Tekst en foto’s: Johan Leon
Alcohol en autorijden zijn geen goed huwelijk. Deze keer dus naar Antwerpen gespoord en mits de gebruikelijke vertraging gearriveerd in het indrukwekkende centraal station. In een persoonlijk record ‘De Meir’ doorgelopen zodat ik op 10 minuten op de Groenplaats stond. Met vrouwlief erbij zou dat net iets moeilijker lukken…
Je kon de witte tentjes al van ver zien. Elk tentje herbergde een brouwerij waarvan – in het beste geval- de brouwer eigenhandig het betere gerstenat live voor de bierliefhebber tapte. U denkt spontaan aan het 12 de bierpassieweekend?
Inderdaad, op vrijdag 24 juni, zaterdag 25 juni en zondag 26 juni kon iedereen genieten van meer dan 200 unieke bieren. Wij (Ginder-ale liefhebber Gert en ik) tekenden present op zaterdag en dit onder een zwaarbewolkte hemel. Donkere wolken die heerlijk constrastreerden met het gouden vocht in onze glazen. Anders dan bij pakweg wijndegustaties was de inkom gratis en werden alle bieren verkocht aan een democratische 2 euro.
We aperitiefden met een Leireken witte spelt (5 vol %): geelkleurig, troebel en met wit schitterend schuim in het glas.
Kruidig (koriander) in de neus, aanzet was friszurig, daarna ietwat droog en kruidig. Prachtig doordrinkbier!
Boon Oude Geuze (6.5 vol %) is een klassieker dat ook niet mocht ontbreken bij deze happening: een malse geuze, perfect gestoken en erg toeganklijk voor elke bierleek.

Bezoekers bij Leireken
Toen de dorst was gelest traden de zwaardere bieren op het voorplan.
De succesvolle Brugse brouwerij stelde haar Straffe Hendrik Quadrupel (11 vol %) voor: oorspronkelijk was dit donkerbruin bier enkel voor de Amerikaanse markt bedoeld maar nu ook te verkrijgen in zijn geboorteland: caramel en mout in de neus, duidelijk waarneembare alcoholwarmte in de mond. We verwachten dat dit bier ook zal aanslaan bij de Belgische bierliefhebber.
Liefmans, nu ondergebracht bij Duvel Moortgat, serveerde Liefmans Goudenband en Liefmans Cuvée Brut. Goudenband (8 vol %) was een zeer donkerroodbruin bier dat moutig rook. De smaak was zoetzuur met fruittoetsen. Ideale dorstlesser op een warme terrasdag.
Ook de Musketeers werden met een bezoekje vereerd. Deze bierfirma laat haar recepten brouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. We proefden eerst de Troubadour magma. Deze tripel IPA (9 vol %) is amberkleurig en heeft een uitgesproken geur (bloemetjes met massa’s fruit). Een erg bitter en droog bier (45 EBU), dit door het gebruik van Tsjechische bitterhop en Amerikaanse Simcoe hop voor de dry-hopping. Een voltreffer en terechte winnaar van de ZBF Consumententrofee in 2010.
De Troubadour Obscura (8.2 vol %) werd aangeprezen als een milde stout en voldeed ook aan die verwachtingen. Aroma was moutig, geroosterd met vanille toetsen. De smaak bevestigde het moutig karakter. In de mond werden koffie en chocolade herkend. Een erg toegankelijke stout!
Te onthouden zijn ook de Petrus Aged Pale en de Gulden Draak Black Edition. Deze laatste is eigenlijk een Gulden draak maar dan gebrouwen met minder caramel.
Er werden nog een aantal bieren gedegusteerd maar onze smaakpapillen legden langzaamaan het loodje, tijd om terug naar huis te keren!
Gulden Draak black edition is gewoon identiek hetzelfde bier als de gewone Gulden Draak. Dit werd reeds bevestigd door Jef Versele himself op de horecabeurs afgelopen jaar.
Merci Tim voor je reactie! En toch smaakte de Gulden Draak Black Edition anders (lees minder zoet) dan de gewone. Ook de kleur was verschillend (black was merkwaardig genoeg bleker van kleur). Dus er moet toch een verschil in zitten?