27
jan
10

Kleurloos en druilerig

Tekst: Johan Leon
Foto’s: Johan Leon en Werner Van Obberghen

Kleurloos en druilerig was het weekendweer. Wanneer koning winter even een adempauze neemt en het witte goud verdwenen is, is het tijd om kleur te geven aan je zaterdagnamiddag. Die kleuren zijn te vinden in je … bierglas!

Gâtine Blanche

In de late namiddag startten we onze proeverij in Frankrijk! Een uit het oog verloren 75 cl fles werd ontkurkt: La Gâtine Blanche (brouwerij Gatinorge te Aufferville) heeft 4.8 vol % alcohol en vertoonde gistresidu’s op de bodem. Voor ons de indicatie voor kwaliteitsbier! Dit niet gefilterde blonde bier van hoge gisting laat zich bijzonder vlot doordrinken. Bitter in de aanzet, gistimpressies in de afdronk. Een aangename verrassing voor een niet-Belgisch bier.

Nadien volgde een wandeling naar Afspanning ‘t Speelhof, gelegen in het Sint-Truidense groen aan de rand van de stad.
Stoverij met binkbier, appel en siroop van Vrolingen is mijn favoriete wintergerecht. Deze keer heb ik niet gekozen voor de bruine bink (Brouwerij Kerkom) als begeleidend bier maar wel voor een Dorre van Dormaal (Brouwerij van Steenberge) die enkel in de streek rond Dormaal (Zoutleeuw) geserveerd en gedronken wordt. Vrij uniek is de nagisting op vat.

Dorre van Dormael Van Steenberge

De blonde Dorre van Dormaal is gebaseerd op een bestaand bier, Piraat, maar met dat verschil dat voor de tweede gisting een ander soort gist is gebruikt. Piraat kan (op fles) worden gekocht in België en heeft ook 10.5 vol %.

Een goede keuze bleek achteraf: De stevige bitterheid van de Dorre contrasteerde heerlijk met de zoete saus van de stoverij.

Oude Orval

Na uitgebreid tafelen stond ons, eens thuisgekomen, een uniek biertje op te wachten: een 30 jaar oude Orval! Het flesje had ook de typerende bolle flesvorm maar woog leeg minstens dubbel zo veel. Eens ontkurkt kwam de typische rinse Lambik geur ons tegemoet. Niet verwonderlijk; al die jaren kon de bij botteling toegevoegde Brettanomyces zijn werk doen. Het bier was dan ook volledig uitgegist, had geen wandklevend schuim meer en de roestbruine neergeslagen gist was rijkelijk aanwezig. De smaak was nagenoeg helemaal verdwenen.

Orvalgist

Om af te sluiten werd besloten de niet gekozen ‘bruine Bink’ in eer te herstellen door een ander bier van brouwerij Kerkom (Sint-Truiden) te degusteren. Het nieuwe bier ‘Winterkoninkske Grand Cru’ werd dan ook de perfecte afsluiter. Dit 13 vol % zware bier werd op deze website al uitvoering bewierookt door Danny van Tricht.

Winterkoninkske Grand Cru Brouwerij Kerkom

Werners zintuigen tekenden volgende impressies op:

 • Neus: chocolade, koffie, caramel
 • Oog: koffiezwart, geheel ondoorzichtig
 • Mond: veel alcoholwarmte, zoethout en mokka. De afdronk was lichtbitter.
 • Conclusie: een overduidelijk dessertbier (maar dan zonder het dessert)

Wij vonden het erg dicht in de buurt komen van een Pannepot Reserva (Struise brouwers), ook een topper van formaat.  Ter vergelijking werd ook het origineel ‘Winterkoninkske’ geproefd: de rijke lichtzoetige smaak met bittere afdronk kwam ook hier terug.

Op naar de volgende druilerige winterdag!


1 Response to “Kleurloos en druilerig”


 1. 1 Loes Weemaels
  19/12/2011 om 16:38

  Hey Steven!

  Ik ben al jaren op zoek naar zo een oude orval , niet alleen voor het bier zelf maar ook voor zijn geschiedenis. Bestaat er enige kans dat jullie nog zo een flesje hebben dan 30 jaar oud is en dat jullie het verkopen? prijs speelt voor mij geen rol. Alvast bedankt voor u antwoord


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Vilvordia BierProefFestival 2012

Welkom !

 • 473.640 bierliefhebbers laafden hier hun dorst

Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op deze blog en ontvang een bericht bij elke nieuwe post.

Voeg je bij 282 andere volgers

RSS Biernieuws

 • Er is een fout opgetreden. De feed is waarschijnlijk uit de lucht. Probeer later opnieuw.

Steun Zythos !

Posts per dag

januari 2010
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Twittered


<span>%d</span> bloggers liken dit: