blinken maar vandaag bij de drukke opening slaat men vooral de hand aan de kranen. 

Fontainas03

De aankleding mag dan verschillen, op biervlak blijft de filosofie gelijk.  Bittere en zure bieren worden hoog in het vaandel gedragen.  Veel aandacht voor Brusselse bieren en zo hoort het ook.  Jambe-de-Bois van de Zennebrouwers – die momenteel hard aan de eigen brouwerij in Molenbeek timmeren – blijkt wederom een fantastische keuze met fruitigheid en mout in perfecte harmonie met een toch stevige bitterheid.  Cantillon Geuze van het vat?  Het kan.  Al prefereer ik in deze toch een wat rijpere fles. 

Jambe-de-Bois

Cantillon

Tussen de 40 vatenbieren vallen de vele bieren van De Zennebrouwerij, De Ranke en Dupont op, maar o.a. ook de bieren van de Jandrain-Jandrenouille, Kerkom, Contreras, La Rulles, Val-Dieu en Des Legendes zijn goed vertegenwoordigd.  De bieren van spontane gisting worden geput uit het arsenaal van 3 Fonteinen, De Cam en Cantillon.  De huisbereide Cantillon Faro naar het recept van Jean-Pierre Van Roy kan ook in deze vestiging niet ontbreken.   Net als in Sint-Gillis staan er Belgische kazen op het menu.  Live muziek moet nog meer bezoekers naar deze Brusselse parel lokken.

Fontainas04

Moeder Lambic Fontainas
Fontainasplein 8
1000 Brussel 


4 Responses to “Moeder Lambic Fontainas”


 1. 04/02/2010 om 15:12

  Zaterdag as gaan wij met een minigroep van 18 personen Moeder Lambic op het Fontainasplein bezoeken. Bij de voorbereiding enkele weken terug werd ik alvast vriendelijk verwelkomd wat het beste laat verhopen voor komende zaterdag. Wij kijken er reikhalzend naar uit en een verslagje zal later volgen. Gezondheid !

 2. 23/02/2010 om 19:47

  Beste Rudy

  Hoe was het bezoek meegevallen?

  Groeten
  Steven

 3. 24/02/2010 om 09:35

  Dat viel best mee. Wel jammer dat de locatie het niet toelaat dat een (mini)groep samen kan zitten. Voor de rest goeie en vriendelijke bediening, lekkere bieren en boterhammen,om de gezellige muziek niet te vergeten. Meer moet dat toch niet zijn. Wij komen nog terug !

 4. 4 BG
  04/11/2012 om 02:29

  Deze uitbaters zijn uiterst arrogante mensen die uitdrukkelijk laten kennen dat de moedertaal van België het Frans is (zoals ze het zelf uitdrukken). De bediening en website is ééntalig Frans (en er kan ook wat Engels van af) maar voor de Nederlandstalige client kan er geen respect af. Als gevolg daarvan worden Nederlandstalige klanten uitdrukkelijk gediscrimineerd en gevraagd om niet meer langs te komen als ze zich niet naar de Frans(talige) gewoonten willen schikken. Bij de suggestie per e-mail om rekening te houden met de aanwezigheid van een Nederlandstalige meerderheid in Belgïe en een minimum aan respect te hanteren in de zogezegde hoofdstad, kreeg ik enkel discriminerende en zelfs racistische reacties, technisch gezien duidelijk strafrechtelijke vervolging waard.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: