27
nov
09

Urthel Saisonnière

Een wat vlotter doordrinkbaar bier in het gamma.

In het voorjaar van 2000 doken de Erthels op.  Ze dronken Urthel en klonken de potten onder een luid en vrolijk ‘Paché!’.  De guitige sprookjesfiguren hebben een klein decennium later al een mooi assortiment ter hunner beschikking.  Als aardse wezens genieten we gelukkig mee van de brouwkunsten van Hildegard en de creatieve exploten van echtgenoot Bas Van Ostaden.  Op Horeca Expo werd de nieuwste creatie van Brouwerij De Leyerth voorgesteld: Urthel Saisonnière.

Eerst bij Brouwerij Van Steenberge, sinds 2007 bij Bierbrouwerij De Koningshoeven (dochteronderneming van Bavaria binnen de muren van La Trappe) in Berkel-Enschot (NL) tovert brouwmeesteres Hildegard Van Ostaden heerlijke brouwsels uit de ketels.  Denk maar aan het intussen klassiek geworden Urthel Hibernus Quentum (9 vol % alc.). Of aan het loodzware Urthel Samaranth (11,5 vol % alc.) “om in alle rust van te genieten wanneer de donkere hemel zich vervult met kille Guursels en koude Triest”.  Amerikaanse IPA’s waren het voorbeeld voor Urthel Hop-It (9,5 vol % alc.), nochtans gebrouwen met uitsluitend Europese hopsoorten.  Nog steeds één van mijn favorieten -maar kennelijk wat onderschat- is het chocoladebittere Urthel Parlus Magnificum (7,5 vol % alc.).

Hildegard wou reeds langer een wat vlotter doordrinkbaar bier in het gamma.  Urthel Saisonnière (6 vol % alc.) heet de nieuwe oogappel.  “Geen Saison, geen witbier”, schenkt ze het blondje ietwat mysterieus. Al draagt de nieuwe creatie elementen van beide biertypes, toch zou het oneerbiedig zijn deze nieuweling te bestempelen als een bier dat “tussen twee stoelen valt”. 

De 20 % tarwe zorgt -naast de rijke schuimkraag- voor een zacht, haast romig mondgevoel.  Hopbittere toetsen en een heerlijke vrij gematigd bittere afdronk worden bekomen door Europese hopsoorten als Magnum en Spalt.  Een evenwichtig bier dat soepel binnenglijdt en met een bitterheid van 40 EBU niettemin het nodige karakter toont.  Het stijlvolle glas maakt de intenties duidelijk: een bier dat eens geproefd niet zonder een tweede kan, maar dat niettemin met het nodige respect dient te worden behandeld.

De Leyerth
Krommekeerstraat 21
8755 Ruiselede
infoNOSPAM@urthel.com

Tip! Bekijk ook de mooie fotocollage op de bierblog Goddelijke Drank.


8 Responses to “Urthel Saisonnière”


 1. 1 Gert
  27/11/2009 om 08:49

  Een regelrechte schande dat deze oplichters rustig mogen verder doen met het bedotten van bierliefhebbers en dat ze daar nog weerklank voor krijgen ook. Wie gaat er deze keer met de onbetaalde rekeningen blijven zitten??? SCHAAMTElOOS EN ABSOLUUT TE MIJDEN!!! en zeker niets van doen met welke biercultuur dan ook!

 2. 2 johan
  28/11/2009 om 16:09

  ik heb hier precies iets gemist?

 3. 28/11/2009 om 22:31

  Ik blijkbaar ook Johan. Ik kan me onmogelijk gaan bemoeien met de interne keuken van brouwerijen en bierfirma’s. Toen ik bij brouwerij Den Herberg aankwam nog voor de officiële opening werd ik begroet als “de biermaffia”. Ik wil die toen ludieke benadering geen waarheid laten worden. Ik hoop dat beide partijen tot een vergelijk kunnen komen. Een financieel dispuut zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de bieren.

 4. 4 Ronald
  21/03/2011 om 16:25

  K’heb afgelopen donderdag jullie saisonniere bier gekocht en gedegusteerd en ben helemaal verkocht, wat een lekkere saison, perfect gewoon, jullie kunnen u meten meten met de saison van Dupont, en dat is een compliment, dit wordt mijn lente en zomer doordrink bier, goed bezig doe zo voort zou ik zeggen, santé, salut, slonge :-)))

 5. 5 Perreman A
  10/01/2012 om 17:51

  Waar is het bier Urthel Saisonniere te verkrijgen en wat kost het? Graag antwoord zodat we het kunnen proeven.Dank Perreman A. aperreman@gmai.com

 6. 13/01/2012 om 03:42

  Beste heer Perreman

  Normaal is het best rechtstreeks contact op te nemen met De Leyerth voor verkooppunten en richtprijzen. E-mail adres kan je onderaan het artikel vinden, maar gezien hun website momenteel niet functioneert, weet ik ook niet of ze via deze weg bereikbaar zijn.

  Bierhandel Willems in Grobbendonk heeft het bier meestal in voorraad. Prijs? Ik schat maximaal € 1,20.

  Excuses voor het wat vage antwoord.

 7. 01/02/2012 om 17:31

  Ook verkrijgbaar bij Delhaize.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 474.860 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 283 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

november 2009
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Twittered


%d bloggers liken dit: