24
nov
09

Gueuzerie Tilquin

Als de passie spreekt …

In Bierghes, deelgemeente van Rebecq, op een steenworp van het Pajottenland en op een boogscheut van Soignies (Zinnik) waar de Zenne ontspruit, bouwt Pierre Tilquin geduldig aan zijn droom.  Verwacht wordt dat in mei of juni 2011 de eerste Waalse Geuze van Gueuzerie Tilquin op de markt verschijnt.


Vlakbij het Pajottenland en in de Zennevallei …

Hete dampen verlaten het bomgat als Pierre de waterlans uit de ton haalt om mij hartelijk te kunnen begroeten.  Een tweede lading tonnen werd geleverd en de 75 vaten worden nu grondig gereinigd om in december met lambik te worden gevuld.  In een vorig leven waren ze gevuld met Crozes-Hermitage of Cornas.  “De eerste vaten werden in de streek van Bordeaux gevonden en van het wijnhuis aldaar verwacht ik in februari nogmaals 75 vaten”, vertelt Pierre.  Al gauw zullen er dan 223 vaten van 400 liter lambik in het voormalige fabriekje -nu deels transportbedrijf-  rijpen.

Ik bemerk ook enkele kleinere zwartgeblakerde en duidelijk wat oudere vaatjes.  “De lambik in deze vaten gebruik ik voor de ouillage”, verduidelijkt hij.  Met deze Franstalige term ontleend aan de wijnwereld wordt het bijvullen van de tonnen bedoeld.  Door het hout kan lambik verdampen en om te voorkomen dat lucht de plaats inneemt van de verdampte lambik en er alzo oxydatie kan ontstaan, past men deze ouillage toe.


In de grote cubitainers wordt lambik van o.a. Girardin aangevoerd.

“Tonmerken van Boon, Lindemans en Cantillon“, bemerk ik.  Het is de eerste keer dat lambik van Cantillon de Gheudestraat verlaat voor een geuzesteker.  Opmerkelijk.  “Jean Van Roy kwam zelfs eigenhandig de tonnen hier merken”, is Pierre fier.  Ook lambik van Girardin wordt eerstdaags verwacht.  Fervent Duits hobbysteker Ulrich Kremer -Uli voor zijn talrijke Belgische biervrienden- heeft reeds mengelingen van lambikken van deze vier brouwerijen op zijn palmares en spreekt van zeer bevredigende resultaten.


Pierre Tilquin tapt lambik van Boon af.

Pierre Tilquin startte zijn brouwerscarrière bij brouwerij Huyghe in Melle. De voorliefde voor de bieren van spontane gisting deed hem bij Brouwerij/Stekerij 3 Fonteinen belanden waar hij 6 maanden lang onder de auspiciën van Armand Debelder werkte.  Eenzelfde periode deed hij kennis en ervaring op bij brouwerij Cantillon.  Met een uitvoerig businessplan onderzocht hij de levensvatbaarheid van een eigen stekerij.  Met een jaarlijkse productie van 500 hectoliter zou de stekerij in het levensonderhoud van twee personen kunnen voorzien.


’s Zomers wordt de temperatuur op 19 graden gehouden.

Er zal nog heel wat water door de Zenne vloeien alvorens Pierre Tilquin een eerste geuze aan het publiek kan voorstellen.  Een volgende grote investering -zoniet de grootste- is de aankoop van een bottellijn volgend jaar.  In de Champagnestreek wordt gezocht naar een tweedehands installatie met U-vormig profiel waarbij slechts 1 man voor de botteling nodig is: “Dat moet volgens mij bestaan”.  Een peperdure aangelegenheid maar ook een statement: “Ik kan elders bottelen, maar Geuze van Tilquin wordt in Bierghes gestoken en ik laat geen enkele ruimte voor twijfel daaromtrent.”


Tonnen worden grondig gekuist alvorens ze te vullen.

Als alles goed gaat verschijnt dan in mei-juni 2011 de eerste Tilquin Geuze op de markt.  Voorlopig gaat het dan noodgedwongen om een mengeling van lambikken van twee zomers.  Dat eerste jaar wil Pierre 200 hectoliter op de markt loslaten.  Er zal nadien jaarlijks een zeshonderdtal hectoliter lambik worden verwerkt om -een verlies van 10 tot 20 % indachtig-  de vooropgestelde productie van 500 hectoliter te behalen.


Deze oude kar zal als blikvanger voor de gueuzerie ingezet worden.

De passie bruist en de droom van een eigen brouwerij rijpt reeds; al wordt dát wellicht een tienjarenplan.  Ik bedank Pierre voor de uitgebreide rondleiding in zijn prachtige tonnenzaal en wens hem bij deze alle succes!

Gueuzerie Tilquin
Chaussée Maïeur Habils 110
1430 Rebecq (Bierghes)

Lees ook:
“Une lueur de lambic dans la nuit”, Giuseppe Salvaggio (Jef) voor Bièrebel.


5 Responses to “Gueuzerie Tilquin”


 1. 25/11/2009 om 10:12

  Prachtige reportage Steven! En ook prachtig dat er een geuzesteker bijgekomen is.
  Groeten,
  Gunter

 2. 2 Stijn
  25/11/2009 om 20:22

  Naar mijn goesting heeft Cantillon te weinig schuim en 3 Fonteinen iets te veel, eens benieuwd wat de combinatie zal opleveren. Reken daar de Girardin en Lindemans bij en wie weet wat voor pareltjes zullen dit worden. Hij heeft het in ieder geval niet geleerd van de minsten! De eerste 200 hl in 2011 zullen al een goed idee geven, denk ik, maar zal nog niet zijn wat het zal moeten/kunnen zijn. Toch ben ik enorm blij dat er weer een geuzesteker/producent bijgekomen is. Ik wens hem in ieder geval veel succes en ik zit al met ongeduld te wachten.

 3. 14/11/2010 om 12:12

  Beste pierre,
  Het was mij een genoegen jou te mogen ontmoeten en wacht reeds met ongeduld voor jou geuze te mogen proeven.Ik geef jou een riem onder het hart en wens jou het allerbeste.
  ps.ont sait vu hier-soir chez moeder lambic.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.789 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: