26
Dec
09

Proeverij van Oude Bieren

Foto’s: Steven Lintermans

Het zopas tot Orval ambassadeur gekroonde rookvrije café ‘Goede Vrijdag‘ in Herselt was onlangs gastheer voor een proeverij van oude bieren.  Klanten Guy en Isabelle, Wim, Danny en Carine kregen het gezelschap van Daniël (Café 206), Jef Goetelen (’t Hofbrouwerijke), Mark en Sabine (OBAD), Hans Bombeke (ABC), Ulrich Kremer en ikzelf.  De proeverij stond onder leiding van Steven Lintermans.  Danny Van Tricht moest helaas verstek geven wegens ziekte.

Hector Amber (7,7 vol%alc.) van Bierfirma Sublim (nu Traagwater) beet de spits af.  Met een houdbaarheid tot 2005 had dit bier toch al een vrij oude smaak en een zoetig aroma met carameltoetsen en  impressies van Sherry.  De finish is bitter en wrang als de pelletjes van okkernoten. Seldertoetsen.  Alvinne Cuvée Speciale (6,5 vol.%alc. en THT eind 2008) schuimde overvloedig.  Groenten(soep), zwavel en zoete componenten gaan een zurige smaak met carameltoetsen vooraf.  De nasmaak is bitterig.  Hofelf (7,5 vol%alc.), de tarwetripel van ’t Hofbrouwerijke met een houdbaarheidsdatum 2005, draagt veel koolzuur in zich.  Een bloemig, fruitig (abrikoos, bessen) en licht muffig aroma.  Vrij complexe smaak: zoetig, fruitig, bitter met impressies van citrus.  De afdronk is alcoholisch en draagt de smaak van citroenschil.

Een eerste parel ontdekken we met een 20 jaar oude Rodenbach Grand Cru.  Het aroma is zoetzurig en licht muf met ‘Velpon’-toetsen (solventen, esters).  De smaak is zoetig en draagt kandij.  Al bij al nog prachtig voor de leeftijd, al is er wel verschil tussen de flessen onderling.  Over een magnumfles Caves (brouwerij Verhaeghe) van 15 jaar oud zijn de meningen verdeeld.  Duidelijke oxydatie in de neus.  Hout en boterzurigheid in de smaak die duidelijk de stempel van Verhaeghe.  De vreemde zoetheid (sommigen denken aan ‘poepegattekes’) doet ons vermoeden dat er zoetstof werd toegevoegd.  Een droge en lichtjes bitterige nasmaak.

De ouderdom van de geserveerde Duvel kennen we niet; enkelen menen de etiketten te herkennen uit hun jeugd.  De kleur is haast amber.  Sherry (Amontillado) is de eerste impressie.  Ook wat groene kool.  In de smaak heerst een mooie zoet-bitter balans.  Ook hier caramel.  De afdronk is lang en warm met toetsen van chocolade.

Hans Bombeke komt met een verrassing.  Deze Zeppelin met brouwdatum 08/1998 is de allereerste versie van het huisbier van Antwerps biercafé ’t Waagstuk.  Dit eerste bier komt uit de ketels van De Proefbrouwerij.  Zoet muffig aroma, duidelijke oxydatie en iets van noten.  Zoetige, moutbitterige en geroosterde smaak. Likeurachtige afdronk, mokka, zoals scotch.  Iets raars (paddestoelen ?)verstoort het evenwicht. Complex biertje.

Een zeer oude (20-25 jaar) Westvleteren 12 belandt op de proefplank.  De start is olie-achtig zoet, aards, met iets van noten.  Alcoholisch likeurachtige en zoete smaak.  Mokka en chocolade.  Plakkerig.  De warme nasmaak is lang en draagt veel alcohol in zich.  Ook iets van munt en een zachte bitterheid met op het einde nog een streepje vanille.

We eindigen met twee bieren van brouwerij Het Anker.  Gouden Carolus Cuvée van de Keizer 2000 heeft een moutig zoetig en likeurachtig aroma.  Vrij zwaar geoxydeerd.  Stoffig en muffige smaak met alcohol en anijs.  De nasmaak is alcoholisch en lang.  Het bier leeft wat op en presenteert nog iets peperigs pikant.  Gouden Carolus ‘houdbaarheid onbegrensd’ is een meer dan waardige afsluiter.  Het aroma is zoetig zurig met houttoetsen en doet denken aan een type oud bruin.  Fruitig.  De smaak is als van oude porto, zoetig en vol.  Overweldigend met een heerlijk lange nasmaak.

Advertisements

3 Responses to “Proeverij van Oude Bieren”


  1. 28/12/2009 om 18:29

    Van de week een Brigand van ’95 gedronken. Ook een topper.

  2. 29/12/2009 om 10:26

    Danny, mocht je neiuws hebben i.v.m. trappisten zouden we dat ook graag op onze Nieuwsbrief brengen. Natuurlijk met verwijzing naar he website.
    Voor deze maand heb ik al wel een artikeltje over de onderleggers van Chimay klaar.
    Eddy

  3. 3 johan leon
    29/12/2009 om 13:53

    Wederom een zeer mooie reportage!

    Volgende keer ook een oude geuze van voormalige brouwerij Eylenbosch degusteren? 😉


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

  • 434,564 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Doe mee met 277 andere volgers

RSS Biernieuws

  • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

december 2009
M D W D V Z Z
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Twittered


%d bloggers liken dit: